Orban, demascat de ANPC. Și de propriul plan de relansare

Postat la: 02.07.2020 - 09:21

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului ne informează că nu mai puțin de 90% dintre măștile de protecție aflate pe piață sunt neconforme. Adică nu sunt bune. Le purtăm degeaba. Această informație ne parvine când? La câteva luni bune de la declanșarea epidemiei transformate în pandemie. Și aproape simultan cu această veste ne mai vine una la fel de aiuritoare. Ludovic Orban, sub orchestrarea președintelui Klaus Iohannis, le prezintă românilor, dintr-un parc de distracții, un așa-zis plan de relansare economică. Tot bramburistic.

Sunt necesare câteva explicații suplimentare. Ne amintim că, în întreaga perioadă a stărilor de urgență, două la număr, deci timp de 60 de zile, măștile nu au fost obligatorii în spațiile comune închise. Ele erau obligatorii doar pentru personalul sanitar. Care de altfel se plângea că nu sunt suficiente măști. Și nici alte echipamente de protecție. Cât timp Guvernul a fost incapabil să asigure măști de protecție, acestea au rămas facultative. Și nu sufla nimeni un cuvânt cum că acestea ar fi indispensabile conservării sănătății publice. Dimpotrivă. Voci dintre cele mai autorizate din corpul de specialiști ai Guvernului ne informau pe toate canalele de știri că, în general, măștile nici nu sunt necesare. Ba pot fi în anumite condiții chiar periculoase. Mai târziu, după ce stările de urgență au încetat, taman când Guvernul Orban ne-a anunțat că am coborât de pe „platou" - un „platou" care astăzi este denumit cocoașă - am aflat contrariul. Și anume că măștile de protecție ar fi obligatorii. Că, în absența lor, sănătatea publică e în pericol. Iar aceasă revelație a fost concretizată chiar printr-un act normativ.

Pandemia în lume s-a declanșat începând din luna decembrie a anului trecut. Tot atunci, cu certitudine președintele României și primul-ministru erau informați că năpasta urmează să se propage pretutindeni în lume. Deci și în România. Dar aceștia nu erau preocupați de măști. Ci visau cai verzi pe pereți. Alegeri parlamentare anticipate. Așa că nimeni nu a făcut niciun demers pentru a-i salva pe români. Ulterior, când nu ne mai aflam pe „platou" - sau, mai nou, pe cocoașă - Guvernul Orban a avut o revelație. Și anume că ar fi o bună șmecherie procurarea pe bani publici a unor cantități uriașe de măști, care urmau să le fie distribuite contra cost fraierilor. Dar, pentru asta, fraierii trebuiau să fie obigați să le achiziționeze. Și astfel au venit aceiași specialiști, care au demonstrat contrariul afirmațiilor făcute cu câteva luni înainte. Odată cu relaxarea, consacrată prin trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, a venit și necesitatea legiferată a purtării măștilor de protecție. Afacerea mergea ca pe roate. Românii, docili ca de obicei, achiziționau măști pe care se prefăceau de sanchi că le schimbă la interval de trei ore. Toată lumea era mulțmită. În urmă cu câteva zile însă, domnul Ludovic Orban s-a făcut foc și pară. S-a supărat rău de tot pe o autoritatea statului. Pe Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului. O instituție, conform legii, autonomă. Adică nesupusă nici Guvernului, nici Parlamentului, nici Președinției, nici Justiției și nici măcar statului subteran. De ce s-a supărat Orban? Pentru că ANPC nu a autorizat un import destul de suspect de măști de protecție, motivând că acestea sunt neconforme. Cu alte cuvinte, că nu sunt utile în lupta împotriva coronavirusului. Un fel de hârtie igienică pe care o pui pe gură. Și nu numai că s-a supărat Ludovic Orban. El a urecheat în mod public instituția, solicitându-i să-și dea avizul de urgență. Iar astăzi aflăm bomba.

Bomba bombelor. ANPC ne informează că 90% dintre măștile care circulă pe piață, deci pe care ni le punem pe gură și pe nas, nu sunt bune de nimic. Sunt neconforme. Adică hârtie igienică, plătită cu bani buni. Și tot astăzi continuă pe bani publici propaganda audovizuală, care ne spune că purtarea măștilor este nu numai necesară, ci și obligatorie. Că respectivele măști ne salvează sănătatea. În oglindă, într-un cu totul alt plan, asistăm la o altă mascaradă la nivel național. S-a întâmplat ieri.

Ieri, în luxoasa grădină a Clubului Diplomaților din Bucureșt, transformată ad hoc în parc de distracții, președintele Klaus Iohannis l-a îmbrâncit la înaintare pe Ludovic Orban, care a prezentat un generos plan de relansare a economiei României. Așadar nu numai „România educată" se relansează, ci și economia. Planul, la fel ca și în povestea măștilor de protecție, pornește de la o premiză falsă. De la o fotografie total nereușită a momentului economic. De la un deficit pe hârtie. Total desprins de realitate. De la cifre false, care ne informează că economia României s-ar afla într-un anumit punct. Numai că punctul real este cu totul diferit. Pornind de la o cifră de deficit eronată, programul lui Orban nu poate creiona altceva decât un viitor la fel de eronat. O aiureală acoperă o altă aiureală. Pe aproape 200 de pagini de text. Dar partea și mai spectaculoasă este că, după nenumărate ieșiri la rampă legate de același subiect al așa-zisei relansări economice, după ce în special prin vocea lu Cîțu, dar și a lui Orban, mediul de afaceri a fost bombardat cu extrem de multe promisiuni amăgitoare, iată, acum, premierul ne spune că mai are nevoie de o lună, pentru a pregăti legislația care va pune în operă mărețul plan de relansare economică. Cum adică? De luni în șir suntem asigurați de la nivelul Executivului că se lucrează intens pentru atenuarea șocului produs în mediul de afaceri. Ne sunt comunicate fel de fel de măsuri, implementate, nu doar gândite de Guvern. Pe parcurs, aflăm că de fapt măsurile nu au fost implementate, ci au rămas cele mai multe dintre ele doar simple angajamente. Ieri, toate cioburile au fost adunate de pe jos, aranjate într-un document unic prezentat cu fast în parcul de distracții de la Clubul Diplomaților, după care ni s-a spus că, de fapt, și acest program rămâne doar o poveste scrisă pe hârtie, atâta timp cât nu există legislația de implementare. Și că această legislație ne va fi livrată într-o lună. Cu ușoare amânări, probabil după alegeri. Așadar, până acum, Guvernul a tăiat frunze la câini.

Vorbim despre un Guvern extrem de performant. Care, în numai șase luni, ne-a dăruit nu mai puțin de 100 de ordonanțe de urgență. Un Executiv discreționar. Care a ocolit cât a putut de mult Parlamentul. Și nu am pus la socoteală și asumările de răspundere. Mai numeroase decât sub oricare altă guvernare. Asumări de răspundere care, și ele, au scos din joc Parlamentul. Pentru că dacă Parlamentul nu se conforma, urma să se dizolve. Ei bine, acest Guvern, care ne-a mitraliat cu ordonanțe de urgență, 25 într-o singură noapte, este incapabil ca atunci când le propune românilor un plan de relansare economică să vină la pachet și cu rețeta după care funcționeză respectivul plan.

Este fix povestea măștilor de protecție, într-o altă ipostază. Falsa mască este de această dată înlocuită sau, dacă vreți, completată cu falsa relansare economică. Orban a fost demascat de Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorilor, dar a fost dat în vileagă și de planul de relansare economică pe care l-a propus.

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu