Se bagă vaccinu'!

Postat la: 22.11.2020 - 11:13

Noi, ăștia mai copți, care am trăit și vremurile când, dacă aveai benzină, circulai duminica doar una da și una nu, putem depune mărturie că antrenamentul ăla ne-a pregătit pentru aceste zile, în care carantina bisăptămânală, trăită de mereu mai mulți, te găsește tot acasă, sub acoperiș, inclusiv în weekend.

Bucureștiul e împresurat de izolații din suburbii și nu m-ar mira ca Raed Arafat, această copie tragi-comică a faimosului Faucci, să ia la ochi curând și capitala, decretând carantina pas cu pas, pe cartiere. Cu centrul va fi totuși ceva mai greu, că pe-acolo trudesc parlamentarii, nu-i așa?, ba chiar și guvernanții lui Orban, dar nu-i deloc exclus ca sus-numitul, în calitatea sa de șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, să repună pe tapet născocirea eșuată a Gabrielei Firea: circulația contra taxă prin buricul târgului! La cadența infectărilor raportate zilnic, orice poate fi permis, iar restul pare că nici nu mai contează, dar când la 400.000 de infectați, mai mult de jumătate (278.676) sunt declarați deja vindecați, poate s-ar cuveni să fim mai raționali, reducând astfel panica, nu amplificând-o, prin măsuri evident exagerate.

Sigur, cei mai mulți dintre noi au înțeles să se păzească, respectând regulile elementare de evitare a infectării, dar cum ritmul testărilor noastre e departe de operativitatea altor țări, nici nu prea văd cum s-ar putea evita contactele cu asimptomaticii. Iar tocmai de acolo pleacă totul! Așa am ajuns la 25 de județe roșii, cu două săptămâni înainte de alegeri, iar sâmbătă noapte, Raed Arafat a ordonat carantină și la Constanța, Otopeni și Corbeanca, închizând pentru 14 zile cercul din jurul Bucureștiului. Că a complicat în acest fel, prostește, accesul la și de la Aeroportul Internațional Otopeni e încă nimica toată față de blocajele care se țin laț pe DN 1, artera de intrare și ieșire din Capitală, care era și așa extrem de aglomerată.

Iar acum, ține-ți-vă bine, că vă mai dau una și mai tare: fiți buni și numărați băbește 14 zile, începând din dimineața de 22 noiembrie. Observați ce rezultă, și anume că proaspăt declarata carantină se va încheia pe 5 decembrie, adică exact în preziua... alegerilor parlamentare!!! Realizați deci că Faucci ăsta al nostru, specialistul României în covid-19, anticipează că pademia se va stinge în zonă până fix pe 5 decembrie, astfel încât toți carantinații dimprejurul DN1 vor năvăli afară din case și se vor repezi fericiți, a doua zi, la cozile de la secțiile de votare! Inteligent, nu? Deși, dacă proiecţia nu se va dovedi precisă, doctorul Arafat păstrează în mânecă și varianta de avarie, care ar fi prelungirea carantinei dincolo de ziua votului, fiindcă, evident, sănătatea cetățenilor e mai importantă decât socoteala electorală. Plus că, breacking news!, tocmai a explodat și vestea cea mare...

Pe vremuri, când circulam o duminică da și una nu, informaţiile cele mai așteptate se șopteau între vecini și sunau cam așa: se bagă pui la alimentară, se bagă carne, se bagă lapte și zahăr, se bagă crenvurști..! Acum însă, când le avem pe toate, dar tremurăm de teama covidului, vestea momentului, care ne umple de speranță, a fost anunțată oficial, în gura mare: se bagă vaccinuuuu'! Big Pharma e, desigur, la post, jucând contracronometru care pe care, așa că nu știm încă dacă ne vom vaccina cu Pfizer, cu AstraZeneca, Moderna, dacă nu chiar cu Sinofarmul chinezilor sau cu Sputnikul rusesc. Mai toți producătorii susțin că eficacitatea vaccinurilor lor e cam 95%, aflu că garantat 100% nici nu există, dar omenirea e pe cale să răsufle ușurată. Chit că testările pe eșantioane mari de populație sunt încă departe, ca și autorizarea internațională a vaccinului salvator, ceea ce face greu previzibil momentul când producția de serie va debuta efectiv.

Nu lipsesc nici conspirațiile, care au împărțit deja lumea în pro și contra vaccinării, cum nu sunt cunoscute încă nici posibilele efecte ale vaccinului pe termen lung. E normal să fie așa și, tocmai de aceea, salut declarația lămuritoare a epidemiologului militar Valeriu Gheorghiță, desemnat coordonatorul campaniei din România, potrivit căruia "Vaccinarea va fi gratuită și voluntară". Îmi displace profund dezbaterea ridicolă privind ordinea celor care ar urma să fie vaccinați, e jenantă așezarea în fruntea cozii a unor neica-nimeni mai grăbiți și mai vocali, de vreme ce lista nu poate fi deschisă decât de medicii și personalul medical care sunt și acum în prima linie. E foarte bine deci că s-a demarat campania de informare a populației. Mai ales că e infinit mai interesantă și oricum mai oportună decât plictisitoarea vorbărie electorală!

Horia Alexandrescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu