Eșecul dramatic al "modelului suedez"

Postat la: 31.03.2020 - 11:00

Mulți dintre contestatarii români ai măsurilor energice, dar întârziate luate de Guvernul Orban, invocă modelul suedez. Spre deosebire de toate celelalte state europene, Suedia a decis să trateze cu relativă indiferență epidemia de coronavirus. Specialiștii epidemiologi suedezi au estimat că populația își va găsi singură anticorpii. Astfel încât oamenilor le-a fost recomandat doar să stea acasă dacă se îmbolnăvesc. Urmarea este tragică.

În timp ce statele europene se dau de ceasul morții, recomandând măsuri din cele mai severe de separare socială, iar cele care au posibilitatea își testează în masă cetățenii, pentru a-i izola pe cei bolnavi de cei sănătoși și pentru a evalua dinamica pandemiei și a găsi soluțiile potrivite de răspuns, în Suedia nu s-a întâmplat nimic deosebit. Sezonul de schi este în floare. Competițiile sportive se desfășoară la liber. Școlile și grădinițele funcționează. Fără excepție. Discotecile, restaurantele și cafenelele duduie. Saloanele de înfrumusețare și toate tipurile de magazine sunt deschise. Iar populația se autovaccinează. Se autoimunizează. Din plin. În condițiile în care singura interdicție până la sfârșitul săptămânii trecute a fost ca întrunirile să nu depășească totuși 500 de persoane. Acum să vedem care este urmarea.

Suedia are 10 milioane de de locuitori. O populație puțin mai mare decât jumătate din România. Strategii luptei eșuate din Suedia împotriva coronavirusului au stabilit că testarea populației este o prostie. Și nu au aplicat teste. În acest moment, în timp ce în România numărul oficial al deceselor este de 68, în realitate poate puțin mai mare, în Suedia pompele funebre nu mai prididesc cu confecționarea sicrielor. Numărul celor bolnavi de coronavirus a ajuns luni la peste 4.000 iar numărul de decese a ajuns la 146. Sunt date oficiale. Vă rog să comparați această cifră cu numărul încă relativ mic al deceselor în România și să țineți cont de faptul de necontestat că în România starea de urgență a fost declarată cu mare întârziere, iar măsurile au fost luate și continuă să fie luate tardiv.

Să ne întoarcem la „modelul suedez". Ei bine, tot luni cei 430 de patroni de societăți de pompe funebre constituiți într-o asociație au introdus un marcaj special pentru sicriele ce conțin rămășițele persoanelor care au murit din cauza coronavirusului. Oare de ce? Acești administratori ai morții au înțeles, printre primii confruntați fiind cu un val uriaș de cadavre, cât de periculoasă poate deveni pandemia. Și mai există un exemplu. Tot la îndemână. Marea Bitanie. Vă amintiți? Prima reacție a oficialilor de la Londra a fost asemănătoare, dacă nu chiar identică cu poziția adoptată de autoritățile suedeze. Populația se va autoimuniza. Viața trebuie să meargă înainte. Din acest motiv și în Marea Britanie, ca și în Italia, ca și în Spania, ca și în alte părți, ca și în România, măsurile de contracacare a epidemiei au fost luate cu relativă întârziere. Ezitările și întârzierile s-au dovedit extrem de costisitoare. În acest moment, Marea Britanie, care are unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume, este depășită. Pare că a pierdut cursa cu pandemia. Un sfert dintre medicii din Marea Britanie sunt scoși din priză. Fie sunt contaminați cu coronavirus, fie locuiesc în casă cu persoane contaminate. Iar evoluția pandemiei continuă. Galopant. Unul dintre britanicii care s-au „autoimunizat" este însuși primul-ministrul Boris Johnson. Din acest motiv, e izolat la domiciliu. Și să ne mai reamintim că, în continuare, autoritățile de la Londra sunt reticente în ceea ce privește testarea populației.

Deci atenție, români. Nu vă lăsați înșelați de cântecele de lebădă ale celor care acuză o isterie generală declanșată din nu știu ce motive malefice și în beneficiul nu se prea știe cui. Nu vă lăsați amăgiți de cei care vă spun că în aceste momente libertatea cetățenaului de a merge unde vrea și cât vrea și de a se întâlni cu cine vrea și la ce oră vrea este mai mult decât opțională, este chiar mai importantă decât autoritatea statului, care a stabilit, tocmai aflându-ne într-o stare de urgență, cu totul și cu totul altceva. Autoritățile de la București, din nefericire, au pierdut prima bătălie, pentru că au reacționat cu o mare întârziere și se mișcă în continuare insuficient de rapid. Dar războiul nu este pierdut. Și nu va fi pierdut atâta timp cât opinia majorității cetățenilor coincide cu opinia autorităților și reușește să acopere corul de bocitoare și de contestatari. S-a creat în România o nouă formă de tip #Rezist, care poate fi extrem de periculoasă pentru populație. Și care, dacă este lăsată să-și propage ideile în durerea ei, poate genera moartea. Și nu vor muri doar contestatarii și bocitoarele. Ci și cei aflați, ghinion, în proximitatea lor.

Spălați-vă pe mâini! Dar nu vă spălați pe creier!

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu