Coaliția între Scila și Caribda

Postat la: 07.09.2022 - 10:01

Astăzi, în mediul virtual, a apărut o solicitare din partea pensionarilor. Să nu li se mai mărească zilnic sumele de bani pe care le primesc, pentru că nu mai știu pe ce să-i cheltuie. Gluma macabră devine virală. Tot astăzi, este votată la Camera Deputaților moțiunea simplă împotriva Ministrului Energiei, Virgil Popescu. O adevărată piatră de încercare pentru coaliție. Și în primul rând pentru PSD. PSD s-a plasat singur între Scila și Caribda.

Moțiunea simplă, dacă este votată, nu înseamnă nimic mai mult decât o palmă morală pe obrazul ministrului Energiei, al celor care l-au promovat și l-au susținut. Un vot pozitiv nu obligă nicidecum coaliția să-l și elibereze din funcție. În schimb, dacă se întâmplă așa ceva, atunci PSD, într-un fel sau altul, declară coaliția ruptă. Există un protocol semnat, angajant pentru toate cele trei partide. Conform acestuia, nu se admite ca în Parlament vreun membru al Guvernului să fie sancționat prin vot.

Dar până la această moțiune simplă, aproape la unison, demnitarii PSD, cei mai mulți parlamentari, l-au criticat cu duritate pe Virgil Popescu, solicitând repetat demisia sau demiterea acestuia. Realitatea este că Virgil Popescu a fost ținut în brațe și este încă ținut în brațe de PNL. Ce vor face azi pesediștii? Vor vota după cum îi conduce conștiința și conform aprecierilor negative făcute aproape zi de zi până în prezent? Sau vor vota conform protocolului, refuzând să se dezică în Parlament de Virgil Popescu? Este important să știm. Și interesant de aflat.

Vine un moment când limbajul dublu le rămâne tuturor în gât. Cazul Virgil Popescu este doar un exemplu. Dar ce ne facem cu pensiile, care, într-o formă sau alta, pe tot parcursul acestui an, s-au mărit zi de zi la televizor, dar nu și în realitate? Iar bieții seniori nici nu mai știu ce să creadă. Vor crește sau nu vor crește pensiile în final? Cândva? Și dacă da, până la urmă cu cât? Cu 10%? Adică mult sub indicele inflației? Oficial, până la sfârșitul anului, inflația se duce la 17%. Dar este un indicator general. Care vizează toate costurile. Pensionarii însă cheltuie cei mai mulți bani pe mâncare, pe medicamente și pe energie. La aceste capitole, inflația se ridică la peste 40%. Deci până la urmă, în ciuda nenumăratelor declarații și promisiuni, eu unul presupun că legea nu va fi respectată. Legea care prevede ajustarea anuală a pensiilor în raport cu rata inflației.

Asemănător însă se pune problema și în ceea ce privește toate celelalte angajamente asumate din gură de reprezentanții puterii. Nenumăratele scheme de ajutor, care de fapt nu se aplică. Mai ales în ceea ce-i privește pe agricultori. Sau schemele de ajutor pentru societățile comerciale. Sau schemele rămase și ele literă moartă din domeniul educației. Și mă opresc aici cu o enumerare, care dacă ar fi exhaustivă, ar ocupa un spațiu imens.

Are loc astăzi un mic test de anduranță în ceea ce privește funcționarea coaliției. Marele test însă îl dă coaliția față de alegători. Și se pot trezi atât pesediștii, cât și liberalii cu credibilitatea și intenția de vot căzută la genunchiul broaștei. Și atunci cine va câștiga alegerile? Cine va fi în măsură să preia o viitoare guvernare? Cui îi va oferi Executivul un muribund politic, care încă se va mai afla la Palatul Cotroceni?

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu