PNL, cămila cu trei cocoașe

Postat la: 08.12.2023 - 10:39

PNL este un partid în descompunere accelerată. Mai întâi în PNL coabitează încă două găști, două mafii: fostul PNL și fostul PDL. Cele două partide nu au reușit până azi fuziunea. Că nici nu prea aveau cum. Sunt nu numai diferite dar și incompatibile. În partidul prezidențial, PNL și PDL își dau la gioale de câte ori au ocazia.

Prima bătălie serioasă va fi pentru listele la europarlamentare. Rotundul și eternul primar atomic al Clujului, Emil Boc, ar dori să conducă lista și să candideze pentru postul de comisar european ocupat azi de Adina Vălean, soția fostului Crin Antonescu. De aceea ar fi făcut recentele călătorii externe. Va câștiga PDL? Va câștiga PNL?

Ca să dea președintele (ca să i se dea, de fapt) PNL a acceptat prima cocoașă pe care o poartă de nouă ani: Klaus Iohannis. Klaus Iohannis e cea mai mare cocoașă a PNL și cea mai toxică dar i-a adus și importante avantaje. Ludovic Orban și Florin Câțu nu numai că nu erau nici pe departe competenți pentru funcția de prim ministru dar nici nu prea aveau voturile necesare. Dar Klaus Iohannis (și scamatorii care l-au fabricat) au forțat Constituția și cei doi politicieni mititei au devenit pentru o vreme zmei. Iar în ultimii ani, pentru că PNL trebuia să rămână în guvern au ales soluția "imorală", vorba moralistului Băsescu.

Iohannis nu a fost niciodată un national-liberal și cu atât mai puțin "brătienist". El a fost plasat pe locul "jucătorului" Crin Antonescu, fără ca românii să primească vreo explicație. Nici de la Crin Antonescu (azi dispărut politic), nici de la Klaus Iohannis și cu atât mai puțin de la scamatorii Statului Paralel care s-au ocupat de operațiune. La fel s-a întâmplat și cu Emil Constantinescu care a fost băgat pe gâtul PNȚCD. Nici Constantinescu nu s-a identificat nici un moment cu PNȚCD.

Știm ce s-a întâmplat cu PNȚCD după ce Constantinescu s-a declarant învins de Sistem (de același Sistem care îl făcuse președinte). Și Constantinescu a fost "independent". Independent de PNȚCD dar nu de Statul Paralel al cărui președinte era (atunci se spunea Sistem nu Stat Paralel). Virgil Măgureanu, atunci director SRI, a spus "enigmatic" că a ales schimbarea. De fapt, dacă Sistemul insista cu Ion Iliescu, România era trasă pe linie moartă.

Dar pentru PNL nu a fost de ajuns "cocoașa" Klaus Iohannis. Pentru că era partidul cel mai frecventabil pentru partenerul strategic, cel mai "democratic" (spre deosebire de "nedemocraticul" PSD!), PNL-ului i s-a mai plasat o "cocoașa": controversatul general Nicolae Ciucă, "eroul" de la Nasiriyah. S-a scris tot ce se putea despre "eroul" Ciucă, inclusiv cariera militară în zig-zag a soției sale. Degeaba. Nicolae Ciucă a fost ministru de război, prim ministru și este președinte PNL - o cocoașă aproape la fel de frumoasă ca anterioara.

Dar cele două cocoașe nu au fost de ajuns. După ce și-a dat precipitat demisia din poziția de director SRI, și chiar cu bune luni înainte, Eduard Hellvig a lăsat să se înțeleagă că revine în PNL și că va candida la prezidențiale. Evident pentru PNL. Poate și pentru PSD într-o combinație PNL-PSD nemaivăzută. Dar de ce nu? Opt ani în fruntea SRI îl pot recomanda și pentru PSD. Eduard Hellvig a plecat la SRI din PNL. Deși nu și-a anunțat oficial candidatura, umbra fostului director SRI seamănă cu o a treia cocoașă pentru PNL.

Cocoșat de greutățile pe care trebuie să le ducă în spinare, cu lideri (și multe lidere-amazoane!) compromiși, rupt în două ca Ion Vodă de cele două cămile PNL - vechi și PDL, actual PNL se îndreaptă târâș-grăpiș spre anonimat. Factorul Intern și factorul Extern s-au servit copios de partidul brătienilor dar nu vor avea nici o tresărire să-l abandoneze în 2024, cu cele patru rânduri de alegeri.

După cele două mandate ale lui Klaus Iohannis greu de caracterizat în niște formule civilizate, PNL nu mai poate spera să dea președintele (sau să i se dea...). În 2024 românii nu vor mai vota un președinte liberal (sau pretins) nici să-i pici cu ceară. Ilie Bolojan și Emil Boc vânturați de propaganda PNL ca eventuali candidați ar obține cu greu 10 %. De altfel Emil Boc știe că va pierde și primăria Clujului. De aceea se reorienteză către europarlamentare care sunt un "cimitir al elefanților". Cum sunt azi Vasile Blaga și Traian Băsescu la Bruxelles.

Se mai poate repara cămila PNL? De ce nu? Cât timp ești încă în viață, totul e încă posibil. Aducerea anunțată deja de Cozmin Gușă a lui Cătălin Predoiu pe post de președinte (împreună cu Adrian Vestea secretar general) poate fi o primă schimbare aducătoare de beneficii. Dar schimbarea conducerii PNL va trebui asociată cu abandonarea cel puțin a primelor două cocoașe, cele mai grele și mai inutile în perspectiva alegerilor din 2024. O schimbare de conducere prezintă și riscul unei fracturi, unei rupturi între PNL traditional și PDL, care le-ar duce pe cele două partied spre 5 % fiecare sau chiar mai puțin. Amintirea tristei soarte a creștin democraților din PNȚCD ar trebui să-i bântuie pe liberali.

Petru Romoșan
Analiză a Institutului GOLD

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu