Simona a intrat la apă!

Postat la: 18.08.2020 - 09:38

Păcătoasa de pandemie, care ne-a afectat viețile și tabieturile, punând deja la pământ industria ospitalității, a făcut ravagii și în sportul internațional. Bântuie falimentul peste tot, dar alternativa nu e decât una: ori accepți că ai pus-o de mămăligă și lași totul în plata Domnului, ori strângi din dinți și o iei de la capăt, târâș-grăpiș.

Tocmai citeam o știre potrivit căreia faimosul Chef britanic Mark Hix, care deținea în inima Londrei nu mai puțin de cinci restaurante de lux, unde se înghesuiau non-stop starurile, a fost băgat în faliment de pandemie, fiind constrâns să tragă obloanele și să-și plângă ghinionul. Nu s-a lăsat însă și, cu mărunțișul care i-a mai rămas, și-a cumpărat un truck-food, și-a repus șorțul de Chef și oferă clienților dispuși să ia masa la botul calului specialități pescărești: burgeri cu somon afumat, midii proaspete și homari. După prima săptămână, s-a mulțumit cu un câștig de 140 de lire, dar sunt semne că afacerea o să crească!...

Mă gândeam la tenacitatea lui Mark Hix exact când Simona Halep o lua și ea de la capăt, alegând ca prim pas după lunga pauză forţată turneul WTA de la Praga, în locul celui de la Palermo, la care și-a declinat participarea în ultimul moment. La italieni s-a dus doar Sorana Cârstea, probabil ca să se facă de râs, fiind eliminată din primul tur... Simona a preferat să-și facă reintrarea la Praga, un turneu cel mult modest, fără alt nume de rezonanță decât al ei. Și nu spun turneu "de doi lei", deși pentru calificarea în semifinală (după victoria în fața...Irinei Begu) Halep își asigurase un premiu de ...14.000 de dolari, pentru ca victoria din finală să-i aducă doar 25.000! Dar, vorba domnului Hix, important e să câștigi ceva, ca semn că afacerea poate să crească!

Așa și cu Simona, conştientă că se află încă departe de forma care a consacrat-o, lucru evident în primele două meciuri și chiar în al doilea set al finalei cu belgianca Elise Mertens (6-2, 7-5). Victoria îi aduce însă cel de-al 21-lea trofeu din carieră și îi redă încrederea că poate merge înainte după cele șase luni de întrerupere a sezonului. De fapt, înaintea turneului de la Praga, nici măcar ea nu miza pe un triumf, dovadă că a pariat că, dacă va învinge, se va...arunca în apa Vltavei, care traversează capitala Cehiei. Și, pierzând pariul, s-a ținut de cuvânt, plonjând bucurosă în apele răcoritoare și promițând să revină cu plăcere în frumosul oraș al Podului cu Sfinți și al celebrului ceas astronomic. Nu cred totuşi că se va duce la US Open, pe de o parte pentru a se pune la adăpost de pericolul Covid-19, iar pe de alta fiind preocupată de revenirea la forma de vârf.

Săptămâna asta se dă startul și în noua ediție a Ligii I la fotbal, care se va chinui în continuare nu doar cu riscurile și restricțiile pandemiei, ci și sau mai ales cu sărăcia mijloacelor financiare. Mai pe șleau spus, trecerea la un campionat cu 16 echipe le va reduce tuturor sumele venite din drepturile de televizare, sponsorii sunt tot mai puțini și mai reticenți, spectatorii vor lipsi din tribune și în următoarele 30 de zile, iar datoriile multor cluburi către propriii sportivi cresc. Cinstit vorbind, cam toată lumea e în suferință, se caută cu disperare jucători-salvatori la prețuri cât mai reduse, semnalul cel mai clar fiind dat de principalul finanțator care rămâne Gigi Becali și care, revoltat de diminuarea drepturilor televizate, declarase că nu mai bagă bani în fotbal. Dinamo pare că s-a vândut, dar Ionuț Lupescu privește suspicios spre spaniolii care au preluat popularul club bucureștean, Gică Hagi rămâne retras de pe banca Viitorului, Bergodi e lovit de Covid-19, iar Dan Petrescu speră să-și întregească lotul aproape înjumătățit. Mai puneți și lanțul de demisii de la FRF, ca să aveți tabloul de debut al noului sezon. Mai trist ca niciodată!

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

 

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu