Cam asta fac eroii!

Postat la: 15.08.2023 - 12:55

Ieri au murit niște oameni pe litoral și noi toți ne-am îmbulzit pe Facebook ca să ne dăm cu părerea. Ca de obicei, când îți dai cu părerea la cald, o faci fără să știi exact ce s-a întâmplat, pentru că informațiile pe care le ai la dispoziție sunt trunchiate sau inexacte, dar cine mai stă să judece, pe Facebook lucrurile trebuie să se întâmplă repede, aproape în timp real.

Așa că imaginea care s-a creat ieri a fost că oamenii care au murit au fost niște inconștienți care au vrut să intre în mare în ciuda steagului roșu pentru că „au plătit hotelul și trebuie să facă baie", care au ignorat sfaturile și rugămințile salvamarilor, și până la urmă s-a ajuns la concluzia că așa-s românii, nu urmează regulile, că ar trebui să fie pedepse și amenzi mai mari, „toți bombardierii care aici merg cu 200 pe autostradă devin mielușei pe autostrăzile din Austria, că acolo plătești 400 de euro dacă te prinde radarul". Nu acuz pe nimeni; am dat și eu, indignat, like-uri la postările respective.

Azi, povestea e puțin diferită (dar cine s-o mai relateze în afară de presa locală din Constanța? Cui îi mai pasă de știrile de ieri?): o fată de 16 ani a fost luată de curenți și trasă în larg, iar mai mulți bărbați de pe mal i-au sărit în ajutor și au format un lanț uman. Trei dintre ei au fost de asemenea trași în larg și până la urmă au murit (fata e în spital).

Practic, oamenii pe care ieri îi bălăcăream și despre care ziceam că și-au cam meritat-o, au încercat să salveze o viață și au sfârșit prin ale pierde pe ale lor. Nu i-a obligat nimeni să facă asta, și-au asumat riscul, dar pe de altă parte cam asta fac eroii - și uneori le iese, alteori nu. Ieri ni i-am imaginat ca pe niște proști căpoși, azi pare mai curând că au fost niște oameni care n-au putut să stea deoparte când au văzut că viața cuiva e în pericol. Ce vreau să zic e că uneori e bine să nu-ți dai cu părerea până când n-ai toate informațiile. Pentru că ce să vezi: nu toate clișeele se confirmă.

Alex Tocilescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu