Oare America chiar va fi comunistă? Sau mai are o șansă?
Postat la: 08.11.2024 - 14:58
Victoria lui Trump ne face să nu mai vedem elefantul din sufragerie și anume că aproape jumătate dintre alegătorii americani, adică 66 milioane persoane au votat o extremistă de stânga.
Kamala Harris s-a dat "moderată" în campania electorală doar pentru că așa au instruit-o consultanții. Însă ea este o comunistă convinsă. Când era senatoare, în 2019/2021 Kamala Harris a fost cotată a doua din 100 senatori ca apropiere de extremă stânga, potrivit voturilor și inițiativelor sale legislative din Senat. Cum a fost posibil ca aproape jumătate dintre americani să prefere o comunistă, o radicală de stânga? Poporul american a devenit de stânga. A uitat de "visul american". Viitorul pare să fie al stângii și extremei stângi în SUA. Sondajele arată cifre cutremurătoare. Cea mai mare parte dintre tinerii americani consideră socialismul o orânduire mai bună decât capitalismul.
Doar o minoritate dintre tinerii americani ar vrea să înceapă o afacere, majoritatea preferând să fie angajați. Vreo 40% dintre ei spun că mai degrabă "Manifestul comunist" al lui Karl Marx ar garanta libertatea, decât Constituția SUA! Din generația "Milenials" 22% consideră că ar fi mai bine ca proprietatea privată să fie abolită. Cum s-a ajuns aici, lăsând la o parte spălarea creierelor prin presă, TV și universități?
În SUA oamenii de rând dau pe chirie circa 30% din salariu. Cumpărarea unei locuințe a devenit un vis de neatins, mai ales pentru tineri. Asigurarea medicală acoperă prea puține servicii medicale și internarea în spital poate aduce falimentul personal. În SUA se plătește și medicina de urgență, de exemplu chematul ambulanței. După naștere femeile americane se întorc la serviciu. Un concediu de doi ani pentru creșterea și îngrijirea copilului, cum este în România, ar fi de neconceput în SUA. Concediile de odihnă din Europa, de 30-45 zile pe an ar fi un lux demn de milionari în SUA, unde salariați abia au două săptămâni de concediu.
Cred că motivul pentru care SUA nu au o guvernare de stânga, socialist-comunistâ în genul regimului din Venezuela este acela că electoratul de stânga nu are un vector politic care să îl reprezinte. Partidul Democrat și-a trădat alegătorii, nu degeaba muncitorii industriali sau "gulerele albastre" au trecut de partea lui Trump, deși tradițional votau cu democrații. Trump a câștigat alegerile și cu votul multor bărbați hispanici și afro-americani, care până acum au fost alegători democrați. Partidul Democrat nu reprezintă oamenii de rând, după cum pretinde, ci corporațiile. Nu degeaba corporațiile și marea finanță au susținut și finanțat masiv Partidul Democrat împotriva lui Trump.
Președintele democrat Bill Clinton în loc să lucreze pentru poporul american, a lucrat pentru rechinii de pe Wall Street. Între 1992-2000 el a înlăturat rând pe rând reglementările pieței de capital luate după crahul bursei din 1929 și a dat astfel posibilitatea escrocilor să provoace criza din 2008, care a sărăcit zeci de milioane de americani. Președintele democrat Barrack Obama i-a pus în funcțiile cheie din domeniul finanțelor exact pe vinovații de criza din 2008. A pus lupul paznic la stână. Prin așa-zisul stimulus Obama a luat bani din buget și i-a dat băncilor vinovate de crahul din 2008, bani din care bancherii escroci și-au acordar indemnizații de milioane.
În fine, într-o țară profund creștină cum este SUA, Partidul Democrat a promovat ura față de creștinism precum și aberațiile revoluției sexuale. Din acest motiv Partidul Democrat a pierdut toate statele din sudul SUA, care de la războiul civil din sec XIX și până în anii 1980 fuseseră bastionul democraților. Aceste state, numite și Bible Belt, adică Centura Bibliei, votează în prezent zdrobitor cu Trump și republicanii.
Dacă Partidul Democrat s-ar elibera din lesa corporatiilor și oligarhiei financiare și ar lucra pentru oamenii de rând, pe care pretinde că îi reprezintă, dacă ar renunța la anticreștinismul militant, probabil că nu ar mai pleca de la putere și America ar deveni o țară socialist-comunistă.
Însă acum, pentru muncitorii industriali, pentru fermieri, pentru bărbații latino și afro-americani vorbește miliardarul Trump, în loc să vorbească un lider autentic de stânga. Poate că miliardarul Trump prin politicile sale va dezamorsa bomba cu ceas a revoluției socialist-comuniste pe care stă SUA. Să nu uităm că în primul mandat al lui Trump s-a înregistrat cea mai mare rată de ocupare a forței de muncă de culoare din istoria SUA, nu degeaba l-au votat acum bărbații afro-americani.
În mandatul precedent Trump nu și-a uitat promisiunile față de clasa muncitoare din "rusty Belt"/Centura ruginită, denumită așa după ruinele post-industriale ale fostelor fabrici dezafectate. El a amenințat o corporație și a obligat-o să-și aducă înapoi în SUA fabrica pe care o relocase în Mexic si amenințase că taie mai multe facilități fiscale corporatiilor aflate în aceeași situație.
Tatăl globalizării a fost democratul Clinton, presupus reprezentant al muncitorilor din Est și Nord. El a primit China în WTO și a sprijinit globalizarea care a mutat din SUA în China industria, locurile de muncă și banii.
În primul mandat al lui Trump americanilor de rând le rămâneau cu vreo 20-30% mai mulți bani în buzunare decât acum, pentru că era inflația mai mică decât în prezent. Pe agenda alegătorilor din 2024 economia a fost pe primul loc și ei l-au preferat pe Trump.
Poate că miliardarul Trump va face pentru americanii simpli, muncitori, fermieri, salariați ceea ce nu au făcut stângiștii care pretindeau că îi reprezintă. Poate că Trump este personalitatea providențială care va salva America de comunism. Rămâne să-l vedem la treabă.
George Scarlat
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu