Misterul celor 40 de bebeluși. Un număr cu semnificații ascunse?!

Postat la: 13.10.2023 - 10:13

De la izbucnirea războiului din Israel, dintre toate poveștile atrocităților de acolo s-a detașat la scor cea a bebelușilor, 40 la număr, decapitați în kibutzul evreiesc Kfar Aza de către teroriștii Hamas.

S-a dovedit, din fericire, doar un fake produs de o ziaristă de la o televiziune evreiască, dezmințit de guvernul israelian, la fel cum Casa Albă a trebuit, jenată, să dezmintă spusele lui Biden conform cărora a văzut poze cu bebelușii uciși. Nu-i vorbă că în momente extreme apar și povești nereale, nu ar fi ceva ieșt din comun. Ne întrebăm, însă, de ce fix „40 de bebeluși" și nu "zeci de bebeluși", sau "aproape 50 de bebeluți" șamd?

E doar o speculație, admitem, dar nu ar fi exclus să nu fi fost un număr întîmplător ales, știut fiind că utilizarea abilă a simbolisticii în conflicte de anvergură se practică de milenii. Pentru că 40 este des regăsit în toate cele trei mari religii, creștinism, islamism, mozaism, despre care am putea spune că se ciocnesc acum, în siajul războiului din Israel. 40 e, poate, numărul cel mai puternic din punct de vedere religios.

Cîteva exemple: la evrei, în timpul Potopului a plouat „patruzeci de zile și patruzeci de nopți". Poporul evreu a trăit „patruzeci de ani" în alte ținuturi decât tărâmul promis. Goliat i-a provocat pe israeliți de două ori pe zi timp de patruzeci de zile înainte ca David să-l învingă. Moise a petrecut trei perioade de „Patruzeci de zile și nopți" consecutive pe Muntele biblic Sinai⁠. Profetul Ilie a mers 40 de zile și nopți înainte de a ajunge la muntele Horeb. 40 de lovituri este una dintre pedepsele aplicate de Sinedriu. Una dintre premisele cerute unui bărbat pentru ca să studieze Cabala este să aibă patruzeci de ani. Iona a avertizat Ninive că „Patruzeci de zile mai sunt, și Ninive va fi distrusă!". Și tot așa. La creștini, Isus a petrecut în deșertul Iudeei „patruzeci de zile și patruzeci de nopți", timp în care a fost ispitit. 40 de zile au trecut între învierea lui Isus și înălțarea sa la cer.

Dar, poate cel mai puternic simbol - și aici ar putea fi cheia celor 40 de bebeluși - e cel legat de cei 40 de mucenici, martiri în numele credinței lor. Pentru Islam, Mahomed avea 40 de ani când a avut revelația arhanghelului Gabriel. Dajjal cutreieră în jurul Pământului în patruzeci de zile. Coranul amintește că Dumnezeu i-a oprit pe israeliți să intre în Țara Sfântă timp de 40 de ani, pentru a-i separa de Musa (Moise) și de fratele său, iar Musa (Moise), mai scrie în Coran a petrecut 40 de zile pe muntele Sinai, unde a primit cele 10 porunci. (Bogdan Tiberiu Iacob)

Bogdan Tiberiu Iacob

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu