Florența și Voineag, doi haștagi pentru noua justiție paralelă

Postat la: 01.03.2023 - 07:02

Printr-o circumstanță atenuantă, ministrul justiției Cătălin Predoiu a decis să organizeze, în premieră agravantă, concursuri pentru posturile de șefi ai ai DNA și DIICOT. Sistemul a scos din pălărie doi haștagi să fie minunații șefi noi ai parchetelor.

Excelențele lor Gabriela Scutea și Crin Bologa au câștigat fără loc, așa cum se zicea pe timpuri celor căzuți la admitere la facultate. Cum să fii în funcție și să mergi nepregătit la examen? Așa ceva nu există. Procurorul Marius Voineag, fericitul beneficiar al unei jumătăți de milion de lei (bani primiți la plic, fără strigare) la botezul copilului, l-a învins la puncte pe nefericitul Crin Bologa, omul care s-a vrut un vătaf pe moșia Laurei Codruța Kovesi, în competiția de nominalizare ca șef al DNA.

Mult prea fericitul Alex Florin Florenţa (anonim în curtea mare a justiției teleghidate de către păduri) a pus-o la podea pe mult galonata Gabriela Scutea, felcera de pe timpuri a Binomului. Păi, cum de nu s-au calificat cerberii Parchetului General și ai DNA în competiția internă? Cică, ministrul justiției a organizat mai multe probe orale cu impricinații și impricinatele, candidați la fotoliile de zbiri ai justiției, pe un tronson orar de mai multe zile.

Să recapitulăm, ca să nu amețim! Laura Codruța Kovesi, scoasă din joben de Florian Coldea, n-a dat niciun concurs pentru postul de șef al DNA. A fost pusă direct în camera operativă, cu vedere spre celular. Când vezi tristețea din ochii pupilei sale, Gabriela Scutea, îți vine să dai la broaște! Cum să piardă concursul? Nu a căzut pe subiecte? A fost emoționată? Nu a avut cine să o îmbărbăteze: "Gabrielo, fii bărbată?"

Lui Predoiu, voinic copil de casă, nu i-a recitat nimeni: "Da' ce vrei, mări Cătălin? Ia du-t' de-ți vezi de treabă," vers al poetului nepereche? Nimeni nu poate crede că la al treilea ministeriat - din cele enșpe care vor mai fi - să se facă domnul ministru de băcănie și președintele să-i refuze câștigătorii. Soluție inadmisibilă. Admisibil e că s-a înțeles cu chelnerul șef să împartă privilegiul de a avea, la masa de după guvernare, niște momâi. Doar că - ceea ce trebuie să știe Consiliul Superior al Magistraturii - cei doi sunt haștagi. Au icoane în suflet cu „sfințirea pură."

Posibil ca domnului Iohannis să se fi gândit și la clipa când nu va mai avea imunitate. Știind și el, la fel de bine ca noi, cât de rea e Gabriela Scutea, posesoare a wild-card-ului "statul suntem noi," a decăzut-o din ordinul de precădere. Altfel, nu se explică gestul necuviincios al starețului mănăstirii într-un picior, Predoiu, de a o da afară din casa supliciului pe mireana cu multe fire și antene. Poftim? Gabriela Scutea nu trece clasa? Păi, nouă, Gabriela ni se înfățișa într-un nimb de slavă. Avea duhul alesului pe viață. Umbla pomădată cu cremele hegemonului. Mică la stat, mare la sfat, părea a fi însăși veșnicia slujirii pure. Mă tem că la Cotroceni s-a uneltit. Și - ce să vezi - nici Laura Codruța Kovesi nu se mai simte sigură pe culoarul progresist.

Klaus Iohannis și-a fericit naturelul, de după post, cu dreptul de a se întoarce la catedră. Actualul ministru al educației naționale, Ligia Deca, chiar dacă n-a mutat nici buburuza de pe dosare, s-a îngrijit să pună un articol special pentru fostul ei șef. Pe foile aflate în dezbaterea coaliției, a scris, potrivit surselor, cu mânuța ei articolul ziditor: "Președintele poate să se întoarcă în postul didactic după încheierea mandatului."

Păi și cum rămâne cu hanatele și emiratele, pregătite de baștanii de la NATO și UE pentru Klaus Iohannis? Dacă rămâne pe dinafară, precum carnea-n post, vrea să se asigure de o bătrânețe liniștită și să nu fie sfârtecat, asemenea altori lideri politici de dinaintea lui, de stiletul "justiției libere." E o ipoteză pe care o vârâm în fața celor care nu și-au lăsat prin gări străine expectativa.

O a doua ipoteză e că președintele i-a tras-o administrativ lui Scutea, cu scula concursului pe post. Dar ce? Amărâtul de Crin Bologa, hărnicit în ultimele săptămâni cu finalizarea dosarelor lui Călin Popescu Tăriceanu și a lui Liviu Dragnea în dosarele "Vizita în SUA la Trump" și "Tel Drum" nu mai e frecventabil? Cu mult sârg și cu puțin zel, DNA a mai trimis în judecată, sub oblăduirea sa, foști miniștri precum Adrian Chesnoiu (pentru vina că a solicitat certificate fitosanitare cerealelor din Ucraina) și Niculae Bădălău.

Klaus Iohannis simte că s-ar putea să-l prindă solstițiul din vară cu pantalonii-n vine, părăsit de ibovnica lui securitate. Dorește să-și asigure o trecere cât mai lină din puterea forței în forța foștilor posesori de putere. Așa l-a preferat la șefia DIICOT pe necunoscutul Alex Florin Florenţa, vinitură în Timișoara florentină, într-un rol cabotin.

Totuși, nu ne-am lămurit. La ce întrebări n-a știut Bologa să răspundă? Căci, nu l-o fi întrebat, Cătălin - file de tort ale justiția europene - cine a scris Pădurea Spănzuraților? Sau pe duduia Gabriela Scutea de ce și-a pierdut plomba, cu nume de cod, suspiciune prealabilă? Atâtea necunoscute într-o singură zi, ne-au înnodat sferele logicii. Copleșiți de atâtea necuvinte, nu putem decât să-i urăm clandestinei Scutea, pensie specială și să-i găsească soluții de fericire pe ChatGPT.

Marius Ghilezan

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu