Mărul discordiei. Sau casus belli?
Postat la: 22.08.2024 - 12:02
Struțo-cămila PSD-PNL este pe buza prăpastiei. Începând din acest moment, se poate rupe oricând. Mai este necesar doar un pretext. Detonarea unui măr al discordiei. Un casus belli pe care să-l poată invoca PNL pentru a denunța colaborarea cu PSD, pentru a ieși de la guvernare și, eventual, pentru a introduce o moțiune de cenzură împotriva lui Ciolacu. După care așa-zisul pol de dreapta va fi fapt împlinit.
Și care este acest măr al discordiei? Este unul cum nu se poate mai bun. Ideal pentru ruperea coaliției. Desemnarea de către premierul Marcel Ciolacu a viitorului comisar european. Disputa pe această temă este în toi. Marcel Ciolacu, susținut de colegii săi din PSD, afirmă că o atare numire este prerogativa sa exclusivă. Și merge înainte până în pânzele albe, după cum afirmă. Liberalii, grupați în jurul generalului cu patru stele Nicolae Ciucă, consideră că un comisar european este al României. Nu al unui premier. Nu al unui partid. Mai ales când Guvernul este susținut de o coaliție. Conform lui Ciucă, Marcel Ciolacu are obligația de a se consulta mai întâi cu partenerul de coaliție. Apoi cu celelalte partide. Iar în final, înainte de a merge la Ursula von der Leyen cu o propunere, el ar trebui să obțină și un acord al Parlamentului României.
În plus, Comisia Europeană a stabilit că fiecare stat trebuie să desemneze nu un candidat, ci doi. O femeie și un bărbat. Asta, în paranteză fie spus, dacă mai avem dreptul să utilizăm acești termeni. Dar Marcel Ciolacu afirmă că va propune o singură persoană. Din surse, este vorba despre un bărbat afiliat PSD. Și fără să se mai consulte cu nimeni, pleacă cu această propunere la Bruxelles.
Un pretext numai bun pentru ruperea coaliției. Pentru că acest caz le permite liberalilor să denunțe public și nu numai la nivel național, ci și la nivel internațional, modul în care Marcel Ciolacu înțelege să colaboreze în coaliția de guvernare. Iar numărătoarea inversă este în plină desfășurare. La 30 august, termenul limită expiră. Ca de obicei, Marcel Ciolacu tergiversează lucrurile pentru a lua o decizie finală în ultimul moment, când nu mai e nimic de făcut pentru a o corecta.
Aparent, la capătul disputei, care devine electorală, ar trebui să existe doi finaliști în cursa prezidențială, dacă luăm în calcul forța electoratelor. Marcel Ciolacu, mai nou un mare cititor de literatură și nu doar cititor în stele, și generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, un viitor celebru scriitor. Atâta doar că, pentru început, are loc prima rundă a prezidențialelor, unde am putea asista la o mare surpriză. Tăvălugul recalculării pensiilor se rostogolește cu putere și s-ar putea, susținut fiind și de creșterea prețurilor la alimentele de bază, să-l tăvălească și să-l mototolească pe Marcel Ciolacu într-un asemenea hal, încât acesta, chiar dacă intră în turul doi, să nu mai aibă niciun fel de suport electoral pentru a câștiga finala.
În același timp, nici generalul cu patru stele Nicoale Ciucă nu stă pe roze. Nemaifiind agățat de PSD, cum s-a întâmplat la localele comasate cu europarlamentarele, detenta liberalilor poate deveni accentuat mai mică. Iar dacă liberalii nu intră în finală, atunci ei nu vor mai fi suficient de motivați să obțină un scor bun la parlamentare. Prezidențialele se vor juca, însă fără să mai apară vreo cometă, așa cum se tot vehiculează. Dar se joacă nu în doi, ci în trei. Adică și cu George Simion.
Sorin Rosca Stănescu
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu