Dubla ingineria a lui Ludovic Orban

Postat la: 10.12.2023 - 10:18

Fostul premier, Ludovic Orban, a dat o mare lovitură bugetului de stat. Cu bătaie lungă. Asigurându-și astfel un suport financiar pentru campania sa prezidențială. Bani negri. Pe care acum îi vânează PNL. Care, în acest scop, îl curtează pe Orban. La rândul său, DNA a pus luneta pe această afacere. Care se cheamă „Blue Air".

Frauda în sine nu este prea complicată. Dimpotrivă. E relativ ușor de explicat. Și la fel de ușor de documentat de procurorii DNA aflați pe linia de start a unui nou și spectaculos dosar penal cu bătaie politică. Fără niciun fel de bază legală, fără niciun fel de acoperire financiară asigurată de vreun audit, la insistențele lui Ludovic Orban, la acea dată premier al României, o bancă a statului român, Eximbank, a acordat în beneficiul BlueAir un împrumut de 66 milioane euro. Un împrumut fără acoperire. Un împrumut inițial refuzat prin concluziile auditului Eximbank.

O țeapă de 66 de milioane pe care noi va trebui să o plătim. Pentru că Blue Air este o companie fără avioane. Conform auditului, are în proprietate doar 4 carcase de avioane vechi, fără motoare, și un teren la marginea Bucureștiului, achiziționat în condiții suspecte, prin complicitatea unor interlopi. La data împrumutului, societatea Blue Air era complet decapitalizată. Compromisă, deoarece vânduse mii de bilete unor persoane care nu au mai putut călători, întrucât zborurile erau anulate. Și, în esență, fără nicio posibilitate de a returna vreodată banii.

Aparent, cel care a dat lovitura a fost proprietarul Blue Air, Cristian Rada, un apropiat al lui Ludovic Orban, care din capul locului a câștigat personal din această afacere două milioane de euro. Dar adevăratul beneficiar urma să fie, de fapt, Ludovic Orban. Afacerea pârâtă, susținută prin banii statului, adică prin banii noștri, urma nu să servească supraviețuirii unei companii de transporturi aeriene, ci campaniei electorale a lui Ludovic Orban, care la data respectivă era convins că va putea să candideze, cu șanse reale, în cursa prezidențială. Mai târziu, prin compromiterea sa ca prim-ministru și prin plecarea de la PNL, obiectivele sale au devenit mai modeste.

Astăzi, Ludovic Orban încearcă din răsputeri să se întoarcă în PNL pe cai cât mai mari. Iar PNL are nevoie de bani pentru campania electorală. Acesta este punctul în care se pupă un act grav de corupție economică și financiară cu un act, cel puțin la fel de grav, de corupție politică. Așa că vom asista la un nou scandal de proporții, numit afacerea „Blue Air - versus Orban - versus PNL", cercetat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Și, firește, mediatizat de presă.

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu