Cu pumnul în gura cetățeanului

Postat la: 10.02.2023 - 09:37

Guvernul condus de generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, susținut fiind de aproape toată suflarea PNL, a pus la cale unul dintre cele mai grave atentate de până acum împotriva dreptului cetățenilor de a se exprima. O formulare intenționat ambiguă îi va putea arunca după gratii pentru ani buni pe protestari.

Un PNL care devine din ce în ce mai mic și mai nervos se așteaptă la importante proteste antiguvernamentale. Și, într-o încercare disperată de a le preveni, iată că Guvernul condus de Nicolae Ciucă propune Parlamentului un act normativ fără precedent în istoria României din ultimii 32 de ani. Este o lege prin care, în baza unei interpretări aleatorii a procurorilor și apoi a judecătorilor, oamenii pot fi aruncați după gratii pentru mai mulți ani, pentru simplul motiv că protestează împotriva unor reprezentanți ai puterii. Care putere încă este deținută în principal de către PNL.

Nu intru în alte detalii. Fiecare dintre cititorii acestei analize are posibilitatea să acceseze pe internet normele preconizate de Guvernul Ciucă. Este important însă de reținut că această lege nu poate să treacă fără acordul PSD. De altfel, fără acordul PSD, Guvernul nici măcar nu putea să propune Parlamentului proiectul actului normativ. Din acest motiv, putem prezuma că și PSD este complice. Adică și PSD, pregătindu-se de rotativă, preconizează măsuri profund impopulare și, ca atare, se pregătește pentru a face față protestelor. De fapt, pentru a le preveni.

În acest punct este cazul să deschidem o paranteză. Pe Marcel Ciolacu, președintele PSD, l-a luat gura pe dinainte. Și a cam dat de pământ cu președintele Klaus Iohannis. Spunând pe șleau că anii în care acesta a stat la Cotroceni sunt ani pierduți pentru România. Și, aparent, Iohannis și-a ieșit din țâțâni. Amenințând într-un mod destul de transparent cu faptul că s-ar putea să nu țină cont de protocolul de alianță dintre cele trei partide. Care prevede că PSD urmează să facă următoarea desemnare de premier la sfârșitul lunii martie. Desemnare pentru care Ciolacu se pregătește pe față. De aici și întreaga coregrafie pe care o vedem atunci când se ține braț la braț cu Ciucă. „Nicu și Marcel". Este posibil să se țină degeaba. Pentru că, înfuriat la culme, Klaus Iohannis declară că, după ce primește o propunere din partea partidelor politice din coaliție, va decide el însuși ce și cum e mai bine pentru România. Cu alte cuvinte, poate decide cu totul altceva de cum ne tot anunță Marcel Ciolacu.

Dacă s-a observat, mai sus am utilizat cuvântul „aparent". Și nu întâmplător. Eu nu exclud deloc posibilitatea ca Marcel Ciolacu în mod intenționat să fi încecat să-l scoată din țâțâni pe Iohannis. Tocmai pentru a-l determina pe acesta să declanșeze o criză. O criză care să permită PSD-ului să treacă în opoziție, să nu piardă puncte exercitând puterea, ci, dimpotrivă, să câștige, criticându-i pe liberalii rămași în minoritate. Poate că președintele Klaus Iohannis a reacționat impulsiv, a mușcat din momeală și a căzut într-o cursă. Dar aceasta a fost doar o paranteză.

Revenind la subiectul principal, cred că, de urgență, ceea ce a mai rămas viabil și sănătos din societatea noastră civilă precum și opoziția trebuie să intervină în forță pentru a bloca legea ticăloasă care se pregătește. Este adevărat. România are nevoie de stabilitate. Convulsiile sociale și politice nu-i vor face bine în perioada următoare. Numai că stabilitatea nu trebuie menținută prin frică sau prin teroare. Și nici inhibând drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Așa că în special liderii PSD trebuie forțați rând pe rând să se pronunțe: de care parte a baricadei sunt? Repet - fără PSD, legea ticăloasă nu trece.

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu