Cătălin Cherecheș și piruetele soacrei

Postat la: 09.11.2023 - 09:21

Controversatul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, s-a plasat în epicentrul unei istorii palpitante, unice în felul ei. Urmând în aceste zile să fie condamnat definitiv, probabil la cinci ani de închisoare cu executare, pentru o mită de 80.000 de euro, o nouă mită, de astă dată de 100.000 de euro a fost vehiculată și descoperită de procurorii DNA. Iar la mijloc se află însăși soacra primarului.

Afirmam că situația este unică în analele infracționalității din România. În ce sens? Primarul a fost dovedit de către procurorii DNA, iar probele au fost adjudecate de către instanța de judecată, pentru o mită de 80.000 de euro pe care a încasat-o pentru a numi o persoană într-o funcție importantă. Este la mintea cocoșului că respectiva persoană ar fi urmat la rândul ei să bage mâna adânc în avuția publică, pentru a compensa birul cerut de primar. Se genera astfel un între lanț infracțional. Extrem de periculos. În câteva zile, Cherecheș urma să primească sentința definitivă. Și, în acest context, intră spectaculos în scenă soacra acestuia. Soacra, cunoscându-se bine cu mama judecătoarei care urmează să pronunțe sentința definitivă, s-a dus la aceasta și i-a propus un aranjament. Sub forma unei achiziții. Achiziție plătită în exces. Cu suma de 100.000 de euro. Nu s-a dus cu mâna goală. A luat cu dânsa și avansul. Avansul fiind de 50.000 de euro. Scopul era ca mama judecătoarei să intervină pentru a-l face pe Cherecheș scăpat. În această fază, a intervenit DNA.

Numai că DNA nu a apărut din senin în ecuație. Judecătoarea a aflat de întreaga tărășenie - nici nu avea cum să se întâmple altfel, pentru că se afla la capătul respectivei inginerii - și a denunțat fapta la DNA. Procurorilor nu le-a mai rămas altceva de făcut decât să organizeze flagrantul. Ceea e s-a și întâmplat. În acest moment, soacra lui Cherecheș este reținută, urmând ca în cursul zilei de azi să primească un mandat de arestare. În cazul primarului, toată această faptă fi tradusă drept o circumstanță agravantă. În mod cert, nu mai are scăpare. Dar se deschide un nou caz extrem de interesant.

Bărbat adevărat, cu o solidă coloană vertebrală, Cătălin Cherecheș afirmă că nu știe nimic. Că este inocent. Dacă așa ar sta lucrurile, ar urma să tragem concluzia că a pus mâna nu numai pe o nevastă frumoasă, ci și pe soacră extraordinar de generoasă. Care, în mod voluntar, scoate vezi Doamne din economiile ei realizate într-o viață de muncă o sumă uriașă de bani, pentru a-și scăpa ginerele de pușcărie. Urmând să mai scoată încă o dată aceeași sumă. Este primul caz de care am auzit în care o soacră să-i dăruiască ginerelui un asemenea munte de bani. Doamna soacră, dovedită în flagrant, va deveni și ea cap de afiș într-un viitor dosar penal. Până aici lucrurile sunt clare. Mai puțin clare sunt alte două aspecte.

Primul și cel mai important este ce se va întâmpla cu mama judecătoarei. Mama judecătoarei a primit cei 50.000 de euro, s-a dus cu ei la judecătoare și i-a propus să accepte afacerea. Iar judecătoarea a refuzat. Așa rezultă până una alta din datele dosarului. Dar, în aceste condiții, este de neînțeles de ce mama judecătoarei, parte la infracțiune, nu este la rândul ei interogată și reținută de DNA. Dacă ne ghidăm după codul de procedură penală, singura explicație ar consta în ceea ce se numește „desistarea de la faptă". Cu alte cuvinte, mama judecătoarei s-a dus la fiica sa cu banii în palmă și i-a spus de unde i-a primit și în ce scop. Iar judecătoarea i-a cerut să o denunțe pe soacra lui Cherecheș. Și în felul acesta, mama judecătoarei ar fi scăpat. Ceva nu se leagă totuși. Pentru a se ajunge la acest deznodământ, cele două doamne vârstnice ar fi trebuit să negocieze între ele. Să cadă la o înțelegere. Fără știința organelor de urmărire penală și fără știința fiicei judecătoarei. Deci, cel puțin până la un punct, mama judecătoarei a săvârșit o infracțiune. Sau, mă rog, actele preparative ale unei infracțiuni. Din această perspectivă mai poate să apară surprize spectaculoase.

Al doilea semn de întrebare îl privește pe Cherecheș. Să admitem, prin absurd, că nu a știut nimic. Și că la origine mita nu a provenit de la domnia sa. Ci din averea personală a soacrei. Să mai admitem, tot prin absurd, că soacra, iubindu-și peste măsură proaspătul ginere, s-a dat de ceasul morții și a decis să facă, pe cont propriu, un sacrificiu. Să încalce legea. Să riște la rândul ei ani grei de pușcărie. Ei bine, dacă acest scenariu științifico-fantastic ar sta în picioare, tot ar fi de neînțeles cinismul primarului Cătălin Cherecheș. El a ridicat pur și simplu din umeri și a declarat că habar nu a avut de intențiile soacrei. Mai rămâne să solicite împotriva ei și o pedeapsă exemplară. Un primar pe cinste! O familie pe cinste!

Sorin Roșca Stănescu

P.S.: Și cu judecătoarea cum rămâne? Implicată personal fiind, ar avea obligația să se recuze. Și atunci cu procesul cum rămâne? O luăm de la capăt?

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu