Rusia a rupt pactul cu NATO!

Postat la: 02.04.2023 - 11:09

Schimbare de macaz. Dramatică. La Moscova. Vladimir Putin a elaborat o strategie cu totul nouă de securitate. Care, în esență, echivalează cu ruperea oricăror înțelegeri anterioare, cu lumea occidentală în general și cu Statele Unite în special.

Geostrategii din lumea întreagă ar face bine să citească acest document cu lupa și cu pixul în mână. Pentru că pentru o perioada indefinit de lungă de timp, Federația Rusă se autoplasează în epicentrul unei lumi, a unei părți a planetei, care împarte statele în zone prietenoase și în zone ostile. Principala amenințare la siguranța Federației Ruse devine SUA, împotriva căreia Rusia își propune să lupte la nevoie în toate formele și cu toate armele pe care le are în dotare.

Față de ceea ce preconizează acest document extrem de important, Războiul Rece, declanșat la scurt timp după ocuparea Germaniei a fost o simplă bagatelă. Chiar și în cele mai tensionate momente. Dacă Rusia nu va pierde războiul pe care l-a declanșat, ea devine, la rândul ei, încercând să pună în umbră China, cel mai grav pericol la adresa securității Statelor Unite. Declarând solemn că este pregătit să lupte, cu toate mijloacele, împotriva hegemoniei americane, Rusia intenționează, la modul cel mai explicit cu putință, să-și pună în mișcare arsenalul militar, continental și maritim, să ocupe cât mai mult spațiu și să împingă treptat flotele Statelor Unite în proximitatea continentului american. Probabil, același lucru se va petrece și în ceea ce privește spațiul cosmic. Singura zonă de pe planetă pe care Putin o propune drept neutră rămâne Antarctica.

Urmează o puternică ofensivă diplomatică și o activare la maximum a tuturor rețelelor de spionaj de care dispune Federația Rusă. Industria de război va dudui cu toate motoarele turate la maximum.

Pentru a reuși, Vladimir Putin va trebui să strângă relațiile cu toate statele denumite prietene, într-o asemenea manieră încât să devină liderul de necontestat al acestora. Din această perspectivă, poate să apară și o surpriză de mari proporții. Este probabil că Federația Rusă nu se va împotmoli în realizarea acestui ambițios proiect, în Statele Unite și în China. Dacă Statele Unite sunt definite drept principalul inamic, iar China drept principalul aliat, e posibil și probabil ca în scurt timp, aliatul să devină inamicul din interior. Ambițiile Kremlinului se vor ciocni violent de aspirațiile Beijingului, care dorește, ca într-un termen rezonabil de timp, să se transforme nu numai în liderul statelor ne-occidentale, ci chiar în liderul, și dacă se poate, hegemonul întregii lumi. Ceea ce ar putea spulbera ambițiile și iluziile lui Vladimir Putin.

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu