Pauza letală
Postat la: 14.04.2020 - 09:27
De-a lungul și de-a latul lumii, sportul e aproape muribund. Carantina prelungită a pustiit stadioanele, sălile polivalente, piscinele olimpice și toate celelalte arene, în vreme ce actorii competițiilor mimează antrenamentele acasă, inventând diverse exerciții, chipurile de întreținere, dar care nu sunt altceva decât noi feluri de a face haz de necaz. Tot e bine că sunt încă sănătoși și neatinși de pandemie, dar necazul e deja cu mult mai mare decât ne-am închipui.
Lumea sportului mondial a intrat în vrie, generând pierderi inimaginabile, iar dacă pauza mai ține mult, ar putea deveni chiar letală pentru această veritabilă industrie! În spatele tuturor competițiilor se află structuri și mecanisme economico-financiare din care trăiesc nu numai sportivii în sine, ci și cluburile lor, federațiile interne și internaționale, ministerele de resort, administrațiile locale, medicina de profil, ca să nu mai vorbim de gospodarii arenelor, de agențiile de publicitate sau de canalele tv și de presa sportivă. Cu toții funcţionează din și pentru sport, activitate lovită crunt de pandemia Covid-19, la fel ca turismul și industria divertismentului.
Cât va mai dura oare această năpastă și ce șanse avem ca, la finele ei, să ne întoarcem în tribune, la spectacolul sportiv, în aceleași condiții care erau până de curând? Eu sunt sceptic și iau în calcul doar semnalele venite în ultimele zile, care sunt cu adevărat îngrijorătoare. Iată, bunăoară, că incredibila, dar fireasca amânare a Jocurilor Olimpice de la Tokio nu mai este certă nici pentru... anul viitor! Directorul executiv al JO 2020, Toshiro Muto, a declarat sâmbătă că, în cazul în care molima va rămâne necontrolată, e posibil ca Olimpiada de vară să nu aibă loc nici în 2021.
Principala problemă a organizatorilor privește asigurarea tuturor facilităților existente prin menținerea contractelor deja perfectate pentru anul în curs și ar trebui să ne întrebăm dacă respectivele companii vor mai fi dispuse sau în măsură să accepte solicitarea CIO. Sau chiar dacă vor mai exista până anul viitor!
În tenisul mondial, lovitura e năprasnică! Circuitele WTA și ATP au fost suspendate până la jumătatea lui iulie, Simona Halep a declarat că nu se joacă nimic până în august, ba chiar crede că anul acesta nu se va mai juca deloc! La nivelul WTA se discută ca, în absența turneelor, jucătoarele cu cote reduse să fie ajutate lunar cu câte 2500 de euro, o măsură similară fiind așteptată și pentru jucătorii de plan secund din circuitul ATP.
La rândul său, FIFA a decis săptămâna trecută crearea unui fond de urgență pentru combaterea crizei generate de pandemie în fotbal, președintele Gianni Infantino afirmând:"Trebuie să protejăm viitorul echipelor naționale. Studiem contractele jucătorilor și noile piețe de transferuri, pentru a arăta flexibilitate și bun simț!" Un semnal extrem de interesant, care ar putea prefața o prăbușire a nivelului la care au ajuns salariile actuale ale jucătorilor. De altfel, toate cotele fotbaliştilor care contează au scăzut considerabil, iar cine are curiozitatea poate consulta situația pe transfermarkt.
Spre exemplu, cota lui Neymar a coborât cu...32 de milioane, a lui Mbappe " doar" cu 20, Messi are cea mai slabă cotă din ultimii 8 ani, iar Ronaldo e plasat abia pe locul 46, cu o cotă de numai 60 milioane dolari. S-au diminuat, evident, și cotele fotbaliștilor români, de la Ionuț Radu, la Răzvan Marin, Florinel Coman și Ianis Hagi. Cluburile românești sunt în găleată, Dinamo e în pragul falimentului, iar Gigi Becali și-a trimis jucătorii acasă și oferă ajutoare consistente spitalelor și medicilor care luptă cu coronavirusul. Federația lui Burleanu o scaldă ca de obicei, anunțând vreo trei scenarii de reluare a Ligii I (27 mai, 3 iunie și 13 iunie), președintele FRF precizând, totuși, că titlul va trebui câștigat pe teren, nu prin înghețarea campionatului.
În fine, se anunță deranj și pentru handbalistele de la CSM București, cu mai vechi restanțe salariale, deși sunt plătite regește în comparație cu colegele lor din Rusia, spre exemplu. S-a cam ajuns la fundul sacului și la primăria capitalei, care are deja alte priorități, sponsorii gâfâie la rândul lor și, încet-încet, se stinge lumina și pe partea asta. Pauza riscă să devină letală pentru toată lumea sportului!...
Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu