România e „conservă"!

Postat la: 23.06.2022 - 10:14

Expresia pare șocantă. Dar nu e chiar așa. Veți afla de ce, iar unii dintre voi vă veți lua cu mâinile de cap. În anul de grație 2100, dacă situația demografică continuă să se deterioreze în același ritm, vom avea zero locuitori.

Aceasta țară nu va mai fi locuită. În orice caz, nu va mai fi locuită de români. Iar într-un an intermediar, 2050, an în care vor mai trăi copiii noștri, populația României va fi de doar 10 milioane. Aceste cifre înspăimântătoare nu iau însă în calcul posibilitatea ca alte persoane să umple golul existent. Românii plecați și descendenții acestora sau pur și simplu străini. Dacă golul nu este umplut cu ceva, România se transformă într-o conservă. Una lipsită de conținut.

În această săptămână, am avut surpriza să lecturez un semnal de alarmă transmis prin intermediul unei analize semnate de generalul (r) de brigadă Bartolomeu Constantin Săvoiu. Acesta, deprins cu datele statistice, le invocă pentru a conchide că România se stinge. Moare repede și sigur. Firește, din perspectiva propriei populații. Pentru că altfel am certitudinea că va supraviețui. Vom avea o Românie fără români.

Anual înregistrăm între 300 de mii și 320 de mii de decese și numai între 150 de mii și 200 de mii de nașteri. Aceasta conduce, conform datelor statistice oficiale, la un sold negativ semnificativ. Dacă situația nu se schimbă, România se depopulează. De români. În plus, dincolo de aceste date furnizate de Institutul Național de Statistică, un număr semnificativ de mare de conaționali, în special tineri, părăsesc România. Fie pleacă la muncă și după un timp decid să nu se mai întoarcă, întemeindu-și o familie în afara granițelor, fie pleacă la studii și, treptat, se integrează unor societăți din alte state.

Paradoxul este că, în același timp, România devine o piață din ce în ce mai atractivă de forță de muncă pentru populații din state mai sărace. Asta se întâmplă simultan cu nevoia de lucrători reclamată de diverse sectoare economice. Zilele trecute, societățile din turism au tras un serios semnal de alarmă, reclamând faptul că Inspectoratul pentru Imigrări se mișcă greu sau nu-și face deloc treaba. Asociația societăților din turism solicită în mod insistent o discuție la nivel guvernamental, la capătul căreia să demonstreze că în România este necesară ocuparea de urgență, numai în acest sector, a 300.000 de locuri de muncă. În acest scop, organizațiile de turism fac presiuni asupra Guvernului pentru a urgenta intrarea în țară a persoanelor care solicită acest lucru. Ne putem ușor imagina, pornind de la acest exemplu la zi, ce se întâmplă în celelalte sectoare de activitate. Care și ele sunt din ce în ce mai descoperite, atunci când vorbim de persoane calificate sau necalificate.

Din această mișcare aparent contradictorie constând, pe de-o parte, în reducerea sistematică a populației de origine română și presiunea la fel de sistematică a unor populații cu alte naționalități de a ocupa locurile rămase libere, se naște o altă Românie. Care nu le va mai aparține românilor.

Există soluții? Firește. Natalitatea, care este foarte scăzută, poate fi crescută prin stimularea familiilor care dau naștere mai multor copii. Numărul deceselor ar putea să scadă, dacă decidenții politici ar face suficiente eforturi pentru a ameliora starea de sănătate a populației. În măsura în care proiectul de țară „O Românie educată", ratat de președintele Klaus Iohannis, ar fi totuși implementat, România va deveni mai atractivă pentru tinerii care în prezent își completează studiile în străinătate. O „Românie educată" și o Românie civilizată. Între altele, o Românie civilizată înseamnă siguranța reală de care poate beneficia cetățeanul. Protecția acestuia. Un lucru care, din nou, lipsește.

Pot fi cu ușurință imaginate și scheme eficiente, prin care să fi susținute familiile unor români care decid să revină în țară. Și, nu în ultimul rând, o idee pe care o tot susțin în ultima vreme, poate fi o soluție. De-a lungul timpului, milioane de români au părăsit din divese motive această țară. Mulți dintre ei au fost forțați să renunțe la cetățenie. Cei care doresc să redevină cetățeni ai acestui stat sunt siliți să se lupte mult timp, uneori ani de zile, cu birocrația de la București. Ar fi totuși atât de simplu ca statul român să-i primească pur și simplu cu brațele deschise. Să acorde automat cetățenie tuturor celor care s-a născut aici și care, firește, doresc să și-o redobândească, soților sau soțiilor acestora, precum și descendenților, indiferent unde s-au născut. În felul acesta, sunt convins că s-ar întoarce în țara de obârșie mulți români, care, prin experiența cumulată în alte părți, ar putea dinamiza societatea noastră.

Dar pentru asta mai trebuie să mai facem ceva. Să rupem lanțurile sclaviei. Să renunțăm o dată pentru totdeauna la prejudecata conform căreia România trebuie să fie o piață extrem de ieftină a forței de muncă. Să mărim cu curaj nu numai indemnizațiile pentru copii, ci și salariile și pensiile. Să ne impunem, sub aspect material, un trai civilizat la nivel european.

Dacă facem toate aceste lucruri, „Grădina Maicii Domnului" va rămâne în viitor populată de români. Dacă nu, conform legii vaselor comunicante, această țară va fi treptat ocupată de străini.

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu