De ce are nevoie Iohannis de imunitate ca de aer

Postat la: 20.09.2024 - 10:54

Când un președinte se deplasează în vizită de stat într-o îndepărtată țară africană în care nu ai ambasadă și care îți datorează bani împrumutați, doar pentru a semna un memorandum de promovare a culturii de prevenire a riscului de dezastre, mă întreb care dezastru din lume este mai mare decât președintele respectiv.

Asta a făcut Iohannis când a zburat cu sacul de Stele ale României în Tanzania, Kenya, Senegal și Capul Verde, după ce cu câteva luni înainte făcuse la fel în Chile și Argentina. Orice persoană indemnă îl va putea da în judecată pe președinte pentru a justifica uriașele cheltuieli făcute pe călătoriile de plăcere din banii publici acoperite de motive derizorii.

Nu poți investi în niciun stat african, fără garanții guvernamentale. Sudan, Republica Congo, Nigeria, Somalia, Libia, Guineea, Republica Africa Centrală şi Tanzania datorează României peste 200 milioane de dolari, încă de pe vremea lui Ceauşescu. Cu Tanzania, țară vizitată recent de Iohannis, nici nu au început încă negocierile pentru recuperarea creanțelor.

Nu cunoaștem clauzele memorandului semnat, dar pentru că trebuia să-și justifice costurile deplasării Iohannis a semnat ceva care va face obiectul unor tratative în baza cărora se va ajunge la un acord asumat într-un viitor neprecizat.

Memorandumuri identice au fost semnate cu republicile Kenya, Capul Verde și Senegal în cadrul turneului african al lui Iohannis din noiembrie 2023, cât și cu Argentina și Chile, în cadrul turneului sud-american din aprilie 2023. Iohannis lasă în urmă un dezastru care se va lăți dacă își va prelungi imunitatea. Electoratul educat, cu simț civic și responsabil, are prilejul de a-l opri în fața tribunalului.

Cornel Ivanciuc

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu