Este sau nu este BRICS noua axă a răului?
Postat la: 23.10.2024 - 09:54
La Kazan, în Federația Rusă, are loc cea mai mare reuniune BRICS din istorie. La care participă reprezentanții a 32 de state. Această reuniune prezidată de China și găzduită de Rusia stârnește, cum este și normal, valuri în întreaga lume occidentală. Și nu sunt puțini cei care percep această organizație drept noua axă a răului. Așa o fi?
Valurile succesive de sancțiuni la care lumea occidentală a supus rând pe rând o serie de state ale lumii taxate drept nedemocratice sau chiar cu regimuri dictatoriale le-a determinat pe acestea să inițieze o operațiune la nivel global prin care să se poată proteja de respectivele sancțiuni, compensând pierderile pe care le au de suferit prin noi mecanisme și rețele de cooperare. Din acest considerent a luat ființă BRICS și, desigur, a contat și dorința unor state puternice de a rivaliza cu economia occidentală și cu organizațiile economice și politice ale statelor avansate economic și tehnologic și care își afirmă cu tărie setul lor de valori, considerându-le pe drept sau pe nedrept drept singurele valori democratice.
Inițiatorii BRICS sunt Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, cărora li s-au alăturat la inceputul acestui an Egipt, Etiopia, Iran și Emiratele Arabe Unite. Aceste state acoperă cea mai mare suprafață de pe glob, dețin supremația în materie de număr de locuitori și reprezintă organizația cu cele mai bogate resurse. Pentru moment însă, nu rivalizează cu statele occidentale nici din perspectiva produsului intern brut, nici în ceea ce privește produsul realizat pe cap de locuitor. Mai e mult până departe. Dar nu e prea departe. Pentru că numărul statelor BRICS crește exponențial, ca și cel al statelor care gravitează în jurul acestei organizații, iar proiectele inițiate și despre care se discută acum în Kazan sunt extrem de ambițioase.
Unul dintre obiective este detronarea dolarului ca principală monedă internațională. Dedolarizarea lumii, dacă s-ar realiza, ar diminua mult din capacitatea Statelor Unite și a statelor aliate cu Statele Unite de a obliga restul lumii să îndeplinească o serie întreagă de condiții, care până la urmă subordonează economic celelalte state. Dedolarizarea înseamnă pur și simplu recurgerea la o altă monedă internațională alternativă. Sau renunțarea de către fiecare stat BRICS și a statelor afiliate la utilizarea între ele a dolarului ca monedă universală. Acest proces, indiferent de cât de puternică este puterea statelor BRICS, nu poate avea loc instantaneu. Prima condiție este ca ele să renunțe la rezervele în dolari, în unele cazuri uriașe, cum sunt cele ale Chinei. În acest scop va fi necesară aruncarea pe piață, prin plasamente, a unor sume uriașe de dolari. O operațiune pentru început extrem de costisitoare. Și de riscantă, în același timp.
Al doilea obiectiv urgent este crearea de către statele fondatoare și cu sprijinul celorlalte state afiliate a unui sistem alternativ la SWIFT, care este un mecanism prin care au loc transferurile financiare efectuate pe plan internațional. Mecanismul SWIFT a fost utilizat în ultima vreme ca un mijloc de presiune și de sancțiune împotriva unor state considerate drept nedemocratice de către lumea occidentală. Cum ar fi de pildă Rusia, de la declanșarea din 2014 a agresiunii împotriva teritoriului ucrainean. Nici crearea unui sistem alternativ SWIFT nu este o treabă simplă și indiferent de determinarea statelor BRICS, va necesita o perioadă îndelungată până când SWIFT-ul va putea fi abandonat.
Una peste alta însă, în ultimii doi-trei ani, este vizibil un dinamism remarcabil al dezvoltării BRICS sub influența Chinei, Indiei, Braziliei și, desigur, Federației Ruse. Dacă acest obiectiv va fi însă finalizat, atunci vom fi în situația de a constata pur și simplu că, în locul unei cooperări multiple la nivel global, planeta se rupe literalmente în două, într-o manieră care nu mai lasă loc decât confruntării economice, politice și, Doamne ferește, militare. Și când asta se va întâmpla, atunci Statele Unite, Uniunea Europeană și celelalte state partenere vor fi la rândul lor considerate drept o axă a răului și tratate ca atare de către statele BRICS.
Sorin Roșca Stănescu
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu