Lumea s-a întors împotriva Americii
Postat la: 05.11.2023 - 09:55
O să analizez azi două evenimente geopolitice rămase necomentate de către presă, votul de vineri de la ONU referitor la embargoul american impus Cubei, respectiv adevăratul scop al vizitei intempestive a Ursulei von der Leyen la Kiev.
De vreo 25 de ani ONU supune la vot rezoluția referitoare la încetarea embargoului impus de către SUA asupra Cubei, dar americanii și aliații lor s-au opus în mod constant, SUA s-au abținut o singură dată în 2016, când Obama a încercat o operațiune de apropiere prin seducție de regimul de la Havana. Cuba este un vecin al Americii, o țară frumoasă, dar chinuită, cu oameni pauperizați și orașe devastate de sărăcie, așa cum a relatat recent la GOLD FM și SRS aflat în vizită acolo.
Votul ONU are o componentă geopolitică certă, dar el este orientat în primul rând în scop umanitar, majoritatea cubanezilor fiind în situația să moară de foame la propriu. Vineri, acest vot devenit tradițional pentru încetarea embargoului a fost reluat, iar rezultatul a fost 187 de voturi pentru, două voturi împotrivă (SUA și Israel), respectiv o abținere (Ucraina). E limpede deci că lumea s-a întors contra Americii, iar votul de la ONU referitor la embargou, ce vine după cel ultramajoritar pentru armistițiu umanitar în Gaza de-acum o săptămână, tot împotriva SUA și Israel, are rolul de a indica SUA că e obligată să-și revizuiască rapid politica externă. Desigur că votul nu are caracter executoriu, dar pune un fundament diplomatic pentru presiunile ce se vor executa contra SUA în perioada următoare cel puțin pe trei aliniamente, care sunt Israel-Palestina, China-Taiwan, respectiv Rusia-Ucraina.
Astfel ajung cu analiza la vizita intempestivă, tot de vineri, a șefei Comisiei Europene la Kiev, vizită îmbrăcată declarativ în afirmații despre necesitatea începerii reconstrucției Ucrainei, iar noi pricepem că Ursula von der Leyen a fost mesagerul ce trebuia să-i comunice lui Zelenskiy că e nevoie să înceapă urgent negocierile de pace cu Rusia, că doar nu poate începe reconstrucția sub tirul bombardamentelor! E limpede că lui Zelenskiy, ca să fie cumva compensat financiar și să accepte propunerea, i s-a spus că vor veni bani în continuare în Ucraina (dovadă că România, aflată și ea în pragul crizei economice, a declarat prompt că livrează primele 50 de milioane de euro), dar banii nu vor mai fi pentru achiziția de armament, ci vor fi alocați reconstrucției țării (administrați fiind de către celebra BLACK ROCK, așa cum a decis guvernul Ucrainei, la propunerea SUA!).
Negocierile pentru pace în Ucraina au început încă din vară între ruși și americani, asistați fiind de către chinezi, care și-au reiterat poziția pentru încetarea războiului cu ocazia vizitei de săptămâna trecută a ministrului lor de externe la Washington. La început americanii n-au dorit să negocieze decât în perspectiva retragerii rusești din teritoriile ocupate, dar oamenii lui Putin i-au refuzat în mod neechivoc, punând pe tapet situația în care vor fi de acord cu încetarea focului doar dacă toate regiunile integrate deja în Rusia vor fi recunoscute internațional. În plus, Putin a transmis că dorește nu doar demilitarizarea completă a Ucrainei, dar și faptul că rușii vor o viitoare Ucraină denazificată, fără armată proprie, și-n plus garanția NATO că nu-i va integra pe vecinii noștri, toate acestea fiind nenegociabile, deci au adoptat o poziție extrem de dură. Mai maleabili se pare c-au fost rușii în ceea ce privește continuarea cu Zelenskiy la putere în Ucraina, ceea ce e de presupus că i-a și comunicat Ursula președintelui ucrainean alaltăieri.
Așadar trimiterea Ursulei von der Leyen la Kiev o putem interpreta liniștiți ca un semnal clar că SUA vor să sfârșească războiul ucrainean și să se apuce rapid de afacerile generate de reconstrucție, și-au ajuns în acest punct doar pentru că americanii sunt excedați de conflictul israelo-palestinian, pe care nu-l pot controla și care-i așează într-o postură extrem de vulnerabilă inclusiv în plan intern, dar mai ales în mediul geopolitic internațional. Despre felul sofisticat în care axa ruso-chineză a acționat ca să se ajungă în acest punct vom analiza pe larg în emisiunile viitoare de la GOLD FM, deocamdată pot concluziona că două evenimente, cu impact negativ uriaș pentru SUA, vor putea contribui la reașezarea lumii într-un climat mai aproape de normalitate.
Cozmin Gușă
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu