Diabolicele inginerii ale generalului SRI Anton Rog

Postat la: 20.07.2023 - 03:24

Cu mult curaj, în mod intenționat sau imprecaut - necunoscute sunt căile SRI - generalul Anton Rog ne informează nici mai mult nici mai puțin decât că instituția pe care o conduce și-a dezvoltat capacitatea de a efectua „inginerii sociale". De fapt este vorba despre inginerii politice. De influențare în masă a cetățenilor. Și determinare a acestora să facă ceea ce de fapt nu intenționau să facă sau să nu facă ceea ce intenționau să facă. Iar cine nu poate fi manipulat, urmează să fie executat. Prin infailibila armă electronică.

Cine este personajul? Este același general Anton Rog căruia am mai avut prilejul să-i admir inteligența, curajul și modul în care-și asumă riscuri, atunci când a informat opinia publică asupra faptului că departamentul pe care-l conduce din Serviciul Român de informații, Cyberint, a racolat un mare număr de internauți, în scopul de a ajuta instituția să identifice pericolele potențiale. Care pericole potențiale și atunci, și acum sunt reprezentate de ceea ce generalul consideră că reprezintă provocări la adresa siguranței statului. Atunci când a făcut publică această informație era deja prea târziu. Treaba fusese făcută, nu era doar un proiect de viitor, iar șeful acestui serviciu nu făcea altceva decât să ne pună în fața faptului împlinit. Și acum suntem în aceeași situație.

Ceea ce generalul Anton Rog prezintă drept un proiect de viitor, reprezintă de fapt o realizare a sa cu care se mândrește. Și pune această nouă capacitate a serviciului într-un raport direct cu provocările reprezentate de cele patru campanii electorale care, într-un fel sau altul, au și debutat. Ce susține Anton Rog? Cum justifică el această intervenție invazivă, cum de altfel o și definește, în conștiința persoanelor și în conștiința publică? Făcând o generalizare, o extrapolare hazardată și periculoasă, acest stâlp de bază al celui mai important serviciu secret al țării pleacă de la premisa că cetățenii ar putea fi determinați de forțe obscure să voteze cu cine nu trebuie. Și că se creează curente de opinie periculoase pentru siguranța națională. Și pentru Constituție. În concepția sa, aceste curente de opinie se pot concretiza în susținerea unor formațiuni politice care nu trebuie susținute. Cum ar fi de pildă cele din opoziție. Susținerea unor curente din opoziție ar putea fi de natură să răstoarne echilibrul politic. Și, prin aceasta, sacrosanta ordine constituțională.

Se procedează la nivel subliminal. Sunt plasate acolo unde „trebuie" anumite tipuri de informații menite să îndeplinească misiunile pe care le-am definit mai sus. Să mă determine să fac sau să nu fac ceva. Să am un anumit tip de atitudine. Sau să-mi reprim un anumit tip de atitudine. Evident, nu este vorba despre inginerie socială. E pur și simplu poliție politică. Pe care SRI și-o asumă oficial, la câteva zile doar după ce directorul instituției, Eduard Hellvig, a demisionat, afirmând că și-a îndeplinit toate obiectivele. Să fi fost și acesta un obiectiv?

Și atenție: persoanele care se constată că nu pot fi manipulate - pentru că mai există și asemenea ceățeni - urmează să fie „lucrate". Anton Rog afirmă nici mai mult nici mai puțin decât că, la minut, poate obține de la procurori și judecători, inclusiv de la Înalta Curte, mandate care să-i permită serviciului să scotocească cum scrie la carte în băncile de date ale cetățenilor refractari. Identificând informații care, fiind exploatate, i-ar putea compromite. Deci, cu alte cuvinte, Rog ne mai dă o informație extrem de importantă. Și de scandaloasă. Că SRI are culoar în justiție. Păi chiar are! La figurat, dar și la propriu. De vreme ce soția domniei sale este judecător la cel mai important complet al Înaltei Curți. Doar nu va risca un scandal acasă, în urma refuzului de a se conforma solicitării soțului.

Există însă ceva și mai scandalos. Faptul că la atâta timp, peste o săptămână, de când societatea din România este confruntată cu asemenea informații scandaloase, partidele politice încă nu au analizat situația. Încă nu au reacținat. Cu câteva excepții - avocatul Dan Chitic este una dintre acestea - nici societatea civilă și nici organizațiile acesteia nu s-au scandalizat. Ca să nu mai vorbim despre Parlament. Ca să nu mai vorbim despre Comisia specială investită cu controlul activității SRI. Control de constituționalitate carevasăzică. Și de legalitate.

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu