Internetul acestă graniță niciodată cunoscută
Postat la: 20.12.2020 - 12:52
Pentru că subiectul privind marile companii tehnologice globale provenite din China a fost în permanență mistificat și manipulat de către diverse interse străine de liberalism și de economia de piață, vă propunem spre lectură o analiză complexă, pertinentă și deosebit de actuală.
Celebru pentru seriozitatea analizelor sale științifice, centrul pentru cyber security al Huawei a prezentat publicului larg un material amplu despre eforturile companiei Huawei de a introduce reguli si principii care să guverneze internetul. Departe de zgomotul declarațiilor războinice nejustificate, tehnologia își urmează cursul său inexorabil. Impactul profund al noilor mutări din domeniu ar trebui să îi învețe multe, pe cei care confundă ideologia cu știința. Când alții propun legi de excludere și discriminare economică la adresa unor companii, doar pe criteriul ideologic, unul dintre cei mai mari actori ai tehnologiei de astăzi pregătește o redefinire de proporții inimaginabile.
Acest domeniu infinit, în permanentă expansiune, vast cât spațiul, adânc ca oceanele și divers ca și culoarile stelelor, internetul a devenit, în ultimii ani unul din subiectele cele mai politizate. Căci din cele mai obscure ascunzișuri ale acestuia, multe surprize neplăcute, multe evenimente dramatice au apărut și s-au dezvoltat. Huawei, una dintre cele mai cunoscute și importante companii internaționale de telecomunicații cu sediul în Shenzhen, China, a apărut în prima pagină a presei de specialitate, în 2020, anunțând dezvoltarea unui „nou IP framework". Documentul tehnic publicat propune un nou cadru pentru un „viitor protocol de internet" pentru a aborda deficiențele designului original al protocolului de internet (IP) și pentru a „aborda provocările menționate anterior și îndeplini cerințele viitoarelor aplicații".
Propunerea companiei internaționale Huawei pentru un nou IP a venit pe fondul creșterii activității companiei chineze în domeniul internațional de stabilire a standardelor - forumurile în care experții tehnici introduc, dezvoltă și adoptă (sau resping) reguli tehnice voluntare, bazate pe consens, care guvernează modul în care funcționează internetul . Propunerea noua privind IP a Huawei subliniază, așadar, necesitatea de a înțelege mult mai bine avansul global nestăvilit al standardelor de internet ale creatorilor tehnologici, inclusiv presiunea de a îmbănătății utilizarea protocoalelor deschise, interoperabile, având la bază mai mai multe părți interesate, utilizate în prezent în întreaga lume.
Dezbaterea globală continuă asupra formei, comportamentului și reglementării internetului nu implică doar modificări la nivelul conținutului, chiar dacă modificările aduse acestuia sunt un exemplu clar despre modul în care funcționalitatea și comportamentul internetului, alături de experiența utilizatorului diferă de la o țară la alta. Pentru a da un exemplu, modificările la nivelul conținutului internetului pot include interdicții legale de accesare a anumitor site-uri sau interdicții tehnice de accesare a anumitor aplicații mobile dintr-o anumită țară. Standardele tehnice sunt un element central al acestui dialog dinamic și permanent. Standardele tehnice ne informează care politici de internet sunt fezabile tehnologic și, invers, modificarea lor poate influența fezabilitatea politicilor și practicilor de internet. În acest context mai larg, propunerea Huawei, axată pe modificarea standardelor internetului la nivel global, merită o evaluare suplimentară.
Protocoale de Internet deschise și interoperabile
Standardele tehnice ale internetului sunt regulile tehnice, bazate pe consens și aplicate voluntar prin care sistemele și dispozitivele de internet funcționează și interacționează. Aceste reguli guvernează funcții și procese precum rutarea datelor, formatarea datelor, interconectarea computerului și criptarea traficului. Utilizarea regulilor convenite de către furnizorii de hardware de internet din întreaga lume - care dezvoltă routere de acasă, switch-uri de internet, laptopuri, smartphone-uri, tablete, servere și alte sisteme și dispozitive - permite interoperabilitatea între dispozitive care altfel pot fi construite diferit și fabricate în tari diferite. Procesele cu mai multe părți interesate determină acordul cu privire la protocoalele internet utilizate la nivel global, mult mai mult decât anumite mandate guvernamentale sau orice fel de acord multilateral. Cu alte cuvinte, companii tehnologice globale precum Huawei joacă un rol fundamental alături de oamenii de știință, experți guvernamentali, organizații non-profit sau organizații media în formularea standardelor de internet.
Internet Engineering Task Force (IETF), o organizație nonprofit cu sediul în California și formată în 1986, este principala organizație de standarde deschise care dezvoltă protocoale de internet voluntare de acest fel. Procesul de dezvoltare a standardelor IETF este ghidat în principal de cinci obiective: excelența tehnică; implementarea și testarea prealabilă; documentație clară, concisă și ușor de înțeles; deschidere și corectitudine; actualitatea (IETF, nedatată). Membrii organizației care participă la procesele IETF revizuiesc propunerile care, odată ce au fost convenite, pot fi puse în aplicare în mod voluntar de către companiile de internet din întreaga lume. Pe lângă membrii comunităților academice, de cercetare și nonprofit, companiile de internet și tehnologie sunt ele însele implicate puternic în procesele de dezvoltare a standardelor IETF.
Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT), o agenție a Organizației Națiunilor Unite formată în 1865, este o altă organizație care lucrează la standardele tehnologice globale. UIT lucrează în mod special la coordonarea dezvoltării standardelor și alocării spectrului pentru sectorul telecomunicațiilor (UIT, nedatat). Activitatea sa se desfășoară în trei „sectoare" care își organizează principalele domenii de activitate: radiocomunicațiile, care cuprind sateliți și bandă largă fără fir; standardizarea sau dezvoltarea standardelor; dezvoltarea, care include extinderea telecomunicațiilor pe piețele emergente și eforturile permanente depuse de actori tehnologici precum Huawei pentru a „reduce decalajul digital" dintre populații la nivel global.
Astfel, aceasta structura largă, dar elastică, de intervenanți și de actori tehnologici, este deosebit de importantă pentru realizarea unei omogenități globale și fundamental benefice dezvoltării digitale a economiilor tuturor țărilor și națiunilor. Ambele organisme promovează standarde comune utilizate de companii care au impact asupra fezabilității interoperabilității internetului, precum și a politicilor de control al internetului în țări din întreaga lume. Totuși, cele două corpuri sunt, de asemenea, foarte diferite. În principal, IETF implică o serie de părți interesate din mediul de afaceri și academic în procesul de elaborare a standardelor, în timp ce UIT este situat în cadrul Organizației Națiunilor Unite, o organizație formată din state și, desigur, cu pronunțat caracter politic.
Ca atare este important de înțeles mecanismul de progres și viitorul economiei de data care își face simțită prezenta tot mai mult în viata noastră de zi cu zi. Deși propunerile Huawei vor fi atacate politic, iar părți interesate vor acuza compania de tot felul de intenții necurate, trebuie subliniat ca nimeni și nimic nu mai poate opri jocul tehnologic care s-a impus, mai ales datorită pandemiei, ca element critic pentru dezvoltarea economica și social a statelor din întreaga lume. Proiectele de vaccinare la scară planetară vor necesita tehnologii cat mai avansate și desenate căt mai specific. Ca atare și România trebuie să facă parte din acest dialog mondial. Căci talent, resurse umane și inteligență, capacitate de a își modela viitorul digital, toate le are precum Arabia Saudită posedă petrol. Adică inepuizabil.
H.D. Hartmann
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu