Previziuni despre alegerile din 2024 pornind de la fraude și manipulări. Prezidențialele (II)

Postat la: 30.12.2023 - 07:36

După analiza de ieri dedicată europarlamentarelor putem concluziona referitor la ceea ce urmează pentru iunie 2024 că votul se va polariza între reprezentanții politici ai puterii, respectiv ai suveraniștilor, rămânând un număr redus de voturi ce vor fi primite de către restul partidelor, incluzând aici cele dedicate noii coaliții USR/PMP/FD, care se va prezenta după un model de tip "A treia Cale".

Pot risca și un pronostic în marjă și consemnez pentru PSD și PNL scoruri adiționate de 35-45%, pentru AUR de 25-35%, pentru USR/PMP/FD de 10-15%, cu posibilități de a trece pragul electoral doar pentru UDMR și SOS, respectiv pentru o potențială listă construită în jurul candidaturii la prezidențiale a lui Mircea Geoană. Despre europarlamentarele din 2019, v-am lămurit ieri c-au fost manipulate/fraudate în direcția asigurării locului 1 pentru PNL, respectiv a scoaterii din cursa prezidențială a unui candidat comun PSD-ALDE, în persoana lui Tăriceanu. Din acest punct voi începe analiza comparativă a prezidențialelor 2019-2024.

Prezidențialele, de la un simulacru prost regizat în 2019, la o competiție de tip "ruletă rusească" în 2024

După încarcerarea lui Dragnea și avarierea gravă a PSD-ului, prima grijă a păzitorilor lui Iohannis a fost impunerea unui vot în PSD prin care să fie eliminată definitiv posibilitatea sprijinului pentru Tăriceanu la prezidențiale, treabă pe care pesediștii au votat-o în mod entuziast în iulie 2019. Oamenii "pădurilor" s-au concentrat apoi ca să-i asigure lui Iohannis cel mai slab contracandidat posibil din partea PSD, care nu putea fi decât Viorica Dăncilă, ridiculizată la modul extrem prin gafele consemnate de către presa vremii, eliminând prin vot de partid contracandidați incomozi pentru KWI, cum ar fi fost Gabriela Firea, Eugen Teodorovici, Liviu Pleșoianu, Șerban Nicolae.

Tot pentru ca să-l avantajeze pe Iohannis s-a stabilit ca votul în diaspora să se deruleze pe durata a 3 zile, ca Iohannis să nu participe la dezbateri electorale cu ceilalți contracandidați, iar ca să fie siguri că nici măcar Dăncilă n-o să-l incomodeze pe "vajnicul" nostru președinte, au dat-o jos din funcția de premier și l-au instalat acolo pe Ludovic Orban, exact înaintea campaniei electorale. Hunor Kelemen a candidat din nou din partea UDMR, iar Dan Barna a fost candidatul USR/PLUS, de fapt al rezerviștilor ce doreau să se răzbune pe Iohannis, iar în rest, ca să se simuleze un joc democratic, au intrat în cursă Mircea Diaconu și Toader Paleologu, plus o adunătură pestriță de candidați, Cataramă, Bruynseels, unul Popa, Ivan, Stanoevici, Peia, Banu, Cumpănașu. De notat că aceștia din urmă, deși au prezentat liste cu vreo 2 milioane de semnături de susținere a candidaturilor, au strâns în final împreună doar cca 500 de mii de voturi.

Un fel de luptă a existat doar la turul 1 al prezidențialelor, când toată lumea s-a trudit pentru aducerea în finală a Vioricăi Dăncilă, deoarece erau diverse simulări ce arătau că, atât de mare era nemulțumirea legată de prestația lui Iohannis, încât era posibil ca Dan Barna să-l învingă în turul 2 pe Iohannis, ceea ce însemna că viitoarea conducere a țării ar fi fost preluată de către rezerviștii Statului Paralel, coordonați de către Florian Coldea. S-a rezolvat prin "mijloace specifice" și această ultimă problemă, iar turul 2 chiar n-a mai contat, în acest fel "dulapul" nostru de la Cotroceni putând să fie reinstalat pentru un al doilea mandat și mai dezastruos la conducerea României.

Trec acum la analiza scurtă despre prezidențialele de anul viitor, a căror desfășurare o putem previziona ținând cont chiar de aberațiile/fraudele/manipulările din 2019 prezentate mai sus, dar este clar că acestea vor fi și mai excesive, ținând cont de mizele și interesele și mai mari acum, așa cum vi le-am expus în precedentele două analize.

Prima etapă se va juca prin stabilirea calendarului electoral, unde sunt două posibilități principale. Una dintre ele vizează cuplarea alegerilor locale cu primul tur la prezidențiale, aceasta avantajând în mod ipotetic prezența în finală și a unui candidat al PNL, ce astăzi nu există, care-ar beneficia astfel de votul agregat prin susținerea la pachet cu candidații liberali de la locale. Nici așa nu-i sigur că liberalii vor reuși (balastul Iohannis atârnă greu!), dar au mai multe șanse, însă pesediștii nu văd cu ochi buni această posibilitate, deoarece ar putea fi o calificare în finală a potențialului prezidențiabil liberal chiar în detrimentul candidatului pesedist, ce poate fi Ciolacu sau altcineva. Scenariul cu calificarea în finală a candidaților PSD și PNL e posibil, dar puțin probabil, e limpede azi că un loc în finala prezidențială e rezervat deja pentru George Simion, care trebuie să facă greșeli de parcurs grave și multe pentru ca să rateze finala.

A doua variantă vehiculată de calendar electoral e cea expusă deja de către Ciolacu, chiar din SUA, prin care să avem alegeri prezidențiale pe 24 noiembrie turul 1, respectiv pe 8 decembrie turul 2, cu parlamentarele intercalate pe 1 decembrie. Această variantă dinamitează însă toate partidele ce nu vor avea reprezentanți în finală, deoarece votul la parlamentare se va polariza între celelalte două cu finaliști, previzibil azi ca fiind PSD și AUR. Din expunerea celor două scenarii apare și descrierea de tip "ruletă rusească" a formei prezidențialelor din 2024, descriere ce poate fi valabilă și pentru orice candidat neavenit, dar cu șanse de a lua voturi, e previzibil ca orice asemenea posibil candidat să fie "ucis" rapid, tot prin "mijloace specifice" democrației noastre ce-a devenit în mod clar o "democratură".

Mai există un scenariu de calendar electoral românesc, cuplat cu cel din Moldova, în sensul în care forțele Factorului Extern să se înțeleagă pentru o spectaculoasă (re)Unire de tip "RO + MD = RO", și-atunci vom avea în toamna viitoare referendumurile de unificare, iar abia apoi alegeri prezidențiale concomitente în România și Moldova, organizate după modelul "Cuza 2", despre care noi am tot vorbit în interiorul Clubului de Gândire GOLD. În acest scenariu protagoniștii vor fi Maia Sandu și unionistul George Simion, cu avantaj clar pentru acesta din urmă, ce are imagine și tractare mai bune. E de prevăzut că în acest caz PSD și PNL vor fi obligate la susținerea oficială a Maiei Sandu, ceea ce nu înseamnă însă că pesediștii și liberalii vor respecta consemnul. Tocmai din acest motiv apar avantajați și viitori candidați de tip sorosist, ca Mircea Geoană sau Laura Kovesi, ce se pot compatibiliza cu electoratul PAS din Moldova, dar pot acoperi și dorința moldovenilor de integrare euroatlantică.

E clar că n-am acoperit azi toată plaja posibilă de scenarii și candidați pentru prezidențialele viitoare, însă cred că v-am oferit argumentele ca să pricepeți atât faptul că vom avea parte de cel mai interesant an electoral de după 1989, dar și că alegerile din 2024 ne vor marca viitorul pentru deceniile următoare. Că va fi de bine sau de rău, depinde doar de noi, ca de fiecare dată, de-aia vă îndemn la final, așa cum o fac zilnic la GOLD FM, să vă informați din surse de presă bune, ca să puteți să fiți mai deștepți în fiecare zi!

Cozmin Gușă

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu