Filiera franceză sparge solidaritatea Occidentului cu SUA

Postat la: 08.04.2023 - 10:55

Printre mega-pronosticurile geopolitice din timpul pandemiei și pe durata războiului ucrainean sunt două diametral opuse, pe care le sintetizez după cum urmează. Unul prevedea că lumea eurasiatică va rezista cu brio măsurilor de tip transumanist, de tipul vaccinării forțate, în timp ce cea occidentală va intra în vrie, cetățenii obișnuiți cu democrația nesuportând tratamentul samavolnic și neargumentat științific, ce-a fost impus prin dictatura corporațiilor asupra guvernărilor.

În aceeași linie, mulți am considerat că războiul ucrainean în locul păcii negociate, concept impus de către SUA, va avea efect de bumerang asupra solidarității NATO, confirmându-i inferioritatea strategico-militară în fața conglomeratului eurasiatic vectorizat pe axa Rusia-China, prin Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (OCS). Celălalt pronostic geopolitic, susținut mai degrabă prin argumente de tip propagandistic, prevedea că pandemia va da câștig de cauză transumanismului, că siluirea cetățenilor cu scopul disciplinării lor și cu efectul impunerii unei dictaturi de tip corporatist, va revigora forța și influența lumii occidentale, despre care se credea că ar fi superioară din punct de vedere științifico-tehnologic. Pe linia războiului ucrainean, optimiștii de serviciu considerau că Rusia va fi sleită de puteri și izolată, copleșită de forța armamentului american completat de cel al țărilor NATO, iar China sau India vor fi aliații Occidentului împotriva strategiei lui Putin.

Azi apare limpede că primul pronostic a fost cel corect, iar seria de evenimente diplomatice din ultima lună marchează în mod precis că lumea s-a schimbat în favoarea partidei eurasiatice, iar blocul geopolitic construit în jurul Americii se sparge treptat, sub presiunea decăderii politico-economice din SUA, coroborată cu disoluția solidarității occidentale construite în jurul americanilor. Developarea acestei realități a început chiar în timpul Congresului Partidului Comunist Chinez (PCC), atunci când fostul președinte Hu Jintao, dovedit că opera în favoarea SUA, a fost expulzat fără explicații din prezidiul evenimentului, fiind escortat de către bodyguarzi. Realegerea ulterioară a lui Xi Jinping pentru al treilea mandat de președinte al Chinei a demarat obiectivarea alianței Rusia-China, ce-a fost descrisă ca fiind un "parteneriat fără limite" în timpul întâlnirii de la Moscova dintre Putin și Xi. Liderul rus a folosit prilejul pentru a aminti în mod discret, dar clar, că el a fost sprijinitorul ascensiunii lui Xi la conducerea Chinei, acțiune demarată în urmă cu 13 ani, tot cu prilejul unei întâlniri la Kremlin între cei doi, atunci când Xi era doar un aspirant de la vârful PCC.

Evenimentul ce clarifică treburile pentru europeni din punct de vedere geopolitic s-a consumat zilele trecute, cu ocazia vizitei lui Macron în China, dublată și cu cea a șefei UE, Ursula von der Leyen. Într-un interviu excepțional pentru CRISTOIUBLOG, jurnalistul Dan Tomozei sintetizează procedura prin care chinezii, prin "filiera franceză", au spart solidaritatea occidentală în jurul SUA cu acest prilej, la pachet cu umilirea explicită a Ursulei von der Leyen. Împotriva intereselor americane, Xi și Macron au consemnat acțiunile lor comune pentru pace în Ucraina, au semnat contracte economice importante, au parafat chiar și că marea Olimpiadă din 2024 de la Paris va fi transmisă lumii de către operatori tv chinezi, francezul bucurându-se la Beijing de onoruri diplomatice de nivel maximal. În schimb șefei UE i s-a arătat în mod explicit că nu este un partener de dialog agreat de chinezi, a fost văduvită de onoruri, trebuind să stea la remorca lui Macron pentru a participa la anumite evenimente relevante cu liderii Chinei. În sinteză, chinezii au sugerat că poți avea succes în relaționarea cu ei doar dacă acționezi în dauna actualelor interese americane, ceea ce Macron a și făcut, iar Uniunii Europene i s-a transmis că se poate califica pentru asta doar dacă va avea o conducere diferită de cea de tipul Ursulei von der Leyen, adică nesupusă Washingtonului. În completare, mai spun că, în paralel cu vizita lui Macron și a Ursulei, chinezii au organizat la Beijing și întâlnirea istorică dintre șefii diplomațiilor din Arabia Saudită și Iran, un eveniment ce marchează pierderea influenței SUA în lumea arabă, în favoarea noii axe geopolitice reprezentată de China și Rusia.

Desigur că vor urma în ritm accelerat și alte evenimente geopolitice ce vor confirma că America a pierdut partida, fiind necesar să-și reconsidere rapid strategiile politico-economico-militare, iar faptul că acest lucru este marcat major exact prin contribuția Franței, le va reaminti americanilor care este semnificația statuii generalului francez Lafayette, așezată exact în piața cu același nume din fața Casei Albe din Washington. Mai frust spus, se demonstrează și că proștii, oricât de mulți sau bogați ar fi, pierd mereu atunci când se confruntă cu solidarizarea deștepților.

Cozmin Gușă

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu