Când Putin este peste tot, noi ne plângem că suntem nepregătiți!

Postat la: 26.05.2022 - 06:21

Înclin să cred că nu toți au avut o tinerețe nefericită de vreme ce, în ultimii ani, foarte mulți indivizi au făcut trimiteri pozitive la trecut și chiar la "Epoca de aur"! La trecutul nostru, mai puțin glorios, dar cu unele reușite la activ, portul Constanța, de pildă, trecut și prezent, a intrat din nou în "gura lumii". În sensul pozitiv al acestei expresii cu ușoare nuanțe de mahala.

Ghinionul tragic al Ucrainei, norocul nostru pe felie! Peste noapte, pentru noi, s-a înfăptuit o minune pe care o așteptăm de amar de zile. Din esența ei a renăscut portul Constanța, care s-a trezit cu plus la indicatorii săi de bază, principalul fiind creșterea traficului de mărfuri. Să nu fim ipocriți, ne-am dorit cu toții ca portul Constanța să revină acolo unde îi este locul pe mapamond, dar nu pe bază de război!

În privința minunilor, ne plac și tânjim după ele, deși noi, ca români,n u suntem prea norocoși! Așa și cu portul Constanța. De ani și ani de zile, stăm la porțile portului și bocim! Nu pică nimic! Nici măcar drobul de sare! Era bun și ăsta ca să punem portul la saramură, după cum se manifestă cei din tabăra lui Toma necredinciosul. Au apărut însă, peste noapte, peste zi, nu știu, efectele colaterale ale conflictului ruso-ucrainean. Unele dintre ele au un caracter provocator pentru războinici. Altele însă se dovedesc a fi mană cerească pentru România!

Situația agitatată creată pe arena internațională a reanimat viața portuară de la noi. Într-un cuvânt, ne-am întors la vremurile de altădată, când portul arăta ca acum și nu ca după o cădere de meteoriți... Pe unii îi dezavantajează războiul. Pe alții, adică pe noi, deși nu participăm direct, îi avantajează. A căzut un potop de vapoare pline cu mărfuri cărora li s-a refuzat intrarea în portul Odessa, unde războiul continuă să facă ravagii.

Și, atunci, comandanții navelor aflate în voiaj și misiuni și-au adus aminte de vechiul drum spre portul Constanța, unde a plouat cu containere pline cu tot felul de mărfuri. Nu m-am bucurat niciodată de necazul altuia, dar și portul nostru stă de ani de zile pe un morman de geamanduri scoase din uz... Nimeni de la noi nu și-a dorit război, dar exact războiul ne scoate din starea de faliment în care au intrat activitățile specifice!

Portul - peste capacitatea lui de funcționare! Nici în arhivele comuniste, unde se pompau indicatorii cu furtunul pompierilor voluntari, nu există un astfel de indicator! Spunea cineva că, să-i zicem așa, "contaneriada" i-a prins nepregătiți pe portuarii constănțeni! Așa e. Când te trezești brusc din somn cu zeci de vapoare la poartă, nu știi ce comandă să dai mai întâi...

Firesc, nu te întâlnești în fiecare zi cu astfel de treceri bruște de la un trafic la altul! De regulă, nu avem prea des parte de minuni...Nu suntem nici măcar o țară a minunilor! De aceea, este bine să fim pregătiți pentru orice, pentru că portul Constanța ocupă o poziție strategică avantajoasă și poate coordona transportul de mătfuri în zonă.

E păcat să ratezi un semnal pozitiv din comunitatea europeană sau de pe plan extern pentru că îți este teamă că nu ești pregătit și că ai fost luat prin surprindere! Asta-i soarta noastră, suntem luați tot timpul prin surprindere! A venit vremea să ne schimbăm conduita și să nu mai dormim în cizme de cauciuc, în condițiile în care te trezești împins într-un război fără a prinde de veste! Putin e peste tot! Când rus, când american, când chinez, când japonez...Depinde doar de poziția în care se trezește dimineața. Cu fața la perete sau la ușă!

Lucian Cristea

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu