PNL e în situație de avarie, se rupe hamul, le poate muri și calul!

Postat la: 14.02.2024 - 15:20

V-am explicat de mai multe ori că interesul special pentru comasare a fost cel al PNL și mai ales al lui Iohannis, ce urmăreau tractarea specială a listei lor la europarlamentare, pentru ca să facă un scor bun, de către candidații la locale, primari în funcție sau președinții de Consilii Județene liberali cu imagine bună.

La pachet, în înțelegerea PSD-PNL, a mers și interesul lor comun ca să se minimizeze scorul AUR, ce e bine știut încă n-a reușit să aibă pachetul de candidați locali care să-i dea siguranța că poate să câștige alegerile locale. În urma înțelegerii, după cum știți, PSD s-a mobilizat total, a dat drumul la comasare, s-au tot jucat ei ca să priceapă lumea că de fapt ei o fac, dar PNL-ul o vrea, că altfel PNL-ul merge la groapa de gunoi a istoriei, mă rog. Și-au făcut treaba pesediștii, până când au priceput că Iohannis pregătește o șmecherie, anume Iohannis vrea să rupă guvernarea după europarlamentare, iar de la sfârșitul lunii iunie el, împreună cu PNL, să pozeze în opozanții guvernului Ciolacu. În plus, calculul lui Iohannis prevede ca în baza scorului slab, previzibil, al ADU, care s-a construit din USR, PMP și FD, să se forțeze o alianță a PNL cu această formațiune și susținerea unui candidat comun la prezidențiale, Ciucă pentru moment, posibil și alții, liste comune PNL-ADU la parlamentare.

Deci care ar fi tabloul care ni se oferă din iulie încolo dacă Iohannis și-ar duce la bun sfârșit planul? Un PSD cu Ciolacu candidat, un PNL-ADU în alianță, cu Ciucă sau poate cu Maia Sandu sau Kovesi candidat, respectiv AUR cu probabil George Simion. Mai mult decât atât, PNL și Iohannis speră ca viitorul lor candidat astfel să intre în turul doi, deoarece urmăresc să polarizeze lupta politică din iulie și până în noiembrie la alegeri, între alianța din jurul PNL și guvernarea PSD, iar AUR-ul de consecință să se topească electoral, iar Simion să nu poată să joace astfel finala. La o asemenea veste iscată din niște minți atât de „înțelepte", bineînțeles că PSD ar fi de acord în principiu, dar la rândul lor pesediștii se tem totuși că în acest scenariu Ciolacu ar putea veni pe locul trei, adică viitorul candidat al alianței din jurul PNL să vină în finală alături de Simion și ei să termine pe locul trei și atunci sunt pierduți.

Atunci, ca să se asigure că totuși Ciolacu este în finală, PSD forțează a doua comasare, a parlamentarelor cu prezidențialele; condiția pentru ca să se facă ambele comandări este să se consemneze încă de acum, de zilele astea, că Marcel Ciolacu sau, mă rog, candidatul PSD fără nume propriu, care are șanse mai mari, va fi candidatul comun al PSD și PNL. Iar pentru asta Ciolacu și ai săi le-au transmis liberalilor că ei cedează inclusiv Bucureștiul, dar chiar și prim-ministrul din umbră, unde candidații comuni vor fi dați de către PNL.

Ei bine, Iohannis nu este de acord cu acest lucru, nu este de acord ca PSD-ul să aibă candidat la prezidențiale, pentru că i se strică șmecheria. Șmecheria lui este ca această comasare să funcționeze numai în iunie, să-i forțeze pe pesediști să-i facă, jocul după aia să le strice căruța și să meargă mai departe cu planul pe care vi l-am spus. La asemenea imagine bineînțeles că AUR-ul își râde în barbă. De ce? Pentru că știe, nici nu-i greu, că PSD și PNL se bat, de fapt, pentru un bazin electoral mai mic de 50%, maximum 40%, în timp ce suveranismul le asigură lui AUR și lui Simion un potențial câștig electoral mult mai mare, cu condiția să facă o campanie bună.

Prieteni, care e de fapt adevărata miză vă spun eu acum. Adevărata miză este rămânerea sau ieșirea din joc a lui Iohannis după 2024. Iohannis astăzi se bate cu disperare pentru acest lucru, pentru ca să rămână în joc (a văzut ce a pățit Traian Băsescu), iar el este sprijinit deocamdată de garda sa pretoriană, organizată de către generalul Lucian Pahonțu, șeful SPP, plus oamenii din justiție, numiți de către Iohannis pe mâna lui Pahonțu. Da, exact acest lucru îi face pe toți jucătorii politici, inclusiv pe liberali, să vrea să-l scoată pe tușă. De ce? Pentru că Iohannis, vă amintiți, are acea listă de paradeală pe care sunt deocamdată 15 baroni: 10 de la PSD, 5 de la PNL, iar această listă îi enervează și neliniștește pe toți cei din mediul politic, mai ales cei din colecție.

Spre exemplu, bursa zvonurilor ne zice că următorul baron pe lista lui Iohannis este celebrul Costică Rădulescu de la Vâlcea, președintele Consiliului Județean, iar el este doar aperitivul pentru felul de bază, care se numește Paul Stănescu de la Olt, Costică Rădulescu fiind un servant al lui Paul Stănescu în partid. Ei doi ar fi pe lista lui Iohannis, e posibil să fie intercalat și un liberal, dar acolo lumea se mai gândește, pentru că efectul scoaterii din joc a lui Iulian Dumitrescu este unul fatal pentru partid. (Apropo de asta, acest Iulian Dumitrescu ce credeți că făcea ieri după-amiază? Se lăfăia la un restaurant de lux din București, pe unde am trecut ca să mă întâlnesc cu cineva, nu spun cine, o persoană importantă, nu spun al cui restaurant, persoană importantă și prieten cu mine. Asta făcea Iulian Dumitrescu).

Ce se va întâmpla însă? Eu cred că PNL-ul se va încurca, așa cum cred majoritatea celor din Clubul de gândire GOLD. De aici și predicția lui Blaga, care zice că ori se rupe hamul, ori moare calul, dar această predicție, care e o zicere veche, nu doar că este citată greșit, varianta de bază este „ori se rupe hamul, ori se cacă calul", iar această zicere, din punctul meu de vedere, se poate îndeplini cu ambele variante la pachet, adică să se și rupă hamul, de prea multă forțare din partea liberalilor și a lui Iohannis, dar să se și cace calul liberal, mă scuzați de expresie, dar așa este zicerea românească pe care o folosesc liberalii pentru PR. Adică, știți ce? Nu mă scuzați, cred că de mult ar fi trebuit să se întâmple tărășenia cu defecarea calului și pentru PNL, și pentru Iohannis. Se pare că momentul a venit în 2024. Așa să-i ajute Dumnezeu!

Cozmin Gușă

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu