Cine va fi? Nicușor Dan sau Gabriela Firea?

Postat la: 01.03.2020 - 11:32

Ludovic Orban încearcă o soluție. La disperare. După ce l-a șantajat prin Rareș Bogdan pe Nicușor Dan, încercând să-l detemine pe acesta să se înscrie în PNL și din această poziție de membru să candideze la Primăria generală a Capitalei, a sfârșit prin a ceda. Nicușor Dan s-a încăpățânat să rămână independent. Sau, mă rog, reprezentant al unui partid alcătuit din trei membri. PNL a înghițit hapul. Dar și USR. La fel cum se va întâmpla și cu PLUS. Are Nicușor Dan, astfel susținut de frontul anti-PSD, capacitatea de a o învinge pe Gabriela Firea?

Conform cercetărilor de piață, Gabriela Firea strânge maximum 40 la sută dintre sufragiile bucureștenilor care se vor prezenta la vot. Pentru ca Nicușor Dan să o bată pe Firea, este obligatoriu să depășească acest prag psihologic. Teoretic, este posibil. Chiar și practic. Cu două condiții, însă. Ca Nicușor Dan să nu se mai comporte, așa cum s-a mai întâmplat, ca un lider abulic; ca alianța pentru susținerea lui să nu fie de natură toxică.

Despre prima condiție, este imposibil de anticipat cum se va comporta în viitor Nicușor Dan. În ce măsură va fi sau nu capabil să le transmită bucureștenilor mesaje clare, lipsite de ambiguitate. Și să le răspundă jurnaliștilor la întrebri fără a se bâlbâi. Fără a se poticni în propriile gânduri. Și fără a adormi în timpul conferințelor de presă. Cum stăm însă cu condiția numărul doi?

Primele reacții după surpriza furnizată de Ludovic Orban au fost ușor opărite. USR, dar și PLUS au acuzat o lipsă de fair-play atât în ceea ce-l privește pe Nicușor Dan, cât și în comportamentul lui Ludovic Orban. Cele două formațiuni politice au lăsat însă deschisă posibilitatea de a-l susține pe acesta în poziția de candidat unic al frontului anti-PSD. Care se poate transforma, vom vedea cum, într-un front anti-Firea. Din această perspectivă și nu numai se dovedește a fi un avantaj faptul că Nicușor Dan a refuzat cu îndărătnicie să se înscrie în vreunul dintre partidele politice care compun acest front. El are capacitatea de a juca rolul unui independent.

Va conta enorm măsura în care electoratul PNL din București îl va susține pe Nicușor Dan. Acest electorat este în bună parte dezamăgit. Iar rezultatul dezamăgirii sale este că PNL ocupă abia a treia poziție în topul electoral al Capitalei. După USR și PSD. Liberalii din București au fost profund jigniți atunci când Ludovic Orban a scos-o din pălărie pe Violeta Alexandru și a pus-o moț președinta celei mai mari organizații PNL din țară. Și asta în timp ce nicio organizație din București nu a perceput-o ca fiind un membru de drept și cu atât mai puțin un lider de drept. Organizarea la nivelul PNL București, pentru moment cel puțin, este vraiște. Și este destul de greu ca lucrurile să se îndrepte până la alegeri. În al doilea rând, liberalii din București se așteptau ca unul dintre liderii de marcă ai partidului din cei câțiva, care sunt astfel percepuți, să fie susținuți pentru această candidatură. Iar în ultimă instanță era vizat chiar Ludovic Orban, care, după ce a demisionat, este, teoretic cel puțin, liber de contract. Acesta însă și-a pus coada între picioare și a pasat responsabilitatea unui outsider.

În măsura în care recenta rană produsă de lipsa de transparență a asumării de către Ludovic Orban și respectiv Nicușor Dan a candidaturii pe București se cauterizează rapid, electoratul USR, mult mai unit și mai motivat în acest moment decât cel al PNL, l-ar putea susține pe acesta în forță în alegerile pentru Capitală. La fel, electoratul PLUS. Sunt două electorate antrenate în războiul politic de guerillă urbană și care au excelat pe parcursul demonstraților inițiate în București. Sunt electorate motivate și nu numai bine antrenate ci și pregătite pentru gesturi extreme. Inclusiv pentru acțiuni violente. Modul în care se vor organiza aceste electorate va putea reprezenta un catalizator pentru cetățenii nehotărâți din Capitală sau, dimpotrivă, se va putea transforma într-o forță de respingere.

O gură de tun este și PMP, prin vocea lui Traian Băsescu, în special, care s-a grăbit să anunțe că renunță la candidatură și că îl va susține pe Nicușor Dan. Și PMP și electoratul său din București sunt motivate în acest proiect politic, întrucât sunt extrem de interesate să beneficieze în viitor în urma unei fuziuni de brandul PNL.

În fine, în beneficiul lui Nicușor Dan va mai acționa o parte însemnată a sistemului de forță. Mă aștept, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată la ultimele alegeri, ca împotriva Gabrielei Firea și colaboratorilor apropiați ai acesteia de Primăria Generală să acționeze procurori ai Direcției Naționale Anticorupție. Desigur, niciun dosar nu ar putea fi instrumentat într-un timp atât de scurt. Dar o perdea de fum poate fi lansată, maculând imaginea Gabrielei Firea.

Gabriela Firea, la rândul ei, dispune de câteva avantaje pe care printr-o campanie destoinică le poate valorifica la maximum.

1) Este un comunicator excelent, iar intervențiile ei publice sunt suficient de incisive și de convingătoare. Va putea indiscutabil să demonstreze că a făcut o serie de lucruri bune pentru bucureșteni și că mai este capabilă de realizări, cu condiția să mai obțină un mandat și să aibă la Palatul Victoria un aliat și nu un inamic. În felul acesta, vrând-nevrând, Firea este condamnată să tragă în sus partidul.

2). Din poziția de primar general al Capitalei, Gabriela Firea a fost silită să facă o alegere dramatică în ultima perioadă a președinției lui Liviu Dragnea la conducerea PSD și sub guvernările Grindeanu și Tudose. Întrucât Guvernul nu a fost suficient de cooperant și nu i-a respectat obligațiile asumate anterior față de Primăria Generală a Capitalei, Gabriela Firea și-a riscat major întreaga carieră politică, asumându-și marginalizarea în partid și alegând să stea alături de cetățenii Capitalei. Și s-a luat de piept efectiv cu puternicul staff PSD. Pentru bucureștenii care nu au memoria prea scurtă, Gabriela Firea ar putea fi percepută într-o oarecare măsură drept un primar independent. Chiar dacă astăzi ea a revenit în politica la vârf a PSD. Acest statut relativ ambiguu ar putea să-i atragă pe ultima sută de metri voturi de la cei care astăzi nu sunt prea hotărâți.

O singură frază despre erodare. Erodarea unui lider politic, care conduce o primărie importantă cum este cea a Capitalei, nu funcționează în același sistem cu erodarea unui guvernant. De regulă, erodarea unui primar general își produce efectele, dacă și le produce, abia spre finalul celui de-al doilea mandat. Din această persectivă, Firea nu este un candidat erodat.

În acest moment, Gabriela Firea dispune, fără să mai facă niciun efort, de prima poziție în top, situându-se deasupra unui prag de 40%, în condițiile în care niciunul dintre contracandidații ei, în nicio măsurătoare, nu a reușit să se apropie de liderul clasamentului. Rămâne însă de văzut ce se va întâmpla de acum încolo. Din momentul în care dorința tuturor reprezentanților cu capul pe umeri ai frontului anti-PSD a fost îndeplinită prin proiectul unui contracandidat unic. În timp ce Firea nu trebuie să risipească și nu va fi silită să facă foarte mari eforturi pentru a aduce un surplus de susținători, Nicușor Dan, dimpotrivă, va trebui să-și concentreze campania pentru a aduna laolaltă electorate relativ ostile. Și nu se prea știe din cine va fi alcătuit și cum va funcționa staff-ul său de campanie.

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu