Nimeni nu mai mișcă-n front!

Postat la: 25.10.2023 - 17:28

La începutul plandemiei, planeta era terorizată cu chinezi care cădeau secerați pe stradă, cu oameni încuiați pe dinăuntru cu lacăte grele și cu orașe de zece milioane de oameni pustii. S-a dovedit a fi fals. La fel, cu sicriele din Bergamo, Italia.

La începutul războiului din Ucraina, o tv din România a prezentat un joc video drept bătălia epică dintre ucraineni și ruși. Ca să fie jocul video mai credibil, erau în platou generalii cu mintea în rezervă, care comentau. A fost un fals penibil.

Când resturi de rachete ucrainene au căzut dincolo de granița cu Ucraina, pe teritoriul Poloniei, și au ucis doi fermieri, Reuters a dat asigurări că sunt rachete rusești. Lumea a fost la doi pași de al treilea război mondial. Lucrurile s-au calmat după ce s-a dovedit falsul. Nimeni de la Reuters, însă, nu a fost băgat la închisoare.

În vară, incendii de pădure din Grecia, puse de mână criminală, au fost prezentate ca efect al fierberii globale. Falsul a fost recunoscut oficial, dar narativul a rămas. La două zile după atacurile teroriste din Israel au fost prezentate drept atacuri care anunță al treilea război mondial niște focuri de artificii dintr-un oraș algerian. Ieri, o jurnalistă s-a pus pe burtă ca să relateze de sub ploaia de bombe, în timp ce în cadru au apărut bicicliști în șlapi și tricou.

În cazurile de mai sus, nu intervine niciun CNA, niciun fact checker, nicio instanță morală sau minister al adevărului pentru a opri cavalcada de știri false. Dacă teoriile conspirației vorbesc despre realități ascunse sau fantezii pure, fiind, de regulă, total inofensive, aceste știri sunt extrem de periculoase, aducând moarte, suferință, risc de război mondial și neîncredere totală în semeni.

Notă: în 2019 s-a semnat Trusted News Initiative. Marile tv, radio și ziare americane, plus rețelele de socializare, s-au înțeles ce trebuie să se înțeleagă prin informație de încredere, precum și cum să se mintă la unison pentru ca minciuna să fie credibilă, ba chiar obligatoriu îngurgitată de supuși. Prin imperialism cultural și economic, inițiativa americană s-a impus întregii lumi. Nimeni nu a mai mișcat în front. De aceea minciunile și "adevărurile" oficiale s-au impus ca informații sigure, de necombătut. De aceea știința a devenit religie: trusted science, settled science.

Poate că, în lipsa reacției cerberilor "adevărului" oficial, ar fi indicat să îi dăm noi pe mâna CNA și a justiției pe acești mercenari ai războiului informațional transformat în infotaiment. Cum facem asta? Simplu: nu trebuie decât să ne eliberăm de cel viclean!

Gheorghe Piperea

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu