Ericsson va părăsi Suedia dacă se va menține interdicția Huawei
Postat la: 04.01.2021 - 16:46
Börje Ekholm, CEO al producătorului mondial de echipamente de telecomunicații, Ericsson a început recent să facă lobby la adresa deciziei guvernului suedez de a interzice Huawei de pe piața 5G, iar mesajul său scris către presa suedeză a dezvăluit că: „Dacă interzicerea Huawei încă există, Ericsson poate părăsi Suedia".
În ceea ce privește această chestiune, presa suedeză a subliniat că există un motiv în spatele remarcii CEO-ului de la Ericsson. Conform informațiilor, la presiunile SUA, Suedia intenționează să interzică companiei Huawei participarea la activitatea de implementare a tehnologiei 5G pe teritoriul său. Marota cu spionajul organizat de comuniștii chinezi prin dominația tehnologică a giganților de telecomunicații din China nu impresionează pe seful celui de-al treilea actor mondial de tehnologie. În mesajele publicate de către de ziarul local Dagens Nyheter, CEO-ul Ericsson a declarat că Ericsson va părăsi Suedia dacă autoritățile vor continua să interzică Huawei și ZTE. Mesajul este clar și fără nici un fel de nuanțe.
De altfel, Borje Ekholm, directorul general executiv (CEO) al gigantului suedez de telecomunicații Ericsson, a făcut presiuni asupra propriului său guvern pentru a abroga decizia care interzice Huawei și ZTE să participe la constructia infrastructurii 5G a țării. Într-o serie de mesaje text adresate ministrului suedez al comerțului exterior, Anna Hallberg, CEO-ul de la Ericsson a cerut revizuirea interdicției de către administrația suedeză pentru poștă și telecomunicații, care impune operatorilor să nu mai colaboreze cu companiile chineze pentru implementarea infrastructurii locale 5G până în ianuarie 2025. În mesajele dezvăluite de presa suedeză, Ekholm a amenințat că Ericsson va părăsi Suedia dacă autoritățile vor continua să interzică Huawei și ZTE. Deși ministrul în cauză nu a raspuns la mesaje, este foarte clar că marile probleme pe care Ericsson le poate avea nu se vor rezolva ușor dacă propria țară de origine discriminează pe unul dintre cei mai mari actori tehnologici ai lumii, Huawei, în baza țării sale de origine (China), în numele unor acuzații niciodata probate și din motive pur ideologice sau de alianțe internaționale de moment.
La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut Jacob Wallenberg, vicepreședinte al consiliului de administrație al Ericsson, a mai spus că „interzicerea Huawei nu este cu siguranță bună". Problema fundemantală care se pune este că conglomeratul Ericsson este deosebit de puternic în comunicațiile mobile din China, ocupând aproape jumătate din piața sistemelor de telecomunicații mobile. În ceea ce privește rețelele fixe, cota de piață a companiei este de aproximativ zece la sută. Deci, interdicția Huawei în Suedia poate crea o situație similară pentru compania din China.
Ca răspuns la declarația lui Borje, ministrul Halberg răspunde că guvernul suedez nu poate elimina interdicția Huawei, deoarece decizia este luată la recomandarea departamentului de securitate și de către secretarul interimar al Administrației Poștelor și Telecomunicațiilor. Cum aceasta decizie este una pur politică și luată la propunerea instituțiilor de securitate sudez, nici de cum la propunerea profesioniștilor din sistemul de telecomunicații din Suedia, Ericsson se poate trezi cu o replica identică în China. Nici unul dintre argumentele economiei de piață, a logicii elementare sau a respectului față de drepturile unui actor economic internațional, asigurate teoritc de către democrația cu care se laudă Suedia nu pot obliga China să nu răspundă identic la actele ilegale de discriminare economică la care este supusă ca țară sau companiile private fondate de către cetățenii săi. Este interesant că Ericsson a prevăzut acest moment iar opțiunea nucleară de a pleca din țara unde a fost fondată compania dovedește sentimentl de nedreptate pe care acest colos tehnologic îl resimte. Căci este clar pentru toată lumea că atunci cand economia de piață este decisă de ofițeri de informații fără nici o legătură cu profesioniștii din diverse domenii, aceea nu mai este în primul rând economie de piață și în al doilea rând nu mai este democratică.
Pentru mulți analiști, acest război absurd purtat de administrația Trump contra unor ținte economice chineze, transferat de agenții de influență ai SUA din lume la nivele naționale și locale, va crea o problemă de echitate și de răspuns. Căci nici Suedia sau vre-o altă țară din lume nu își va imagina că autoritățile de la Beijing nu vor reacționa la adevăratele insulte proferate de către diverși politicieni sponsorizați de serviciile de informații de prin lume. Așa cum am văzut și în alte țări, una este să ceri verificarea acuzațiilor americane, iar acolo unde se adeveresc să găsești imediat replica și soluția, și alta este să insulți de-a dreptul națiunea chineză și statul chinez. Din nefericire și în Suedia, diverși politicieni locali produși de către laboratoarele serviciilor de informații altele decat cele sudeze, au insultat deseori China și progresul tehnologic pe care aceasta l-a obținut. De la a atrage atenția asupra problemelor cu privire la proprietatea intelectuală, cu privire la spionajul tehnologic, pentru a regla tensiuni inerente apariției unui nou colos economic și a găsi solutii reale între entități statele și interesele lor până la a insulta gratuit este un pas enorm pe care mulți neștiutori în ale civilizației l-au trecut prea ușor.
Tocmai acțiunile pentru care China este acuzată, adica tocmai imixtiunea serviciilor sale de informații în activitatea companiilor private chineze, au loc în așa zisele democrații consolidate. Decizia unui serviciu suedez de spionaj în a bloca un competitor strain nu pare a nu deranja democratia suedeză și pe vocalii săi activiști pentru drepturile transgender, dar același gest dacă ar fi fost făcut de China ar fi scandalizat democrații de caviar din aceeași țară. Cum nu pare a deranja pe nimeni imixtiunea serviciilor de informații americane în derularea contractelor economice internaționale și presiunile, deseori ilegale ale administrației Trump la adresa unor state slabe, pe lângă Suedia aș numi și România, de a impune blocade comerciale ilegale unei terțe țări. Aceste gesturi complet nedemocratice, pur imperialism și reprezentând dictate economice, nu par a deranja pe parfumații drepturilor democratice, care, urmând deschiderea de forță a lui Donald Trump au crezut că pot amesteca economia de piață cu ingrediente securistice, pentru a produce un cocktail exploziv de minciuna și propaganda.
În această privință, Suedia va avea o problemă cât casa. CEO-ul Borje spune că Ericsson și alți trei operatori majori au intentat un proces împotriva interdicției Huawei. Pe de altă parte, el a spus „Deși am discutat cu mai multe firme de avocatură suedeze, nimeni nu este dispus să ajute Huawei. Aici sunt mulți lași. " cazul suedez al lașității nu este singular. Îl întâlnim și la alții.
De altfel, compania Ericsson este îngrijorată de faptul că, urmând exact metpda invențiile false, calea și mecanismele manipulatorii ale serviciilor de informații suedeze, China poate acuza compania suedeză de spionaj cibernetic pentru SUA, de stocare ilegala a datelor personale la cererea guvernului sau serviciiilor de spionaj suedeze, practic aplicând aceeași măsură de interzicere a colosului tehnologic de pe piața de telecomunicații chineză. Doar nu își imaginează nimeni că numai servciiile de spionaj americane au dreptul de a interzice competitori străini în baza unor probe falsificate.
China are acelasi drept la replica. Mai ales că dovezile spionajului american la adresa a sute de milioane de cetățeni americani sau non americanii din lume sunt publice și bine documentate, Google fiind în acest sens o librărie nesecată de informații despre acest subiect. Există o vorbă românească care sumarizează perfect cursa în care micile țări trumpist pro-americane din lume au căzut singure, împinse de Trump cu voioșie să încalce legile și constituția propriilor țări, democratia, drepturile omului și principiile economiei libere. Ce ție nu îți place, altuia nu îi face!
Apropos, da, vorbim de același Trump care, numai ieri, cerea unui oficial american, la telefon să schimbe rezultatul alegerilor din statul Georgia, în favoarea sa. Doar 11 000 de voturi să îmi găsești! cerea Trump unui secretar de stat din statul Georgia, acesta fiind șocat de ceea ce aude din gura unui președinte american, presupus a fi apărătorul sanctității și inviolabilității alegerilor americane. Trump cerea să fie falsificată voința și votul poporului american. Pentru ca el să rămână la putere. În orice țară a lumii un astfel de abuz de putere, implicînd falsificarea rezultatelor unor alegeri naționale este considerat act penal grav și duce la arestarea imediată a falsificatorului. Mai are cineva încredere în ceea ce spune președintele SUA, cand acesta cere de la telefonul din Biroul Oval să se falsifice alegerile din propria țară? Aviz amatorilor de trumpisme ieftine. Căci mâine poate vor primi și ei un telefon să falsifice propriile alegeri ca să iasă la vot cine vrea statul subteran.
H.D. Hartmann
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu