Gata și handbalul! Fotbalul la rând!

Postat la: 23.03.2021 - 13:53

Dumincă după amiază s-a mai adăugat o pagină la prăbușirea sportului românesc! De astă dată a fost rândul handbalului, în palmaresul căruia figurau, cu ani în urmă, numeroase titluri mondiale, atât la fete, cât și la băieți, ca și medalii olimpice, fără să mai punem la socoteală campionatele lumii pentru tineret și cupele europene câștigate de cluburile noastre, de-a lungul timpului.

Erau vremuri în care handbalul românesc preluase ștafeta de la jocul de istorie al Suediei și Cehoslovaciei, învingând noile forțe care deveniseră RDG, Iugoslavia și Rusia, în timp ce marii antrenori români, cum a fost bunăoară Nicolae Nedeff, îi școleau în handbalul mare pe francezi. O tempora!...În week-end-ul trecut însă am trăit cu speranța că naționala feminină a României va reuși să obțină calificarea la Olimpiada de la Tokio, spălând rușinea locului 12 de la Euro 2020.

N-am izbutit însă decât o victorie platonică în fața handbalistelor din Muntenegru (28-25), așa că, având și înfrângerea anterioară din jocul cu Norvegia (24-29), ne-am luat adio și de la participarea la Olimpiadă. Un sfârșit deplorabil pentru generația Cristinei Neagu și un apus nedrept pentru ea însăși, de vreme ce , deși a fost desemnată de vreo trei ori cea mai bună handbalistă a lumii, n-a putut să-și treacă în palmares un titlu mondial, olimpic sau european. Explicabil însă, de vreme ce sportul acesta se joacă... în 7!

Problemele handbalului românesc nu se opresc însă aici, ci dimpotrivă, după ce naționala masculină s-a făcut realmente de râs săptămâna trecută, când a fost învinsă chiar la București de amatorii din Kosovo (25-30)! E alt turneu de calificare, de astă dată pentru Euro2022, pe punctul de a fi ratat și el , după ce ultima "performanță" a jucătorilor români la un turneu european a fost locul 9, în... 1996! E jale mare în handbalul nostru, vocile cele mai competente - Radu Voina, Stefan Birtalan, Vasile Stângă etc - cer demisia urgentă a lui Alexandru Dedu de la conducerea FRH, fiind deja clar că la nivelul federației se impune curățenia generală!

Putregaiul e prea mare, salariile boierești sunt invers proporționale cu rezultatele, iar jocul de-a schimbarea antrenorilor, pe care-l practică starostele Dedu după bunul plac trebuie să ia sfârșit! O întreagă istorie de aur a handbalului nostru a fost călcată în picioare, fiind făcută praf și pulbere, iar intervenția ministrului Eduard Novak este imperativ necesară!

Pentru sportul românesc urmează însă alt moment de cumpănă, reprezentat de bătălia naționalei de fotbal din calificările pentru Pușcaș, revenit după Campionatul Mondial 2022. Debutul este programat chiar în această săptămână, cu jocurile programate joi și duminică pe Arena Națională, în care vom întâlni în ordine Muntenegru și respectiv Germania. Știți deja că premisele sunt departe de a ne fi favorabile, după rateul din barajul pentru Euro2020, continuând cu scandalurile interne dintre federație și LPF și ajungând la selecționerul Mirel Rădoi, lovit de Covid-19 și absent de la ultimele pregătiri ale tricolorilor.

Motiv tocmai bun pentru a alimenta speculațiile privind posibila lui retragere de la cârma naționalei și aducerea unuia dintre antrenorii cu palmares, care sunt și liberi de contract în momentul de față: Hagi, Olăroiu, Dan Petrescu, dar nu numai! Naționala s-a reunit însă la Mogoșoaia sub comanda secundului Dică, iar Burleanu n-a scăpat ocazia să se laude prostește cu noile tricouri ale naționalei (oribile!) și că i-ar fi asigurat lui Mirel Rădoi toate condițiile pentru a dirija pregătirile și de acasă, din carantină.

Oricum, selecționerul a anunțat tricolorii convocați, dintre care lipsesc în mod ciudat Mitriță, Deac, Budescu și Nistor, la capitolul nou-veniți fiind. David Lazar, portarul de la Astra, Mihăilă de la Parma și Ovidiu Popescu de la FCSB. Sunt așteptări mari de la întregul lot, dar mai ales de la revenirea lui Ionuț Radu, de la Stanciu, Ianis Hagi și Pușaș, revenit după o accidentare, dar și de la tandemul stelist Tănase-Coman, în mare vervă la derby-ul cu CFR Cluj. Presupun că nu vom avea probleme în jocul de joi cu Muntenegru, dar nu mă îndoiesc că duminică ne așteaptă un spectacol, în confruntarea cu naționala Germaniei. Cât despre scor, vorba lui Gigi:"Dumnezeu cu mila!"

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu