Dezumanizarea educației

Postat la: 05.10.2020 - 19:15

Printr-o coincidență, astăzi, 5 octombrie 2020, Ziua internațională a educației, încep efectiv, într-o atmosferă de confuzie generală, și cursurile universitare, după ce în ultimele zile ale săptămânii precedente au avut loc triste festivități de deschidere a anului universitar în regim covidocrat.

Distanțarea socială în procesul educativ este un alt pas către dezumanizarea societății. Nu, formula nu este greșită. În domeniul educației distanțarea fizică este distanțare socială, adică alienarea tinerilor de comunitate, desăvârșind opera începută de internet, wi-fi și iPhone.

Educația se face prin comunicarea dintre dascăl și discipol. Și tot Immanuel Kant spunea că actul comunicării se realizează prin cuvinte, mimică (adică limbajul trupului) și modulație (adică intonația vorbirii), cuvintele fiind modalitatea de transmitere a mesajului cea mai puțin expresivă și cea mai puțin subtilă. Eu cred că mai există și o comunicare energetică a cărei condiție este proximitatea.

Renunțând la primele două modalități menționate de Kant și păstrându-o doar pe cea mai simplistă, facem un salt către robotizarea educației. Prin cuvinte pot comunica și roboții. Numai că o educație realizată prin roboți produce doar... roboți.

O societate a roboților este exact ceea ce își dorește oligarhia globală. Această societate poate fi disciplinată, frugală și performantă, dar nu are cum fi și fericită. Sau dacă ar putea fi, ar fi vorba despre fericirea animalului care dă din coadă atunci când îl mângâie stăpânul. Așadar o fericire despiritualizată, instinctivă și, deci, străină naturii umane.

Iar dacă binele omului-robot se desparte de fericirea omului-om, acel bine nu mai este pentru omul "noii normalități" altceva decât ceea ce este benzina sau uleiul pentru motor: îl face să meargă, dar nu îi oferă nici o bucurie.

Iată de ce anul acesta, Ziua internațională a educației nu trezește nici un zâmbet. În spatele măștii care desfigurează chipul omului, zâmbetul nu are rost. Și de ce am zâmbi?! O bună educație a roboților nu poate fi izvorul binelui unei omeniri din care lipsește ... omul.

Adrian Severin

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu