Marea resetare națională
Postat la: 11.01.2021 - 22:02
Până ne vom lămuri cum resetează globaliștii America lui Biden, s-ar cuveni să privim mai întâi cum stau lucrurile în curtea noastră, unde începutul de an confirmă pe zi ce trece că România a pășit deja pe drumul resetării naționale.
Constatăm nu doar că s-a schimbat ceva la vârf, de la Parlament la Guvern, ci că trendul pe care ne-am înscris e să se schimbe absolut tot, cum s-ar zice, de la vlădică până la opincă! Nu scapă nimeni și nimic, fie că sunt șefi de instituții sau funcționari de rând din fel de fel de ministere, comitete și comiții, se restrânge și se restructurează peste tot, pentru a face loc altor 15.000 de specialiști pe care coaliția de dreapta îi implementează contracronometru peste tot, pentru a putea trece la controlul absolut al țării. Cumva, e de înțeles, dar ramâne de văzut cum va fi reformată România și ce va câștiga din asta economia, pentru ca populația să constate că i se îmbunătățește în sfârșit nivelul de trai!
Asistăm, așadar, la un moment de cotitură în istoria noastră post-decembristă și, vrem-nu vrem, trebuie să dăm credit celor care și l-au asumat, cu speranța că proiectul lor va reuși în măsură infinit mai mare decât toate reformele anterioare. De-aceea și cred că ne trebuie încă destulă răbdare pentru a vedea cum se reașează lucrurile și, mai ales, cu ce șanse de mai bine se vor solda. Deocamdată, asistăm la ofensiva continuă și în forță a noii majorități parlamentare, la startul optimist al noului guvern și, evident, la coordonarea întregului plan de către președintele Iohannis, cel căruia dreapta îi datorează sută la sută șansa de a ajunge la putere.
În consecință, era de așteptat ca șeful statului să se consulte la început de an cu liderii coaliției, mai ales că apăruseră deja primele atacuri între partidele acestora. Că președintele s-a întâlnit ulterior, pe rând, și cu miniștrii formațiunilor din guvernul Câțu e cu totul altceva și, dincolo de constituționalitatea demersului, reprezintă o premieră absolută, care merita cel puțin un comunicat de informare/lămurire a opiniei publice. Or, în condițiile în care doar dinspre unul sau doi miniștri ai USR-Plus au apărut explicații superficiale, de complezență, era normal ca presa și analiștii să ridice mari semne de întrebare: ce se întâmplă, de fapt, vrea președintele să conducă și să controleze personal guvernul? De ce o face "pe feliile" politice, sunt deja conflicte în coaliție, premierul Câțu e doar o marionetă?
Nu împărtășesc aceste temeri, dar nici nu exclud ca șeful statului să le fi cerut și miniștrilor același lucru pe care l-a semnalat anterior liderilor, și anume să pună punct atacurilor reciproce! Cerere nerespectată însă, dovada cea mai bună fiind că, după criticile lui Cioloș la adresa ministrului Câmpeanu, a apărut războiul deschis de Emil Boc contra ministrului Voiculescu, de la USR-Plus. Și e numai începutul...
Neîndoielnic, președintele Iohannis - ținând să păstreze controlul asupra "guvernului meu", pe care l-a nășit și implicit și l-a asumat - e conștient că între useriști și liberali s-a declanșat deja o bătălie crâncenă, generată tocmai de luptele interne din aceste partide. Or, dacă Cioloș a tulburat apele pentru a-i complica viața lui...Barna, mă întreb dacă nu cumva și Boc a sărit la Voiculescu ca să-i mai dea un șah cu mantinelă lui...Orban?! De care se ocupă tot mai mult chiar și premierul Câțu, aspirant la șefia PNL, idee în care cere organizarea congresului liberal cât mai la toamnă, în vreme ce Ludovic Orban vrea să bată fierul cât e cald, împărțind rapid și cu dărnicie funcțiile de prefecți și subprefecți.
Și dincolo, la USR-Plus, competiția e în toi, iar sâmbătă m-am stricat de râs auzindu-l pe ministrul Ghinea cum dădea din colț în colț pretinzând că și-ar dori ca viitorul partid unificat să aibă doi președinți, în persoanele acelorași Barna și Cioloș! Mai alarmantă e vestea transmisă de același ministru al fondurilor europene - economist sadea, calificat la SNSPA pentru actualul job!- că, potrivit condițiilor impuse de Comisia Europeană, cele peste 30 de miliarde de euro din Planul național de redresare și reziliență (PNRR) trebuie folosite pentru tranziția verde (minimum 37%) și minimum 20%pentru digitalizare.
Rezultă deci că mai mult de jumătate din banii europeni, de la care așteptăm redresarea economiei după criza din pandemie, vor putea finanța doar proiecte de tipul celor indicate, dintre care Ghinea recomanda primarilor...pistele de biciclete și intersecțiile semaforizate inteligent. Aia cu autostrăzile românești rămâne în visele ministrului Drulă, cu noile spitale trece în portofoliul viitor al ministrului Voiculescu, iar pentru remontarea economiei naționale să se înscrie la rând tripleta Drulă, Lulă și Pendulă, pe care Cioloș îi dădea buni și de premieri!
N-aș zice, așadar, că marea resetare națională va putea beneficia și de suportul financiar necesar relansării scontate, așa că ori repornim rapid economia (inclusiv turismul și Horeca!), ori mai scoatem la mezat ceea ce a mai rămas de vândut și implorăm din nou Comisia Europeană să ne mai păsuiască pe ici-pe colo, cu câte ceva. Mai ales că, iată, Dominic Fritz, primarul Timișoarei, tocmai a sunat-o pe doamna Ursula von der Leyen , rugând-o să-i facă o vizită în orașul de pe Bega, invitație pe care președinta Comisiei a anunțat că o va onora!
Horia Alexandrescu
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu