Și dacă Statele Unite nu ar fi existat?

Postat la: 25.02.2024 - 12:06

Ce s-ar fi întâmplat cu Europa? Cu Balcanii? Dar cu Orientul Mijlociu? Ce s-ar fi întâmplat cu Africa și cu alte zone ale lumii? În ce paradigmă s-ar fi plasat geostrategia la nivel global? Sunt întrebări pe care avem datoria să ni le punem. Și unii, și alții. Indiferent dacă suntem anti-americani, pro-americani, anti-ruși, pro-ruși, sau pur și simplu neutri.

În absența Statelor Unite, ar fi căzut, la momentul potrivit, odată cu încheierea Primului Război Mondial, cele trei imperii care dominau Europa, Imperiul Habsburgic, Imperiul Țarist și Imperiul Otoman? Cum ar fi arătat Europa dacă Statele Unite, cu puterea lor economică absolut colosală, nu ar fi intervenit pentru a reinstaura pacea în Europa în Primul Război Mondial și ce ar fi urmat dacă Statele Unite și-ar fi văzut de treabă și americanii ar fi rămas acasă?

Care ar fi fost soarta Europei și soarta popoarelor europene dacă Statele Unite nu ar fi intervenit în forță în cel de-Al Doilea Război Mondial, poziționându-se hotărât împotriva regimului și expansionismului hitlerist? Fără uriașul sprijin logistic, fără colosalele furnituri militare livrate Uniunii Sovietice, oare Rusia ar mai fi supraviețuit Războiului fulger, declanșat împotriva ei de Hitler, după ce fusese pus în aplicarea infamul pact Ribbentrop-Molotov? Dar Marea Britanie? Oare ar mai fi supraviețuit și nu ar mai fi fost transformată într-un land german? Și cum ar fi acționat Japonia dacă Statele Unite nu ar fi înfruntat-o? Ce s-ar fi întâmplat cu China? Ce s-ar fi întâmplat cu întreaga zonă Indo-Pacifică dacă Washingtonul nu ar fi luat decizia istorică de a răspunde provocării de la Pearl Harbor? Cum ar fi arătat planeta, dacă Statele Unite nu ar fi existat sau nu ar fi intervenit decisiv, punând capăt celei mai sângeroase conflagrații. Pentru a doua oară!

Și cam cum ar fi arătat Europa Occidentală devastată de război, dacă nu ar fi existat faimosul plan Marshall? Un extrem de generos program de reconstrucție a Europei de Vest, propus și Europei de Est, aflată sub ocupație sovietică dar refuzat cu cinism de Stalin. Cum s-ar fi desfășurat cursa înarmărilor și ce finalitate ar fi avut ea în eventualitatea în care Statele Unite nu ar fi ținut în gardă Uniunea Sovietică până când aceasta s-a prăbușit? Suferind, vorba lui Putin, cea mai mare catastrofă geopolitică din istoria ei.

Zilele trecute, premierul Italiei, Giorgia Meloni, a făcut o afirmație extrem de interesantă. Și anume, că dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina, organizația teroristă Hamas nu ar fi îndrăznit să atace Israelul. Tot ce se poate! Asemenea corelații sunt necesare. Chiar indispensabile pentru înțelegerea istoriei recente. Ce s-ar fi întâmplat dacă Statele Unite nu ar fi decis să susțină Ucraina, atât cât au susținut-o în războiul ei de apărare. Ce s-ar fi întâmplat altfel cu Ucraina? Ce s-ar fi întâmplat cu Europa devenită sub aspect militar din ce în ce mai fragilă, după ce timp de 30 de ani a supraviețuit pe seama facturilor plătite de Washington pentru a menține pacea și echilibrul pe acest continent. Unde s-ar opri Vladimir Putin dacă nu ar exista Statele Unite? Ar fi cucerit, desigur, „vecinătatea apropiată". După care, ar fi existat, firește, o altă „vecinătate apropiată". Și tot așa. Și, până la urmă, cum va arăta Europa, dacă nu ne vom trezi la realitate? Dacă nu vom înțelege, nici de această dată, că pentru a garanta pacea trebuie să ne pregătim de război.

După eșecurile din Afganistan și din Irak, după compromisurile grave din Africa, după războiul politic intern, Statele Unite trec prin cea mai gravă criză de credibilitate din istoria lor. Au acceptat să împartă puterea la nivel global cu China, încercând să facă în așa fel încât cooperarea celor două superputeri să ia locul confruntării. Este însă evident că, cu tot avansul tehnologic și militar, Statele Unite nu mai pot lupta singure nici în plan economic și nici în plan militar cu statele BRICS, conduse de China, dar în care și Federația Rusă joacă un rol important. La fel cum Europa are nevoie de Statele Unite, și Statele Unite au nevoie de Europa. Dar pentru ca europenii să-și salveze viitorul, este obligatoriu ca Uniunea Europeană să se reseteze. Să devină cu adevărat o structură eficientă. O structură de putere proactivă, inclusiv în plan militar. Și pentru ca acest lucru să se întâmple, noi toți, indiferent de viziunile noastre politice, de credințele sau prejudecățile noastre, trebuie să începem prin a ne pune întrebarea din titlul acestui editorial. Ce s-ar întâmpla dacă Statele Unite nu ar exista?

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu