Este Diana Șoșoacă agent rus?

Postat la: 05.12.2023 - 09:49

În cele din urmă, suntem obligați să încercăm să răspundem la această întrebare. Mai ales că se apropie alegerile. Iar admiratorii Dianei Șoșoacă ar trebui să fie în cunoștință de cauză. În definitiv, există și suficienți admiratori ai lui Vladimir Putin, care, la o adică, o pot împinge pe Șoșoacă pe podium.

Cercetările de piață demonstrează că, în ciuda războiului de agresiune generat de Vladimir Putin printr-o mișcare greșită pe care a făcut-o pe tabla de șah a lumii și în ciuda suferințelor, presiunilor și pericolelor la care este expusă România, există un anumit procent de concetățeni, în orice caz de peste 10%, căzuți în admirația liderului de la Kremlin. Sau chiar persoane care, prin cultura lor, prin educația lor sau prin filiația lor, sunt pur și simplu filoruși. Dacă Diana Șoșoacă este agent de influență al Federației Ruse, atunci este firesc ca la alegeri aceasta să fie votată de simpatizanții Moscovei. Ceea ce, cu certitudine, ar ridica-o deasupra ștachetei de 5% și ar plasa-o împreună cu partidul ei în viitorul legislativ al României. Pe de altă parte, cunoscându-i pe unii dintre admiratorii ei, remarc faptul că aceștia nu sunt totodată și admiratori ai lui Vladimir Putin, ci mai degrabă îl dezaprobă. Oare sunt induși în eroare în ceea ce privește statutul real al Dianei Șoșoacă?

La întrebarea de mai sus, răspunsul este cu atât mai necesar cu cât, între timp, în absența unor probe cât de cât credibile, s-a dezumflat gogoașa legată de în mod agresiv de pretinsul statut al lui George Simion de colaborator al serviciului de informații al Federației Ruse. A trecut mult prea mult timp de când a fost lansată această acuzație fără ca să apară până în acest moment vreo probă cât de cât credibilă. George Simion nu a contestat niciodată că, în numeroasele lui deplasări la Chișinău, până când antiunioniștii i-au dat o interdicție, s-ar fi putut întâlni fără să știe și cu unul sau mai mulți agenți ai serviciului secret al Federației Ruse, succesor al KGB. Dar dacă a fost să fie, el nu s-a aflat în cunoștință de cauză. Și nici serviciul de informații al Moldovei, nici SRI, nici SIE, nici CIA și nici altcineva nu a putut dovedi contrariul. Din această perspectivă, dar și din multe altele, George Simion a devenit din ce în ce mai frecventabil atât în plan intern, cât și în plan extern, iar ascensiunea sa și a partidului AUR este asigurată. Astfel încât, în prezent, suspiciunile și-au schimbat direcția și se îndreaptă, pe drept sau pe nedrept, în direcția Dianei Șoșoacă. Există vreun element de susținere în acest sens?

Aparent, da. Diana Șoșoacă s-a prezentat de câte ori a fost invitată la Ambasada Federației Ruse, cu prilejul diferitelor sindrofii politice organizate acolo și care, toate, cum era și firesc, au avut același laitmotiv. Susținerea lui Vladimir Putin. Or, Diana Șoșoacă nu este un simplu om de pe stradă. Nu este nici analist, nu este nici jurnalist. Este lider al unui partid și membru al legislativului României. În această dublă calitate, ar fi fost de datoria ei să fie solidară cu poziția oficială a statului român și să evite să încurajeze prin prezența și prestația ei administrația de la Moscova, care se manifestă constant drept ostilă României. A încălcat această regulă și, firește, a generat suspiciuni.

Ca și în cazul lui George Simion, insist asupra faptului că este de datoria serviciilor noastre secrete să limpezească această situație. Este adevărat că nu stă în practica serviciilor secrete să disculpe vreo persoană. În schimb, dacă acea persoană are vulnerabilități de acest fel, de datoria SRI și SIE este să facă cuvenitele investigații și chiar să lanseze acuzații de natură să se concretizeze într-un dosar penal. Ceea ce nu se întâmplă.

De aceea eu cred că Diana Șoșoacă nu este un agent de influență nici măcar involuntar al Federației Ruse. Este pur și simplu un om politic destul de extravagant, ca să mă exprim elegant, și care încearcă să-și facă loc pe scena alegerilor dând din coate și din picioare, îmbrâncindu-se și zbierând în orice microfon îi stă la dispoziție. Dar pentru adversarii ei acuzația cum că ar fi agent de influență este convenabilă, aceștia mizând pe faptul că astfel o decredibilizează. Îi anunț că se află într-o mare eroare. Pentru că, așa cum arătam la începutul acestei analize, acuzațiile îi pot aduce voturi. E adevărat, din altă direcție decât cea de tip suveranist.

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu