România tace mîlc legat de lovitura de stat din Niger

Postat la: 02.08.2023 - 10:23

Iulie 2023: ministrul de Externe Luminița Odobescu reiterează "angajamentul ferm al MAE de a contribui la dinamizarea și diversificarea relațiilor între România și statele africane, pe multiple paliere, care să țină cont de prioritățile de dezvoltare ale acestora și să valorifice mai bine oportunitățile de colaborare".

Declarațiile sunt făcute în cadrul unui program la care participă nouă state africane. Care află de la oficialii MAE despre "dorința României de reangajare în raport cu continentul african".

Nu multe zile mai tîrziu are loc o lovitură de stat în Niger, care instalează o conducere militară. Din toate colțurile lumii, de la SUA, Mexic ori Canada la Franța, Germania, Polonia, Ungaria sau Ucraina se lansează declarații oficiale de condamnare a loviturii de stat. România tace mîlc, ministrul de Externe e ocupat cu poze în straie țărănești.

Pe 7 iulie 2023, la sediul MAE, a avut loc ceremonia de închidere a unui program de pregătire dedicat jurnaliștilor și experților în comunicare din state africane.
În cadrul ceremoniei, ministrul Luminița Odobescu a arătat că "proiectul și-a propus deopotrivă o mai corectă înțelegere reciprocă a realităților socio-politice din Africa și din vecinătatea țării noastre, precum și crearea de noi legături interumane între România și statele de pe continentul african" conform unui comunicat al MAE. Odobescu a reiterat angajamentul ferm al MAE de a contribui la dinamizarea și diversificarea relațiilor între România și statele africane, pe multiple paliere, care să țină cont de prioritățile de dezvoltare ale acestora și să valorifice mai bine oportunitățile de colaborare.

La rândul său, secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a reliefat, în cadrul ceremoniei, dorința României de reangajare în raport cu continentul african și a reiterat angajamentul ferm al României, asumat la cel mai înalt nivel, pentru continuarea cooperării cu statele din Africa.

De cîteva zile e în derulare o lovitură de stat în Niger, care agită tot mapamondul, mai ales că implicațiile sunt terifiante, de la posibil război civil într-o regiune oricum fierbinte ori intervenție militară a Franței, la extinderea influenței Rusiei și Chinei în Africa și la resuscitarea puternică a terorismului internațional.
Niciun oficial român din țara profund interesată să strîngă relațiile cu Africa nu a suflat o iotă pe subiect, în contrast cu țări de pe toate continentele, ori din apropierea noastră (Ucraina, Polonia sau Ungaria).

Iohannis e dispărut, iar ministrul de Externe e ocupat cu vizite prin țară în care e primit cu pîine și sare și poartă straie tradiționale. Bogdan Aurescu s-a întîlnit de două ori în ultimii ani, ca ministru, cu omologul nigerian, Hassoumi Massaoudou, în acest moment lider interimar al regimului ales democratic și înlăturat militar. Nici el nu suflă un cuvînt. Încă o dată, statul român se dovedește absent din politica internațională de orice nivel.

Bogdan Tiberiu Iacob

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu