Laurențiu Ștefan - "Președintele din umbră" al României!

Postat la: 23.09.2020 - 11:14

Pe Klaus Iohannis l-am cunoscut încă din 2001. Legasem o relație apropiată cu Susanne Kastner, unul dintre liderii SPD-ului german, care era într-o relație de prietenie cu noul primar al Sibiului de atunci. De-a lungul carierei sale l-am mai întâlnit de câteva ori pe KWI față-n față, strict în momente unghiulare pentru politica românească și ascensiunea sa, bune de povestit într-o carte de memorii.

Cu această introducere vreau să vă comunic că am apucat să-l cunosc bine, suficient încât să pot evalua sau prognostica corect acțiunile sale din exercițiul puterii. Cu câteva excepții totuși, care m-au făcut, în ambiția mea de a descifra jocurile de putere, să cercetez în plus cine, cum și de ce îi influențează deciziile preponderent. Cum influența asupra sa din partea liderilor PNL este cvasinulă, era clar că trebuia căutat printre colaboratorii săi apropiați din Palatul Cotroceni.

Piste gen generalul Lucian Pahonțu, servită public cu prea mare transparență, sau a altor apropiați din zona serviciilor secrete, deși fezabile, nu-mi explicau coerent de ce acționează într-un anume fel KWI în momente importante (și am o listă lungă, de la jocul intern cu partidele politice, până la raportarea la administrația Trump și impunerii unor mesaje publice de tip sorosist).

Ca să n-o mai lungesc, așa l-am descoperit ca "playmaker" la Cotroceni, pe Laurențiu Ștefan, azi consilier prezidențial pe politică internă: matematician, cu diplomă de la Universitatea București, a absolvit apoi tot acolo și cursurile de Științe Politice; școlit apoi suplimentar în Marea Britanie, Austria și SUA, își ia doctoratul în 2003 cu o teză despre - atenție! - "Recrutarea elitelor politice în România post-comunistă", susţinută la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative; a lucrat și cu Adrian Sârbu, atotputernicul "boss" al Pro TV de-acum 20 de ani, apoi timp de 11 ani, în intervalul 2004-2015.

A fost specialist în Probleme Politice al Ambasadei SUA la Bucureşti; din această poziție a cultivat sau repudiat relaționarea liderilor politici sau de influență români cu toți ambasadorii SUA la București din perioada menționată, printre care români s-a numârat și fostul șef al Cancelariei Cotroceniului, Dan Mihalache, acesta este și omul prin care s-a propulsat în ianuarie 2015 în poziția de sfătuitor pe politică internă al lui KWI, exact pe domeniul de expertiză al lui Mihalache, și pentru că nu era loc pentru doi, acesta a fost "expulzat" (prin mijloace specifice Statului Paralel), direct în ambasada de la Londra, și-acum în Cipru.

Cercetarea mea îl indică astfel ca fiind principalul influencer al deciziilor prezidențiale. CV-ul său remarcabil îl recomandă solid chiar și pentru o astfel de poziție, cunoscătorii însă pricep bine care e textura reală a relaționărilor sale, baza propunerilor de acțiune internă și externă pe care Laurențiu Ștefan le implementează eficient (pentru scopurile echipei din care face parte!), de la vârful politicii românești. Că face bine sau rău, vom vedea în scurt timp, dar cel puțin eu sau alții ca mine, pricepem mai bine de-acum de ce și cum se iau deciziile importante în România.

Cozmin Gușă

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu