Menage a trois!
Postat la: 12.05.2020 - 08:11
Îmi închipui ce mare fericire v-a cuprins când ați aflat chiar de la șeful statului că sportivii de performanță își pot relua antrenamentele! Asta era lunea trecută, iar între timp au venit și clarificările, care sunt... perfect neclare, ca de obicei, din moment ce ministrul Tătaru, de la Sănătate, care a coordonat protocolul, are treabă cu fotbalul exact cât are și Burleanu. Cu coronavirusul!
Cert e că propunerile Ministerului Sănătății vor fi amendate și completate de pozițiile AFAN, federației și ligii, care reclamă că modelul a fost preluat tale quale de la nemții grăbiţi să reia meciurile din Bundesliga chiar de săptămâna asta. Treaba lor, sehr gut, dar să nu pățească precum Dynamo Dresda, din eșalonul secund, care și-a sistat antrenamentele și a intrat direct în carantină, după ce doi dintre jucătorii săi au fost depistați pozitiv. Și, să nu uit!, în fotbalul german pregătirile au început cu condiția testării fotbaliştilor din două-n două zile. Or, la 250 - 300 de lei testul, cât e la noi, calculați dumneavoastră cam ce ar însemna cheltuiala asta pentru echipele noastre amărâte. Cu siguranță, testele ritmice sunt necesare, ba chiar obligatorii, dar tocmai de aceea federația trebuie să pună umărul (și banul), dacă vrea reluarea campionatului și sportivi sănătoși, mai ales că se aude că ar fi primit de la UEFA vreo 5 milioane de euro, fix în acest scop. În ligile a 2-a și a 3-a jalea e și mai mare, iar cluburile cer înapoi de la federație garanțiile depuse la debutul sezonului, care trebuiau returnate abia la final. Una peste alta, mai sunt vreo 700.000 de euro puși la păstrare în vistieria FRF, deși echipele mici au nevoie acum ca aerul de acești bani!
Să ne întoarcem însă la antrenamentele care ar putea demara din acest weekend și în care regula nr.1 privește distanțarea socială, modelul acceptat fiind al grupului de câte trei jucători. Deci, încălzire în trei, stretching distanțat tot așa, alergăm câte trei, trecem individual la mingicării, pasăm între noi, după sistemul na-ți-o ție dă-mi-o mie, șutăm la poartă care mai de care, iar miuțele eventuale se desfășoară și ele după ritualul "măgarul la mijloc"?! Să creadă mutu' că așa s-ar putea derula pregătirea în următoarele patru săptămâni, până la jumătatea lui iunie, când s-ar porni și campionatul! Eu nu văd posibil acest "menage a trois" în gospodărirea fotbalului, de aici și de aiurea. E complet absurd și, ca atare, nu-mi pot închipui cum vor intra băieții în vestiar și la duș doar trei câte trei sau cum vor păstra distanța în autocar. Nimeni nu va putea respecta această regulă ridicolă, nici nu vor fi pe marginea terenului polițiști care să-i amendeze, așa că antrenamentele se vor face cât mai normal posibil. Cu testările de rigoare!
Noutățile de săptămâna asta sunt puține. Craiova l-a adus pe Bergodi, în locul avansatului Contra, și sunt convins că Mihai Rotaru a făcut o alegere incomparabil mai bună. Sigur, pot înțelege că Gică Craioveanu avea afinități spaniole pentru Guriță, dar fanii din Bănie merită mai mult, iar Bergodi a declarat deja că vizează câștigarea campionatului. Favoriți la titlu rămân, totuși, clujenii lui Dan Petrescu, deja testați vârtos și puşi pe treabă, având cu cine și cu ce! Băieții lui Becali furaseră deja startul, antenându-se după testare la baza din Berceni, dar Gigi așteaptă noi oferte pentru Man și Coman, anunțând că Dennis e dorit de o echipă de top din Italia, probabil Atalanta. Florinel Coman, în schimb, nu a primit încă vestea cea mare de la Feyenoord. Altceva? Aaa, Ianis Hagi ar fi dorit (săptămâna asta) de Sevilla, în timp ce dinamoviștii -care speră și ei să înveţe spaniola- și-au încasat, în sfârșit, salariile pe ianuarie. Se dusese vorba că Negoiță umblase iarăși la propriul buzunar, dar știrea a fost contrazisă de Robert Thomas, reprezentantul galeriei, care a explicat că banii erau un rest rămas din taxa de licență. Iar pe deasupra, Viorel Cataramă, care ar fi vrut să preia echipa din Ștefan cel Mare, a declarat și el că problemele juridice fac imposibilă tranzacția, în următorii doi-trei ani. Deci, ce-ar mai putea urma? Răspunsul a venit tot de la Robert Thomas: „Noi ne dorim foarte mult să vedem pe cineva care vorbește cu noi în limba spaniolă, singurul până acum a fost... Juan Andonio (n.r. Ioan Andone), dar încă sperăm!" ...
Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu