Deci, pe cine executăm pe stadioane?

Postat la: 19.04.2025 - 13:40

E mare indignare în țară că a murit încă un narcoman notoriu, Rareș Ion, 20 de ani. S-a mers până acolo încât un candidat la președinție cere execuții pe stadioane. Păi să începem cu adevărata cauză, zic. Hai să vedem niște fapte și vinovații. Statul.

În 2008, erau în jur de 1,8% consumatori de droguri ocazionali pe segmentul de vârstă 16-35 de ani, iar în 2019 am ajuns la 16,9%. Înseamnă între 900.000 și 1.000.000 de consumatori. Eu pariez pe mult mai mulți. Dacă "pe vremea mea" trebuia să ai cunoștințe și să fii băiat ca să pui mana pe un gram de iarbă acum am văzut puștani rupți prin sate. De unde și cum? Chiar nu știe statul ce știe orice băbuță? Sau e mai profitabil să nu știe?

Agenția Națională Antidrog (ANA) este o sinecură MAI. Este condusă de un președinte și un vicepreședinte care au împreună 184 de ani. Vin 92 de bucata. Serios. Ăstora, dacă le dai o pungă cu stupefiante, o bagă în copaie în loc de detergent. În decembrie 2024, guvernul ne aburea că ANA se va reboteza în Agenţia Naţională pentru Coordonare şi Politici în Domeniul Drogurilor şi Adicţiilor. Nu știu daca și-a schimbat sau nu numele dar știu ca năravul ba. ANA funcționează cu aproximativ 200 de angajați, astfel încât ponderea lor în unele județe devine extrem de mică. Cheltuielile salariale ale ANA sunt în jur de 27 milioane de lei. Angajații de top sunt foști securiști și scursuri politice. De aici trebuie început.

Merită să vedem și evenimentul în sine, moartea tânărului de 20 de ani, dar și evenimentele din jur, contextul. 19 august 2023, un alt tânăr, Vlad Pascu, narcoman notoriu și el, face carnagiu pe drumul dintre Mangalia și Vama Veche. Acum aproape doi ani, rețineți asta. Poliția Constanța, rutiera included, a fost complice fără perdea. Poliția l-a mai prins în ziua aia de două ori spart, o dată la volan, a doua oară la o descindere care a rezultat și cu aducerea la secție. Degeaba, a fost eliberat să ucidă.

Ulterior, poliția a depus eforturi susținute să-l scape pe fondul relațiilor familiei Pascu. Doar că nu s-a mai putut, cazul, foarte revoltător, devenise imposibil de acoperit. Atât de mare a fost implicarea IPJ Constanța încât guvernul chiar a jurat că va aduce americanii s-o reformeze. Reforma a mers atât de bine încât șeful IPJ CT de atunci, Chestorul Adrian Constantin Glugă, fost șef al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța (IPJ) a fost detașat, începând cu data de 7 mai 2024, consul al României în Pakistan. Da, omul care s-a dat peste cap să-l scape pe Pascu, a fost promovat bine, acum e consul.

De ce zic de acest caz? Dealerul principal de droguri al șoferului criminal este Tudor Dima, zis Maru, același care i-a dat un cocktail de 6 narcotice prietenului Rareș Ion, tânărul de 20 de ani mort acum câteva zile și care l-a privit, amuzat și live pe TikTok cum moare. Maru e același băiat euforic, care a spart farmacia Spitalului de Urgență Floreasca din București căutând droguri în timp ce făcea live pe TikTok. După un an și jumătate, e liber ca o potârniche. Înseamnă că statul, justiția și MAI, au avut cel puțin un an și jumătate vacanță.

Social Media. TikTok, Snapchat, Facebook și indiferența cu care sunt privite de statul român. Băieții ăștia de bani gata, o gașcă mare de narcomani, un fel de club select al sparților, aveau obiceiul de a-și filma live partidele de drogangereală. Asta de peste 6 ani. Zilnic! În ziua morții lui Rareș, el și Maru au rupt TikTok și Snapchat cu isprava lor. De la cum pregăteau stupefiantele, până la, șocant de-a dreptul, cum ăla murea. Chiar și din ambulanță a făcut Maru live pe TikTok.

Mi se pare surprinzător ca Facebook mă sancționează săptămânal pentru postări care nu încalcă nicio lege sau regulă dar rețele sociale permit live-uri în care te spargi. Aici trebuie intervenit foarte, foarte agresiv și hotărât. Dar asta înseamnă și să lași clienții politici fără armele cu care prostesc electoratul. Deci nu se va face nimic.

Sa mergem mai departe, citez din referatul procurorilor: „Martorul a afirmat că a văzut story-urile postate de fratele său pe Snapchat, în care a observat că inculpatul amesteca metadonă care se dizolva în apă. Acesta a precizat că știa că substanța este metadonă din discuțiile anterioare cu fratele său, care afirmase că o achiziționase de la o fată. După administrarea drogurilor, persoanei vătămate i s-a făcut rău și a căzut pe pardoseala garajului. Inculpatul a făcut un live pe TikTok, în care arăta că pe jos se afla întinsă o persoană în stare foarte gravă, care avea 263 de urmăritori".

Potrivit anchetatorilor, iubita lui Rareș a încercat să ia și ea legătura cu tânărul în timp ce acesta era căzut în garajul lui Maru.
„L (iubita lui Rareș) a vorbit prin apel video și a efectuat fotografii în timpul apelului. Din fotografiile puse la dispoziție de aceasta, se observă că persoana vătămată avea fața cianozată și era îmbrăcată cu o cămașă roz și o pereche de pantaloni albi, în picioare având aceleași obiecte de încălțăminte ca în înregistrările anterioare (adidași albi și șosete gri). Martora le-a cerut celor doi să sune la ambulanță. Cei doi se certau între ei, inculpatul spunând că, dacă va suna la ambulanță, își va crea singur probleme. Martora a insistat și, în final, cei doi au hotărât să-l scoată pe IR afară din garaj", au reținut procurorii în referatul de arestare.

Mai departe, camerele de supraveghere au surprins momentul în care Rareș a fost scos din garaj și abandonat la capătul străzii. Tânăra care îl ajutase pe Maru să-l care pe Rareș pe trotuar a fost cea care a sunat la 112 și a anunțat că în fața blocului se află „un om care și-a băgat ceva în venă, are buzele mov, se scarpină, are vena spartă, posibil supradoză/consum de droguri".

Acum devine interesant și intră un alt inculpat în scenă, sistemul de sănătate. Mă rog, sănătate îi zice, deși nu prea e. Rareș a ajuns la Spitalul de Urgență Floreasca din București în noaptea de 14 aprilie, iar la ora 6:00 a fost externat. A murit în jurul orei 9:00. Deci l-au externat că deja erau obișnuiți cu el și plictisiți de câte vizite făcuse la urgență și dezintoxicare, încât au privit totul drept încă un episod normal.

Știți câte centre de reabilitare a narcomanilor are România? Fix unul. La Voila. Știți cine l-a făcut? Un ONG. Probabil din alea blamate, sorosiste. Știți ce fac părinții ăstora? Îi finanțează, le procură droguri și-i scapă. Pentru că pot. Știți ce face România? Privește românii cum mor! Deci, pe cine ducem pe stadion?

Răzvan Diaconu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu