Românul cu credite va face foamea!

Postat la: 07.08.2022 - 12:54

Atenție! Nu cred că nu se vor termina foarte curând consecințele războiului din Ucraina, chiar dacă acolo va interveni un fel de stagnare a operațiunilor militare, sancțiunile vor rămâne și aduc după ele creșterea inflației.

Noi suntem în continuare pe o tendință de creștere a inflației. Toate modelările matematice ne arată că nu s-a încheiat cu scumpirile. Nu s-a încheiat nici cu creșterea costului banilor.

Problema e că noi avem niște particularități din această dinamică foarte mare a prețurilor care nu poate fi justificată. Revenind la credite, avem inflație mare. Inflația asta mare se domolește, în primul rând, prin faptul că vine BNR, domnul Isărescu, și crește dobânda pe care BNR o oferă băncilor să își ducă banii acolo. Chiar dacă vine, după aia, domnul Vasilescu și ne spune că se face cu pași mici, că politica BNR este prudentă... dar se întâmplă.

Crescând dobânda, și băncile trebuie să știe că se pot duce la stat să plaseze acei bani în condiții de siguranță maximă. Știu că pot să se ducă să cumpere obligațiuni de stat cu 8% - 9% dobândă pe an și atunci vor fi mai puțin atente să dea banii în condiții prea bune către consumatorii români. Costul creditelor se va scumpi.

În mediul bancar nu este panică, pentru că băncile au această oportunitate să cumpere obligațiuni de stat, au unde să își pună banii. Românul cu credite va face foamea așa cum e obișnuit. Problema este ce fac firmele, că nu pot să facă foamea. Asta este problemă mare. Ce vor face firmele?

Problema scumpirii banilor este o dramă pentru unele familii, dar sunt puțini care au credite în România. Însă va fi o dramă națională pentru economie, pentru că acele companii sunt pe o piață concurențială, europeană și, dacă la mine în țară costul este mult mai mare decât în Polonia, eu nu mai pot să vând nici în propria piață.

Petrișor Peiu

 

 

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu