Bomba ascunsă în tortul Marii Resetări!
Postat la: 08.07.2022 - 13:29
- Evitați atingerea firului roșu de firul galben. Pericol de explozie. (Manual antitero)
- Statele Unite trebuie să împiedice apropierea Rusiei de China. (Doctrina Kissinger)
Administrația Biden a încălcat principiul fundamental care guverna de decenii politica externă americană, definit de Henry Kissinger și denumit „Diplomația Triunghiulară".
El nu permite ca relațiile dintre China și URSS/Rusia să fie mai bune decât relațiile Statelor Unite cu una dintre aceste puteri. Altfel zis, Moscova și Beijingul nu trebuie să fie niciodată mai apropiate una de alta decât este Washingtonul de una dintre ele. Administrația Biden, nu doar că a permis apropierea Rusiei de China: le-a aruncat literalmente una în brațele alteia. Într-o analiză recentă, Dmitri Trenin, fost ofițer GRU și consilier pentru probleme externe și de securitate al lui Putin, constata că Rusiei nu i-au fost lăsate alternative de orientare geostrategică, tăindu-i-se practic toate punțile cu Occidentul:
„Pentru prima oară în istorie - spune Trenin - Rusia se confruntă cu un Occident unit, de la America de Nord, Uniunea Europeană și Marea Britanie, până la Japonia și Australia... Mai mult, nu mai există aliați în Vest către care Moscova să se mai poată întoarce. Până și state teoretic neutre, ca Finlanda, Suedia, Austria și Elveția, au renunțat la neutralitatea lor... Ruptura politică dintre Rusia și Occident este așadar totală și orice nouă normă a unor relații între ele nu poate apărea decât în urma unui război hibrid care va dura, ani, chiar decenii, de lupte."
De la instalarea sa la Casa Albă, Joe Biden a continuat retorica belicoasă față de Rusia, adoptată de Partidul Democrat și de mașinăria de propagandă media încă din 2016, pentru a-l răsturna pe Donald Trump. Din senin, în martie 2021, după nici două luni de mandat, Joe Biden îl numea pe Vladimir Putin „asasin" („killer"). De aici, până la intenția fățișă de a-l răsturna pe Putin de la putere, din martie 2022, nu a mai fost decât un pas: „Pentru numele lui Dumnezeu, omul acesta (Putin) nu mai trebuie să rămână la putere."
Invadarea Ucrainei i-a venit ca o mănușă lui Biden. Era pretextul perfect pentru a duce până la capăt mandatul pentru care fusese pus la Casa Albă. Și care era, nici mai mult, nici mai puțin, decât „anihilarea Rusiei". Acest obiectiv al administrației Biden a fost deconspirat de Emmanuel Macron. Potrivit documentarului „În culisele războiului diplomatic al lui Macron", în timpul unei discuții cu Olaf Scholz și Mario Draghi, în trenul care îi ducea acasă după vizita la Kiev, liderul francez s-a distanțat de mesajul „anglo-saxon" (americano-britanic): „trebuie să anihilăm Rusia, să o slăbim pentru totdeauna".
Nu o să comentez Războiul din Ucraina. Am făcut-o în alte rânduri. Mă interesează acum doar două aspecte:
- În ce măsură, după aproape cinci luni de război, în care SUA au sprijinit necondiționat și nelimitat regimul de la Kiev, Washingtonul se află mai aproape de obiectivul său: „aninhilarea Rusiei";
- Care sunt efectele războiului asupra ordinii lumii și a civilizației occidentale.
Primul rezultat al faptului că, în loc să păstreze o distanță diplomatică rezonabilă, Washingtonul s-a implicat până în gât în Războiul din Ucraina, folosindu-l ca pe o armă împotriva Moscovei, este crearea unui nou pol planetar de putere cu pondere covârșitoare. Așa cum se întâmplă și în spațiu, când un astru de mari proporții intră în sfera de atracție a unui alt astru de dimensiuni asemănătoare, efectul nu este coliziunea, ci crearea unui corp ceresc dublu. Masa și forța sa de atracție ale noului corp se dublează și ele. Cei doi aștri se prind într-o horă în care atrag toate corpurile situate la distanțe colosale.
Neghiobia americană care a împins Rusia și China una în brațele celeilalte a dus nu doar la crearea unei alianțe având forța însumată a celor două (ceea ce ar fi fost deja înspăimântător). A sporit și puterea de atracție a noului pol de putere. Astfel, BRICS, a cărui integrare băltea de ani buni, s-a transformat în doar câteva luni într-o alternativă reală la G7, prin efectul coagulant al alianței Rusia-China. Mai mult, noua atractivitate a BRICS face ca și alte țări cu potențial economic important să își manifeste intenția de a adera: Iranul, Argentina, Venezuela, Arabia Saudită. (După cum se vede, majoritatea resurselor energetice convenționale pare să se grupeze în tabăra opusă Occidentului.)
Alt efect al coagulării polului de putere Rusia-China este reactivarea multora dintre dictatorii și liderii autoritari din lumea întreagă. Acțiunile unora ca Maduro, Khamenei, bin Salman, Diaz-Canel, Ramaphosa, Lukașenko au crescut considerabil. Acești indivizi au ajuns curtați și flatarisiți de cancelarii care până acum îi tratau cu disprețul bogatului față de ruda ruptă în fund de la țară. Mai mult, în urmă cu o săptămână, Vladimir Putin declara că sancțiunile occidentale grăbesc „procesul de unificare" dintre Rusia și Belarus. În loc să slăbească, Rusia se umflă. Cu partea cea mai bogată din Ucraina și cu Belarusul, Putin e pe cale să-și refacă o mică Uniune Sovietică.
Nici din punct de vedere economic, Rusia nu stă prea prost. JP Morgan constata zilele trecute că rezistența pe care Rusia o demonstrează în fața sancțiunilor occidentale depășește toate așteptările. În ciuda eforturilor mașinii de război și a pierderilor provocate de sancțiuni (inclusiv confiscarea de bunuri și rezerve valutare) și de exodul companiilor străine, scăderea PIB-ului Rusiei va fi de numai 3,5% în 2022. Mai mult, spune JP Morgan, atât sectorul manufacturier cât și cel al consumului economiei ruse par să se fi stabilizat după șocul inițial. Rubla rusească este moneda cel mai bine cotată din lume. Iar rușii au început să vândă pe ruble, în loc de dolari sau euro, nu doar gazele, ci și alte produse esențiale. Materii prime și alimente.
La rândul său, yuanul chinezesc se întărește și el pe piața financiară. Lumea începe să fugă de dolar și de SWIFT (sistemul electronic de tranzacționare interbancară), după ce Federal Reserve a înghețat rezervele de dolari ale Rusiei. Și alte țări se tem că ar putea avea aceeași soartă. În schimb, în mesajul adresat participanților la reuniunea BRICS 2022, Putin aanunțat crearea unei monede comune a BRICS și a unui sistem alternativ la SWIFT. După cum se vede, operațiunea „anihilarea Rusiei" nu stă pe roze. Mai mult, sancțiunile se întorc împotriva celor care le-au dictat.
Potrivit unui raport recent dat publicității de Goldman Sachs, șansele ca Occidentul să intre el în recesiune anul viitor sunt după cum urmează: 30% pentru Statele Unite, 40% pentru Zona Euro, 45% pentru Marea Britanie. Dar aceste cifre pot fi aruncate oricând în aer de evenimente imprevizibile. De pildă, potrivit JP Morgan, prețul petrolului poate ajunge la 380 de dolari pe baril, dacă Rusia decide să nu mai stea pasivă în fața sancțiunilor occidentale și trece la represalii. Adică reduce producția. Prețul petrolului poate fi o armă importantă a lui Putin împotriva lui Biden. Americanii, aflați cu patru luni înaintea unor alegeri cruciale, sunt și așa în pragul exploziei sociale față de prețurile nemaivăzute de ei ale benzinei la pompă.
O altă armă împotriva lui Biden este propria sa neghiobie. Luna trecută, în încercarea disperată (și nereușită) de a coborî prețurile la pompă, Biden a vândut din rezerva națională de urgență peste cinci milioane de barili de petrol. Petrolul american, informează Reuters, a ajuns din rezerva federală în Europa, dar și în India și China. Adică în țări BRICS, care oricum cumpărau petrol ieftin din Rusia. În schimb, Statele Unite, care stau pe o mare de petrol, ar putea cu ușurință să își sporească producția proprie, fapt care ar reduce aproape instantaneu prețurile interne și internaționale. Și ar provoca pierderi substanțiale Rusiei. Dar Biden nu face asta, pentru că și-ar călca în picioare „principiile verzi".
Mai mult, același Biden se pregătește să anuleze măririle de taxe și tarife vamale impuse de Trump Chinei, care au redus o vreme dezechilibrul balanței comerciale dintre cele două țări. Deschizând din nou larg porțile Americii în fața invaziei de produse chinezești, Biden dă o lovitură teribilă propriei economii simultan cu o mână de ajutor celui mai mare aliat al celui mai mare dușman al său. Cel pe care, chipurile, vrea să-l „anihileze". Cine pe cine anihilează? Încă de la summit-ul NATO din martie, Joe Biden anunța foamete în SUA și în UE, explicând că sancțiunile costă scump pe toată lumea: sancționatori și sancționați.
Straniu este că Foametea provocată de sancțiuni este „ajutată" de o serie de evenimente misterioase. Cum ar fi sutele de incendii și alte accidente asemănătoare la fabricile de alimente din Statele Unite și din alte părți ale lumii. Sau incendiile care mistuie lanurile de grâu din România. Sau închiderea fermelor din Olanda. Ca și cum cineva ar ține cu tot dinadinsul să ne vadă cât mai repede mâncând gândaci și viermi în loc de fleici și vrăbioare.
Între timp, la orizont rânjesc și colții altor crize:
- sărăcia - din cauza inflației galopante care taie de la o lună la alta hălci întregi din veniturile oamenilor;
- criza energetică - în Polonia și Lituania cetățenii au fost îndemnați să adune vreascuri din pădure pentru a se încălzi și găti, în vreme ce Germania, stindardul UE și cea mai puternică economie europeană, își încurajează cetățenii să se spele mai puțin
- penuriile generale - distrugerea lanțurilor mondiale de aprovizionare afectează aprovizionarea cu mărfuri dintre cele mai diverse - de la lapte praf și tampoane la cipuri
- criza economică - sincopele în aprovizionare și explozia prețurilor la energie vor afecta toate domeniile economiei, provocând șomaj și recesiune la niveluri dramatice.
Ceea ce trăim noi acum, în bună măsură provocat în mod artificial de exacerbarea unei banale boli virale și de un război peste care se toarnă inept gaz peste foc, este mama tuturor crizelor. O criză multiplă în straturi suprapuse. Un tort mai distrugător decât o bombă atomică. Crimes à la crise à la crème. Un consilier al lui Joe Biden, care într-o emisiune a fost întrebat ce le spune americanilor nevoiți să plătească 5 dolari pe galonul de benzină (totuși, mai puțin de jumătate din prețul plătit de români), a răspuns: „Este vorba despre viitorul Ordinii Liberale a Lumii și trebuie să rămânem fermi pe poziție." Deci asta era! Cum ar zice Petre Roman, „ei s-au demascat".
Nici gând de eliberarea Ucrainei. Nici vorbă despre suveranitate și independență națională. Nici pomeneală despre dreptul unui popor de a-și decide singur soarta. E vorba doar de ideologie și interese. „Anihilarea Rusiei" este un pretext. Cum a fost înainte (și va mai fi) COVID-ul. Și toate celelalte crize și pandemii care vor fi aduse pe capul nostru.
„Viitorul Ordinii Liberale a Lumii" trebuie plătit scump, pentru că oamenii nu îl acceptă de bunăvoie. Și atunci, trebuie să sufere. Rezistența trebuie să le fie distrusă puțin câte puțin. Criză cu criză. Oscior cu oscior. Încheietură cu încheietură. Ca la Jilava, Gherla, Aiud sau Pitești. Acum ne-am lămurit. „Firul roșu" lipit de „firul galben", Rusia împinsă în brațele Chinei, nu este eroarea unui artificier senil. Este o sinucidere ritualică a Occidentului. O auto-detonare devastatoare, pusă la cale de Preoții Marii Resetări, care să creeze terenul viran pentru Noua Ordine.
Adrian Pătrușcă
(preluare Activenews)
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu