România, la talciocul de vaccinuri

Postat la: 16.03.2021 - 08:44

Scandal în țară, scandal în Europa. Legat, firește, de vaccinuri și de campaniile anti-pandemie. Aflăm cu stupoare că, pe tot parcursul acestui an, personalul medical a lucrat pe degeaba. Oamenii nu au primit niciun ban pentru efortul făcut. Ministerul Sănătății nu a plătit niciun ban. Iar vedeta spectacolului, Valeriu Gheorghiță, ne spune abia acum. Dar să vedem cum stăm la nivel european, după ce ne-am bătut cam mult cu cărămida în piept. Nu prea bine.

La nivel european există un talcioc al vaccinurilor. Inițial, tuturor statelor le-a fost rezervată, în funcție de numărul de cetățeni, câte o cotă proporțională din fiecare vaccin. Pentru care Uniunea Europeană a garantat plățile. Plățile propriu-zise făcându-le statele membre. Apoi, din anumite motive, unele state au renunțat la părți din cotele lor, alte state având astfel posibilitatea să primească mai mult. Tot contra cost. Ce a făcut România?

Aparent, România a făcut bine ce a făcut. A cumpărat cu 6% mai multe vaccinuri decât cele care i-au fost repartizate prin cota inițială. În timp ce Bulgaria a renunțat la 59% din cota repatizată și stă pe un butoi de pulbere. Franța a renunțat și ea la 4%. Cehia la 27%. Toate aceste cantități la care unele state au renunțat, dar pe care alte state le-au accesat, formează ceea ce putem numi pe drept cuvânt bazarul sau taciocul de sănătate UE. Dar de aici a și pornit marele scandal la nivel european.

Ministerul Sănătății din Austria a luat o decizie strategică. Și anume să renunțe a o parte însemnată din cota alocată de vaccin Pfizer, urmând să-și vaccineze cetățenii cu AstraZeneca. Dar AstraZeneca a cam dat-o în gard. Astfel încât, în urma alarmei generale declanșată de efectele secundare, 16 state dintre cele 27 ale Uniunii Europene au renunțat la utilizarea vaccinurilor AstraZeneca. Scandalul declanșat la Viena, prin faptul că există grave întârzieri și disfuncționalități în combaterea pandemiei, s-a răspândit cu repeziciune și în alte state europene, șase dintre acestea formulând o scrisoare către mai marii UE, prin care solicită o analiză la nivel înalt a situației în zilele de 25 și 26 ale acestei luni. De fapt, această acțiune reprezintă un dublu pretext. Pe de-o parte, guvernele din statele respective încearcă să-și salveze imaginea în fața propriilor cetățeni, pe de altă parte există și intenția, deja materializată de altfel de către Ungaria, de a bate palma cu Rusia pentru importul sau chiar fabricarea vaccinului Sputnik. Obiectiv urmărit și de către Austria.

Nu aș vrea să trec peste acest subiect fără a mai semnala faptul că este plauzibil ca succesul Israelului, care practic și-a imunizat populația, să fie și rezultatul faptului că acest stat a decis să colaboreze cu Pfizer, punându-i la dispoziție întreaga bază de date și ajutând astfel compania să-și calibreze mai bine vaccinul. Și poate vizitele din ultima vreme ale unor înalți decidenți politici din UE la Ierusalim să fie punctul de plecare al unor decizii similare din partea unor parteneri continentali.

Să revenim în România. Consemnam că 16 din totalul de 27 de state europene refuză să-și mai vaccineze cetățenii cu AstraZeneca. România nu. Invocând faptul că nu are suficient de multe reacții negative grave. După opinia mea, autoritățile dovedesc la acest capitol inconștiență și chiar cinism. Ar trebui să fie mai prudente, pentru a nu le plesni în față un uriaș scandal, care ar putea fi generat de efectele în desfășurare ale acestui vaccin.

Pe de altă parte, autoritățile de la București, în frunte cu Klaus Iohannis, continuă să se laude degeaba. Cum că ne-am afla într-o poziție bună, locul 19 din 27, în materie de vaccinări. În realitate, această poziție e raportată la numărul de injecții. Imunizarea înseamnă cu totul altceva. Înseamnă și rapelul. Jucând-se cu pixul, autoritățile de la București ne dezinformează și pe noi și dezinformează și autoritățile UE. Sper să nu fim taxați cu toții drept teroriști de către Florin Cîțu.

Rămân în continuare extrem de curios pe ce parte a baricadei se va așeza Klaus Iohannis la Bruxelles, atunci când se va vorbi despre inechități în procesul de vaccinare la nivel european și când domnia sa are pe căciulă o muscă mare, mare de tot. Măgăria cu „esențialii", care au luat fața tuturor categoriilor vulnerabile de cetățeni ai României.

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu