O maximă bătaie de joc
Postat la: 16.02.2020 - 10:59
Se întâmplă ceva de necrezut. Până ieri, de neimaginat. În bătălia politică din Parlamentul României, în mod normal cât se poate de firească, partidele au ajuns să susțină interesul adversarilor. Iar adversarii lucrează împotriva propriilor interese. Logica firească a lucrurilor este total răsturnată. PNL încearcă să-și convingă partenerii, ca și proprii parlamentari să voteze împotriva PNL. În timp ce PSD și partenerii acestui partid aflați în dispută cu PNL își conving deputații și senatorii să susțină Guvernul acestui partid. Este o nebunie. Dar, în același timp, o extraordinară bătaie de joc la adresa cetățeanului.
PNL se grăbește. Vrea cu tot dinadinsul anticipate. Este împins de la spate de Klaus Iohannis. Care vrea numai un Guvern al său, îl are, ci și un Parlament al său. Ca să se ajungă la alegeri înainte de termen, PNL este condamnat să joace invers. Împotriva propriului Guvern. Să-l mai trântească pe Orban încă o dată. Și apoi încă o dată. Și atunci, parlamentarii care au votat în unanimitate în staff-ul politic al PNL să promoveze acest Guvern, aceiași parlamentari deci, câteva zile mai târziu, în Parlament, votează pe dos. În orice caz vor face asta în cazul Guvernului Orban 3. Cât privește Guvernul Orban 2, s-ar putea abține. Ceea ce până la urmă este tot o formă de exprimare pe dos.
Acestă decizie a tandemului Iohannis-Orban determină și un comportament ieșit din comun al opoziției. Dacă unii votează pe dos, atunci pe cale de consecință și ceilalți trebuie să voteze pe dos. Negarea negației.
Este un circ nemaipomenit. Și nemaivăzut în România. Probabil nemaivăzut în întreaga lume civilizată. Posibil nemaivăzut nici în lumea mai puțin civilizată. Cetățenii urmăresc spectacolul cu gura căscată. Și cu ochii rămași în soare. În loc să vadă cum Guvernul transpiră pentru ca România să iasă din coada clasamentului european și ei, oamenii de rând să o ducă mai bine, primesc doar un spectacol. Extrem de jalnic. Opoziția se justifică și își motivează comportamentul agățându-se de comportamentul puterii. Partidele din opoziție încearcă să demonstreze că nu au încotro. Că se conformează unor reguli ale unui joc absurd, reguli create de PNL. La rândul său, PNL împins de la spate, pas cu pas, de către Klaus Iohannis, o ține langa în sensul că opțiunile politice ale cetățenilor s-au schimbat radical. Și nu se mai potrivesc cu structura Parlamentului. Și că este în interesul cetățeanului ca lucrurile să fie forțate. Să nu se mai piardă câteva luni. Să fie inversate în Parlament rolurile cât mai repede. Și ca din acest motiv sunt necesare alegerile înainte de termen. Chiar dacă fiecare parte are dreptate separat, că împreună nu se poate, cetățeanul iese din aceasă afacere șifonat. Terfelit. Batjocorit. Și am să explic de ce.
Să admitem că liberalii au dreptate. Să admitem că este o dramă pentru România ca Guvernul liberal să se împotmolească atunci când legiferează într-o majoritate parlamentară care nu îi aparține. Să admitem că cele câteva luni în plus sau în minus ar avea o importanță cardinală. Și că, în cele câteva luni, Guvernul Orban nu știu cât ar putea să facă minuni. Spre binele românilor. Și că ar fi o adevărată dramă să se piardă acest interval prețios de timp. Și să mai admitem că acest bine nu poate fi făcut decât prin schimbarea structurii Parlamentului. Cu alte cuvinte, să acceptăm implicit ideea că, dacă peste câteva luni cetățenii ies la vot, le oferă liberalilor o majoritate în Parlament. După care Guvernul va dudui. Iar cetățenii vor răsufla ușurați și vor plonja în bunăstare. Teoretic, toate propozițiile de mai sus se pot întâmpla. Și cu toate acestea, chiar admițând că așa stau lucrurile 100%, ceea ce se întâmplă este tot o imensă bătaie de joc.
Să presupunem în continuare că nu mai trebuie să așteptăm câteva luni. Că aceste alegeri anticipate ar avea loc chiar mâine. Și că poimâine PNL ar obține peste 50% din numărul total de voturi și, în consecință, peste 50% din locurile existente în Parlamentul României. Că ar avea majoritate absolută. Ce se întâmplă însă cu cei 49% dintre cetățeni? Dintre cetățenii cu drept de vot, dar care nu au votat în favoarea PNL. Care și-au dat votul altor partide. Aceștia se vor alege cu buza umflată. Din perspectiva lor, s-au chinuit degeaba. S-au dus degeaba să voteze anticipat. Din perspectiva lor, era mai corect și mai avantajos să voteze la termen. Și nu așa cum a dorit cu tot dinadinsul un partid, care s-a angajat să le facă binele cu de-a sila. Acești cetățeni, reprezentând 49%, sau doar 40%, sau numai 10%, au fost supuși timp de luni de zile, unui uriaș scandal. Au fost aduși cu arcanul la circ. Și obligați să asiste la un spectacol jalnic. Pe care nu și-l doreau. Tot ei sunt cetățenii care, în urmă cu trei an și câteva luni, au fost chemați la vot în schimbul promisiunii că ceea ce ei vor alege va fi valabil patru ani. Iar acum constată că nu este așa. Mai mult, le este extrem de greu să înțeleagă cum se face că un partid aflat la putere stă cu mâna întinsă către adversarii politici, implorându-i să-l decapiteze la de guvernare. Iar respectivii adversari îi explică de zor cetățeanului că nu ar fi bine ca PNL să plece de la guvernare și că reprezentanții aleși de el, de cetățean, au obligația morală de a vota pentru susținerea unui Guvern rău. Pe care tocmai l-au demis.
Ei bine, această bătaie de joc va fi cumva decontată. Și, mai devreme sau mai târziu, cei vinovați vor plăti. În logica aceasta, e bine să avem în vedere că cei mulți nu sunt chiar atât de proști cum îi cred cei puțini. Și că acei 70% dintre cetățenii României, sau 49%, sau 20%, fie și 10% își vor da seama cine este vinovat pentru toată această mascaradă. Și le vor cere vinovaților socoteala.
Sorin Rosca Stanescu
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu