Din nou război în Israel. Numărul victimelor e incredibil

Postat la: 09.10.2023 - 07:37

Sâmbătă dimineața, de pe la orele 6,29, sirenele de alarmă din numeroase localități din Israel au fost puse în funcțiune. Sirenele au sunat și la Tel Aviv și Ierusalim.

Ca în urmă cu 50 de ani, când forțele arabe au lansat un atac surpriză în ziua sărbătorii de Iom Kipur, acum, de Simhat Tora, sărbătoarea Torei, Gaza teroristă a atacat Israelul. Salve masive de rachete s-au abătut asupra unor localități din sudul Israelului, rachete au explodat la Tel Aviv, Beer-Sheva, Ashkelon, Rishon le Zion, Iavne, Bat Yam etc., provocând distrugeri și victime.

Peste 1000 de de teroriști gazateeni înarmați s-au infiltrat și au ocupat poziții în localități și kibuțuri din sudul țării. Ei au forțat granițele Israelului pe calea aerului, mării și terestru. S-au dus lupte în 21 de locuri.

Până la ora la care scriu aceste rânduri au fost înregistrați peste 640 de morți și 2000 de răniți israelieni. Dar numărul lor crește de la oră la oră. În unele locuri, teroriștii au pătruns în casele locuitorilor și dețin ostateci. Incredibil este și numărul de ofițeri, soldați și civili israelieni aflați în prizonierat în Gaza.

Mohammed Deif, comandantul militar al teroriștilor din Gaza, motivează atacul datorită profanării sfințeniei Moscheei Al-Aqsa din Ierusalim. El i-a chemat pe palestinieni „să iasă cu toții la luptă, cu mașinile, cu arme și topoare. Astăzi s-a deschis o nouă istorie, astăzi este ziua marii revoluții palestiniene pentru eliberarea țării. Frații noștri din Algeria, Maroc, Iordania, Egipt și alte țări arabe - acționează și răspund chemării".

Tzahal a declarat „stare de război", prim-ministrul Beniamin Netanyahu și generalul Ioav Galant, ministrul Apărării, au ordonat mobilizarea extinsă a rezerviștilor. Guvernul a fost convocat de urgență. Tzahal e pregătit să răspundă acțiunilor teroriste ale forțelor Hezbollah în nordul țării și a unor extermiști arabi în Ierusalim și în localitățile cu populație palestiniană.

Represaliile Israelului - bombardamente aeriene - sunt deosebit de violente. Uriașa clădire „Turnul Palestina" din centrul Gazei a fost distrus. În replică, Hamas a lansat 150 de rachete în direcția Tel Aviv.

Într-o apariție dramatică la televiziune, Netanyahu s-a adresat poporului israelian: „Forțele Hamas au invadat Israelul și au lansat un război crud și malefic, ucigînd copii, femei și bătrâni nevinovați. Acest război îl vom câștiga - dar prețul este insuportabil. Este o zi grea pentru noi toți, a declarat premierul israelian. Hamas vrea să ne omoare pe toți. Este un dușman care ucide mame și copii în casele și paturile lor, un dușman care răpește adulți și fete, un dușman care ne măcelărește copiii care tocmai au ieșit în vacanță... Tzahal își va exercita imediat toată puterea pentru a distruge capacitățile Hamas. Îi vom doborî la pământ și ne vom răzbuna în forță pentru ziua neagră pe care au făcut-o Israelului și cetățenilor săi. După cum a spus Bialik, răzbunarea sângelui pentru uciderea unui copil mic nu a fost încă creată de Satana".

Netanyahu a numit Gaza "orașul răului" și a precizat că "vom transforma în ruine toate locurile în care Hamas se pregătește și se ascunde. Îi avertizez pe locuitorii din Gaza: plecați imediat de acolo. Vom acționa peste tot și cu toată puterea noastră."

Oficialii israelieni spun că organizația palestiniană Hamas aflată la putere în Gaza a săvîrșit o greșeală gravă și va plăti un preț greu. De această dată, spun mulți comentatori politici și militari, Israel și Tzahal vor merge până la capăt. Adică până la doborârea regimului Hamas din Gaza. Vom vedea dacă previziunea aceasta se va împlini.

Tesu Solomovici

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu