Pe cine ar vota USR PLUS ca premier cu toate mâinile!
Postat la: 07.09.2021 - 10:29
Vineri seara, Cristian Ghinea, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene şi cel responsabil de celebrul, de acum, PNRR - Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă - prin care guvernul vrea să ridice România cu o generaţie, a anunţat pe Facebook (unde altundeva) că a terminat PNRR, care a fost trimis în termen şi legal la Bruxelles.
"Dacă nu suntem complet idioţi (referindu-se la Guvern, coaliţia de guvernare), va fi aprobat de Comisia Europeană în septembrie."
El a scris pe Facebook cum a decurs săptămâna crizei politice între premierul Florin Cîţu, PNL şi USR PLUS şi cum a reuşit el, împreună cu echipa lui, să termine la timp PNRR. El dă şi câteva exemple de alte ţări care stau mai prost ca noi: "Ungaria are planul blocat - e aproape cert că anul acesta nu e aprobat, iar Bulgaria încă nu l-a trimis oficial, pentru că e din criză în criză".
La P.S., Cristian Ghinea, familiarizat cu birocraţia şi influenţa de la Bruxelles, scrie ceva extrem de interesant: "Dacă e cineva care a ţinut cu România perioada asta, e Margrethe Vestager. Femeia merită statuie în Bucureşti".
Ghinea nu dă mai multe informaţii, dar probabil că oficialul european a susţinut şi susţine România în discuţiile privind PNRR, cel mai ambiţios plan de relansare şi creştere economică nu numai al României, ci şi al Europei.
Margrete Vesteager, daneză, a fost comisar european pentru concurenţă în perioada 2014-1019, iar acum este vicepreşedinte executiv în guvernul Ursula von der Leyen de la Bruxelles, responsabilă cu agenda digitală.
Probabil că, dacă ar putea, Ghinea şi USR PLUS ar susţine-o cu toate mâinile pentru poziţia de premier al guvernului de la Bucureşti în locul lui Florin Cîţu, pe care vor să-l dea afară după numai 9 luni de concubinaj politic. Iar guvernarea de dreapta - PNL/USR PLUS/UDMR - voia să stea la putere cel puţin 4 ani, iar Florin Cîţu, 8 ani.
USR PLUS se comportă la guvernare ca şi cum ar fi într-o opoziţie eternă, şi de aceea vor pierde politic, pentru că se aruncă singuri în situaţii fără ieşire.
Uniunea Europeană nu va lăsa România de capul ei, aşa că va presa toate partidele să găsească o soluţie politică, nu de dragul nostru, ci pentru a da drumul la PNRR, program care trebuie să ne susţină economic în încercarea de a recupera decalajele faţă de Europa Occidentală.
Fără un guvern cât de cât stabil la Bucureşti, este puţin probabil ca PNRR-ul - de 29 de miliarde de euro, plus cei 50 de miliarde de euro, bani europeni din noul exerciţiu financiar - să fie implementat şi să înceapă să-şi producă efectele.
Deşi şi-a revenit extrem de rapid din criza Covid, România duce în spate dezechilibre mari, atât macro, cât şi micro, care ne-ar sări în faţă atunci când această creştere economică de acum va încetini şi ne va lăsa fără haine.
Aşa că cei de la USR PLUS trebuie să fie atenţie cu ceea ce-şi doresc.
Ce este bine în această criză guvernamentală este că nu interesează atât de multă lume pe cât cred partidele şi cei care sunt în prim-plan.
Când scriam acest articol, m-am uitat pe zf.ro la cele mai citite articole din ultimele 24 de ore, ultimele 7 zile, ultimele 30 de zile. În top 5 nu se află nicio ştire politică care vizează declaraţiile războinice la adresa lui Cîţu, la adresa USR de către PNL, sau declaraţiile pacifiste ale preşedintelui Iohannis.
Pe cititorii ZF îi interesează: titlurile de stat Tezaur, cu dobânzi de 4,15% (peste dobânzile oferite de bănci); ce afacere poţi să începi în agricultură cu 10.000 de euro - o seră de fructe sau legume, solarii ori o crescătorie de ierpuri şi de unde poţi să iei bani ca să începi afacerea; metroul din Cluj; preţurile la gaze şi apariţia unei alternative la importurile din Rusia; noul model de familie cu şapte locuri al mărcii Dacia - Jogger; ce amendă de 725 de lei poate să ia un şofer fără să ştie; sectorul din România unde salariul mediu net a ajuns la la 8.439 de lei; fostul CEO al Kaufland deschide al doilea cel mai extins lanţ de fitness din Europa.
Deşi nu pare, România a progresat politic extraordinar în ultimii 30 de ani, având în vedere că viaţa merge înainte fără ca luptele din Parlament sau de la Palatul Victoria să aibă un efect atât de mare în economie şi în societate. În timp ce Cîţu, Orban, USR PLUS, PNL, Iohannis îşi aruncau cuvinte grele pe Facebook, corporatiştii, şi nu numai, se plimbau bucuroşi pe Calea Victoriei, ca şi când nu ar exista nicio criză.
Dacă Facebook-ul ar interzice declaraţiile politice (gigantul american a spus că va mai tempera postările politice), cred că nimeni nu ar şti că avem o criză guvernamentală. Acesta este cel mai mare câştig.
Cristian Hostiuc
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu