Safari pe al doilea „Drum al Mătăsii"

Postat la: 14.11.2023 - 09:43

Președintele României Klaus Iohannis intervine în forță în numele statului pe care-l reprezintă, dar și în numele Uniunii Europene, în bătălia pentru Africa. Sau cel puțin asta încearcă să sugereze, demarând în această zi un safari prin patru state ale continentului. În continuare, voi explica atât titlul pe care l-am pus acestui editorial, cât și în ce constă bătălia reală pentru Africa.

De mai mult timp, continentul african este disputat, pe bucăți sau chiar în integralitatea lui, de către China și Federația Rusă. De mai multe ori, am descris modul în care gruparea de mercenari Wagner acționează în forță în state africane pentru a le destabiliza sau, dimpotrivă, pentru a consolida la putere regimuri instalate în forță, junte militare acoperite de sângele conaționalilor.

Totul pentru diamante, pentru zăcăminte de petrol, pentru alte minerale rare. Printr-o politică externă cvasi inexistentă în această parte a lumii, Uniunea Europeană a rămas cu totul și cu totul pe dinafară. Neimplicată sub aspectul cooperării economice. La rândul lor, Statele Unite nu s-au implicat nici economic și nici militar în sângeroasele reglări de conturi din Africa. Și iată că sosește acolo pe cai mari președintele Klaus Iohannis, în numele interesului statului român, așa cum pretinde, dar și sau mai ales în nunele Uniunii Europene, cum din nou susține prin comunicatul oficial transmis opiniei publice de instituția prezidențială.

Aparent asistăm deci la un dublu demers. În interes național, dar și în interesul UE, unde Klaus Iohannis vizează poziția de viitor comisar pentru politică externă. În acest context, ca un veritabil Don Quijote al secolului în care trăim, președintele nostru zice că încearcă să traseze prin Africa un nou „Drum al Mătăsii" românesc și european. Numai că presa de la București a taxat deja acest demers drept un safari.

Un safari care va dura nu mai puțin de zece zile. Desfășurat în Republica Kenya, Republica Unită Tanzania, Senegal și, extrem de important, Republica Capului Verde, cu o populație mai mică decât cea a Ploieștiului. Sub aspectul interesului național, e necesar să precizăm că totalul comerțului cu aceste state africane reprezintă o sumă mai mică decât contravaloarea periplului în aeronava de lux întreprins de președintele Klaus Iohannis. Dar cine știe? Poate că există de acum încolo perspectiva unor relații economice înfloritoare, care să jaloneze acest al doilea „Drum al Mătăsii" în stil românesc, preconizat de Klaus Iohannis. Pare totuși un proiect de domeniul science-fictionului. Mai ales dacă luăm în calcul un detaliu semnificativ.

Închiriind pentru zece zile o aeronavă de super lux, cu sume de bani vărsate din rezervele statului - Doamne ferește să se întâmple vreo calamitate în acest sfârșit de an - președintele României a evitat să facă un lucru cât se poate de normal pentru cineva care dorește cu adevărat să impulsioneze relațiile cu alte state. Nu a luat cu el miniștrii care răspund de Economie și de Comerț, nu a luat cu el oameni de afaceri și nici jurnaliști români și străini, care să prezinte opiniei publice demersurile înaltului reprezentant al statului român. Și mai ales rezultatele acestor demersuri. Fără această artilerie grea, avem de-a face doar cu o bulă de imagine care, așa cum a fost umflată, așa se va dezumfla.

Dar în comunicatul oficial scrie negru pe alb că președintele nostru își propune să reprezinte acolo și interesele Uniunii Europene. Să plaseze deci fundamentul unui al doilea „Drum al Mătăsii", de data asta european, de natură să contracareze atât demersurile Chinei, cât și pe cele ale Federației Ruse. Un proiect extrem de îndrăzneț. Dar care ar fi presupus, dacă era și serios, ca delegației să-i fie atașați și câțiva reprezentanți UE din domeniul economic și politic. Ceea ce nu se întâmplă.

Klaus Iohannis a plecat în Africa de fapt ca un fel de câine surd la vânătoare și presa nu greșește deloc atunci când îl ia peste picior și vorbește despre zece zile de safari. Întrucât vor exista cu siguranță oportunități de imagine, eu intenționez să adaug ceva la tabloul sugerat de presă. Va fi foto-safari.

Un foto-safari pe bani grei. Grei de tot. Și în vremuri de austeritate. Și mai ales bani din fondul de rezervă al statului. Sume ținute în mod ilegal și anticonstituțional la secret. Motiv pentru care Klaus Iohannis se alege cu două demersuri în justiție. Unul din partea Clubului de Presă, celălalt din partea USR. Pentru lipsă de transparență. Pentru încălcarea flagrantă a accesului cetățeanului la informații. Dar va urma cu certitudine și un proces politic. La capătul căruia Iohannis va fi pus la zid. Știți cu ce se va întoarce din Africa? Cu un singur lucru. Cu aeronava de lux!

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu