Marele fake-news al istoriei: Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război!

Postat la: 16.02.2022 - 07:12

Valentine's Day a trecut fără evenimente inedite. La Veneția, doi tineri din teracotă au primit mângâierile ochilor turiștilor. Sunt îndrăgostiții Chinei antice aduse într-un muzeu. Varianta chineză a culului Romeo și Julieta a fost îndelung admirată. Iubăreții "old school" au fost recent dezgropați. „Sunt proaspeți." Exclama un curator. Să recitim: Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război!

Adrian Păunescu nu mai trăiește să le recomande vechilor cenacliști "iubiți-vă pe tunuri." Parcă nici războiul nu mai e ca altădată. În ciuda tensiunilor și amenințărilor cu invadarea Ucrainei, tinerii bucureșteni au profitat de vremea caldă. Prin Cișmigiu, perechi se giuguleau, "ca doi porumbei." Un bătrân de la masa de șah, mai veche decât moartea, ofta. Își șoptea probabil în sine: "ce am fost și ce-am ajuns?" Aș fi vrut să-l întreb dacă își mai amintește de vremurile când, la crâșma "Luther" de lângă Gara de Nord, cânta Maria Tănase „Glasul roţilor de tren"? Sau dacă era adevărat că Ionică Bogdan urca orchestra-n copac pentru ca Ruddy Wetzer să nu ştie de unde se aude muzica. M-am lăsat păgubaș. Figura de cioclu n-aveau decât perspectiva sicriului. Ce-i mai pasă lui de încă un război ?

Așezat pe o bancă să trag ultima țigare înainte de marea conflagrație, am tras cu urechea la promisiunile deșarte ale tânărului din dreapta mea făcute iubitei. O iubea, vociferând. Îi mângâia piersicile. Într-un moment indefinit, i-a destăinuit că a avut noaptea trecută "un breakthrough," despre cum făceau dragoste pe o limbă de rai. Și ca să-și împlinească visul îi cerea limba dintre măseluțe. Deh, diminutivele regățene nu-mi mai provoacă starea din trecut. Când le auzeam, îmi venea să sparg cerul.

Astăzi, nu din cauza lui Putin sau Biden, care și-au descoperit trăirile războinice la bătrânețe, iubirea pare a nu mai fi forma de expresie a celor mai curate simţuri, exprimată prin acţiuni discrete, limbaje elevate şi purtări sfioase. Într-un sistem limitat de valori, tandrețea a devenit doar o chestiune desuetă şi aducătoare de ironii. « Boring time" - cum se spune în lumea „geek mood."

„Freedom Fries" e noua versiune a poeziei păunescene. Să nu ne speriem de romgleza tinerilor de azi! Academia Română a stabilit că trei mii de cuvinte englezești vor intra în noul Zoom. Aud că Tsum-ul din Moscova are vânzări la cele mai înalte cote. Prestigiosul scriitor de stânga, Vasile Ernu, avid cititor zilnic al presei rusești, ne asigură că elitele moscovite nu sunt pregătite pentru război. Că nimeni nu vorbește în lumea cosmopolită decât despre noile trenduri și nu despre ultimele modele de rachete.

"Presa ucraineană are cap de afiș - Eurovision. La muzică ucrainenii sunt de neîntrecut. Așa că războiul s-a mutat mult în spate. Văd că și în Besarabski bazar din Kiev lumea e calmă - fără stres alimentar de război - cumpără ca de obicei. Băutură mai multă că e weekend - Eurovision. Până și pandemia vindea mai multă hârtie igienică", scria Ernu, înainte de Velentine'S Day.

Planeta își vede de jocurile vieții, mai mult decât de Counterstrike-ul Administrației Biden. Marele influencer progresist, Lucian Mîndruță, anunță că s-a potcovit cu carcalacul de la soție. Fără pudoare, spune că intră în baie după ea, la jumătate de oră. Dar cu mască pe față. Ce nu explică e cum a sărutat-o de Velentine'S Day. Ce gust are masca?

Dincolo de Ocean, aproape de Biroul Oval, Tiger team, care nu este o echipă de baseball americană, a studiat și a întors pe toate părțile "iminenta invazie" din Ucraina. Dar ce e Tiger team? Dacă nu scria Washington Post nici nu știam. E un grup de experți din inteligence-ul american și dintre strategii militari. Acesta s-a format în noiembrie 2021, după retragerea SUA din Afganistan. Un dream team militar al unui război mai mult așteptat la Washington decât la Moscova sau Kiev.

Inteligence-ul american a pus pe jar planeta. A anunțat că azi sau mâine dimineață ar fi programat atacul. Adică invazia. Deștepții lui Biden sunt mai informați decât elitele rusești. Or fi avut un spy prin sala generalilor din Kremlin. Și încă nu l-a ucis Putin. Ce ciudat.

Să nu stăm cu televizorul deschis și să așteptăm intifada. E scump curentul. Și dacă nu se întâmplă întâmplarea, corecții lumii nu vor trece în topul mondial al fake-news-ului cu invazia lui Putin, alături de al mai puțin celebrului deputat USR, Iulian Bulai, care din înaltul for al cretinătății a emis maxima: "Învierea lui Iisus e un fake."

"30.000 de zburătoare au ocupat o porțiune din teritoriul nostru, un cap de pod e în aripile lor. Invazia a început." Pastila lui Sorin Roșca Stănescu a inflamat la primele cuvinte spiritele. Doar spre final, ne-a liniștit. Erau 30.000 de rațe din Siberia care au ajuns în Delta Dunării. Războiul a ajuns prilej de caterincă. De ținere a planetei în corzi. Sigur că știrea că Putin și-a repatriat yacht-ul a ajuns să fie mai audiată decât declarațiile ministrului de război, privind retragerea primelor contingente.

Dar cine s-o mai înțeleagă azi pe Ela lui Camil Petrescu? Nici ea n-a existat, decât în mintea scriitorului. Un fake-news? În timp ce Tiger team punea post-it-uri pe pereții Casei Albe și inteligenții făceau biluțe pentru războiul lumilor, cine mai avea timp să citească "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război?" Astăzi, în paradigma lumii golite de prejudecăți, se înțelege mai bine de ce Ela l-a lăsat rănit și bolnav pe Ștefan Gheorghidiu și a plecat în lume. În anii de liceu, nu înțelegeam. Dar pe atunci se cânta "make love not war." Azi vom ști dacă propaganda a reușit să facă de râs până și războiul.

Marius Ghilezan

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu