Atacuri preventive contra Franței?

Postat la: 04.03.2024 - 11:37

Chiar în timp ce se intensifică războiul din Ucraina, de astă dată de către Federația Rusă, care încearcă să se plaseze într-o poziție ofensivă, Franța, unul dintre cei mai puternici aliați NATO și singura putere nucleară din Uniunea Europeană, este amenințată din direcția Federației Ruse cu un război în toată regula. Care să înceapă prin „atacuri preventive". Și prin „ștergerea" unui oraș francez de pe hartă. Este un semnal că acest război ar putea să fie escaladat într-un mod periculos.

Adevărul este că paiele pe foc le-a pus Emmanuel Macron care, luat de apă, a afirmat zilele trecute că există mai mulți oficiali NATO care se gândesc la trimiterea de combatanți în Ucraina. Într-o traducere la primă mână, asta ar însemna nici mai mult nici mai puțin decât intrarea directă a forțelor NATO în război alături de Ucraina și împotriva Federației Ruse. Era cât se poate de normal ca oficialii de la Kremlin să sară în sus ca arși. Cu atât mai mult cu cât afirmațiile iresponsabile ale președintelui Franței vin la pachet cu alte incidente și cu alte afirmații la fel de iresponsabile, de natură a turna gaz peste foc.

A izbucnit - și pe bună dreptate - un uriaș scandal între oficialii de la Kremlin și oficialii de la Berlin. După ce „a scăpat" o înregistrare din care reiese că decidenți militari și politici de primă mână de la Berlin au discutat cât se poate de așezat despre eventualitatea dotării armatei ucrainene cu rachete germane de mare precizie, a căror rază de acțiune ar putea expune nu numai Crimeea, ci și Moscova. Nu au fost livrate aceste rachete, dar ipoteza a fost luată în calcul într-un mod la fel de iresponsabil, în care s-a exprimat de curând și președintele Franței. Este cât se poate de normală inflamarea în aceste condiții a Kremlinului. Chiar dacă oficialii de la Berlin încearcă de zor să acopere această mizerie cu nisip, punând dezvăluirea făcută de Ministerul Apărării al Federației Ruse pe seama propagandei de război. Dar fără a infirma înregistrarea convorbirilor telefonice dintre mai marii Bundestag. Pentru că nici nu aveau cum.

Se întâmplă în plină ofensivă militară și diplomatică a Federației Ruse pe frontul ucrainean și în afara acestuia. În definitiv, și reacțiile Moscovei sunt parte a acestei ofensive, pe care aliații Ucrainei se chinuie din greu, bâlbâindu-se din ce în ce mai mult, să o oprească. Altfel, ruptă din acest context, ar fi surprinzătoare sau chiar de neînțeles ultima ieșire la rampă a lui Serghei Victorovici Lavrov, șeful de 20 de ani al diplomației de la Moscova. Acesta, de la summitul Rusia-Turcia desfășurat în Antalia a făcut o declarație incendiară. Și anume că Republica Moldova a luat-o pe urmele Ucrainei, prigonindu-i pe etnicii ruși și, în consecință, nu este exclus să împărtășească soarta vecinilor săi. Este o amenințare directă, venită de la cel mai înalt nivel, la integritatea teritorială a Republicii Moldova, și asta în mod evident cu voia sau chiar la indicația lui Vladimir Putin. Dacă ținem cont - și nu avem cum să facem altfel - că Lavrov nu a ieșit timp de 20 de ani de sub tutela absolută a lui Vladimir Putin. Și de parcă nu ar fi de ajuns, iată s-a dezlănțuit într-un mod fără precedent în raport cu un stat puternic NATO și principalul realizator al canalului Rusia 1, care, atenție, s-a exprimat în ceea ce-l privește pe Macron utilizând următoarele epitete: „cretin fenomenal", „nemernic nazist", „rahat împuțit", „tu, nazist nenorocit, moștenitorul lui Petain, crezi că poți lovi Rusia fără să rămâi nepedepsit?" După care, nici mai mult, nici mai puțin, amenință cu un oraș francez șters de pe hartă. A amenința cu războiul, cu un atac devastator, cu ștergerea unui oraș de pe hartă, singura putere nucleară din Uniunea Europeană, nu mi se pare de colea. Cu atât mai mult cu cât Rusia 1 trece drept un canal de televiziune oficial al Kremlinului. Și, repet, este cea mai mare televiziune din Federația Rusă.

Asistăm, așadar la amenințări directe, la o escaladare periculoasă a acestora, și cred că este cazul ca cei mai importanți lideri ai lumii să se așeze pentru a calma cât de cât lucrurile la o masă a dialogului cu Vladimir Putin. Desigur, printr-o teleconferință, întrucât acesta, în cele mai multe țări ale globului, dacă pune piciorul urmează să fie arestat în baza mandatului emis de Curtea Penală Internațională.

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu