Noroc bun, Câțule!

Postat la: 26.02.2021 - 11:07

Că premierul Câțu se străduiește zi de zi să ne convingă că el e primul și singurul bad boy post-decembrist venit la Palatul Victoria pentru a reforma România din rădăcini, nu cred că se mai îndoiește nimeni.

Din înălțimea funcției, el se arată gata să se ia de piept cu oricine îi contestă măsurile radicale, respinge categoric vreo posibilă concesie, invocând mereu "creșterea economică de 5,6% din trimestrul trei 2020", ca fiind cea mai mare din istorie. Sigur, dacă a fost așa, meritele sunt ale guvernului Orban, în care Florin Câțu era doar ministru de finanțe, dar dacă imensele sale împrumuturi au stimulat economia, generând respectivul boom, ar trebui să ne și explice public unde s-au investit acei bani.

Interesant e însă că, exact când înregistram pomenita mărire cu 5,6%, adică în septembrie 2020, au picat alegerile locale, după care, în ultimul trimestru al anului, ne-am trezit, brusc, cu istorica...umflare a deficitului, care depășise în decembrie 9,79% din PIB! Iar de acolo înainte, firescul avertisment european, urmat de sloganul zilei: "N-avem bani!"

Era absolut necesară această rememorare a creșterii și prăbușirii noastre economice, pentru a înțelege disperarea cu care premierul Câțu și coaliția de la guvernare caută acum soluțiile de reducere drastică a deficitului, până la limita de 7,1% impusă României de UE. Și de ce primul ministru le ceruse membrilor cabinetului proiectele de reformare, pe care nu le-a făcut nimeni.

Iată că au trecut două luni, iar Florin Câțu declară negru pe alb: „Avem nevoie de reforma companiilor de stat, avem nevoie de investitori străini, nu putem să susținem de la buget acest efort de reformă. Vom atrage investitori străini, pentru ca împreună să reformăm economia!" Cam înțelegeți ce urmează, dar până la sosirea investitorilor, ar trebui să ne reamintim câteva asemenea valuri de "salvatori economici" care ne-au pus pe butuci câteva combinate grele și zone industriale profitabile. Lista ar fi însă extrem de lungă și de dureroasă, dar să sperăm că premierul Câțu va găsi băieții cu bani, dispuși să și-i folosească pentru a reforma companiile de stat din România, dacă nu cumva pe unii îi are deja în mânecă.

Mă uit bunăoară la zona transporturilor, unde ministrul Cătălin Drulă se pregătește de autostrăzi. Te miri și îți zici că-i semn bun, dar constați că jocurile par deja făcute. Încă din ianuarie, ministrul cu pricina a propus Guvernului un memorandum, care prevedea excluderea firmelor chineze de la licitațiile pentru proiectele de infrastructură, cu explicațiile că ar face concurență neloială, iar pe deasupra nici n-ar oferi lucrări de calitate!?! Să mori de râs, nu alta, fiind de notorietate internațională super-autostrăzile construite de chinezi atât la ei, cât și în multe alte colțuri ale lumii.

În memorandumul redactat de Drulă - și adoptat de Executiv la 27 ianuarie! - se invoca o decizie a UE potrivit căreia companiile din state non-UE care nu au un acord cu Uniunea Europeană pot fi excluse de la licitațiile pentru proiecte de infrastructură. De aici, concluzia că ministrul Cătălin Drulă nu a aflat nici azi despre Acordul dintre Bruxelles și Beijing, semnat la 30 decembrie 2020 și salutat cu satisfacție de Angela Merkel și Ursula von der Leyen.

Dar să nu fi fost informat despre acest acord nici premierul Câțu, când s-a întâlnit la Bruxelles cu președinta Comisiei Europene? Putem bănui deci că Drulă l-a dus de nas pe șeful său de la Palatul Victoria, dar cum ordonanța care ar urma după memorandum nu a fost încă adoptată, primul ministru ar trebui să corecteze lucrurile de urgență. Altfel, se va spune din nou că useriștii îl ignoră pe premier și că fac tot ce vor ei, după sfidările repetate ale lui Vlad Voiculescu.

Apoi, ca o ultimă atenționare, vicepremierul Dan Barna tocmai a anunțat că Florin Câțu nu poate remania niciun ministru al USR-Plus, amenințând că orice asemenea decizie ar duce automat la ruperea coaliției! Capacul a fost pus la votul pentru sprijinirea călugărilor români de la Sfântul Munte Athos, când singurii care s-au împotrivit au fost tocmai parlamentarii useriști. E limpede deci că subordonații tandemului Barna-Cioloș sapă cu sârg la șubrezirea liberalilor, a premierului și implicit a coaliției, profitând de valul protestelor care se țin lanț, marcate mai ales de greva minerilor din Valea Jiului.

Și, să recunoaștem!, degeaba a mimat Câțu bățoșenia, afirmând răspicat că nicio mineriadă nu va avea loc în mandatul său, de vreme ce a semnat hotărârea de guvern pentru plata restanțelor reclamate de mineri. Sunt 11 milioane de lei și se acoperă doar următoarele trei luni, dar după aia bănuiți ce urmează: iar se pune de o grevă în subteran, guvernul mai dă o hotărâre de conciliere, ortacii nu se mai pornesc spre București și îl salută pe premier cu tradiționalul "Noroc bun, Câțule!" ...

Horia Alexandrescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu