Striviți între FMI, UE și CCR

Postat la: 05.10.2023 - 10:16

În esență, cam asta este situația românilor în acest moment. Fără doar și poate, ultimele guverne au fost complice la crearea unei situații care astăzi se dovedește fără ieșire. O stare de lucruri împotmolită la CCR. Deciziile instituției sunt într-o contradicție flagrantă cu deciziile UE. Iar FMI s-a aflat la București pentru a aprinde fitilul.

Guvernul de coaliție condus de Marcel Ciolacu este literalmente strivit. Are obligații ferme, asumate anterior atât față de populație, pe categorii de vârstă și pe categorii socioprofesionale, cât și sau mai ales de propriul activ de partid. Care în cele patru runde de alegeri trebuie să zbârnâie. Iar ca să zbârnâie trebuie stimulat. Pârghiile prin care se poate face acest lucru sunt însă contestate în totalitate de Comisia Europeană. O situație consemnată de altfel cu subiect și predicat, uneori chiar și cu exagerări, în PNRR, pe care de altfel l-au elaborat politicieni de la București.

Dacă angajamentele pe care ni le-am asumat nu vor fi îndeplinite în toți parametrii lor, riscăm să fim în continuare penalizați cu miliarde și miliarde de euro, cum de altfel s-a și întâmplat, sau chiar să nu mai primim niciun euro din Plan Național de Redresare și Reziliență, teoretic în valoare de circa 30 de miliarde de euro. Pe de altă parte, chiar și acolo unde pot fi operate modificări cu bisturiul în societatea românească, mă refer de pildă la interzicerea cumulului dintre pensii și salarii pentru cei care lucrează la stat, vine Curtea Constituțională, spune „halt" și așază Guvernul cu spatele la zid.

Strivit astfel de trei forțe, Comisia Europeană, CCR și agenții electorali ai viitoarelor patru runde de alegeri, Guvernul Ciolacu mai primește o lovitură de grație. Din partea Fondului Monetar Internațional. FMI face evaluări lunare asupra stării financiare a României. Birocrații de la FMI lucrează pur și simplu cu cifre. Nu cu sloganuri electorale. Nu cu lozinci. Nu cu angajamente față de diverse segmente nemulțumite ale populației. Lucrează la rece. Cu forța și precizia unui bisturiu. Chiar și atunci când, așa cum s-a întâmplat în multe state de pe planetă, experții FMI au greșit în estimările lor și au împins societățile în faliment. Evaluările FMI anuale sunt obligatorii. În principiu, și recomandările ar trebui să fie tot obligatorii. Altfel, întreaga tevatură nu ar avea niciun sens. Și ce a constatat FMI?

I-am auzit în consistente declarații de presă. În esență, măsurile adoptate până în prezent de către Guvern prin asumarea răspunderii sau prin alte acte normative din perspectiva FMI sunt insuficiente. Situația economică și financiară a României nu se poate redresa prin măsurile luate până în prezent conform calendarului convenit cu Comisia Europeană și promisiunilor asumate față de cetățeni.

Pe de altă parte, măsurile recomandate de către experții FMI sunt apreciate drept excesive de către Executiv și în consecință drept imposibil de adoptat. De unde rezultă că este cu neputință să ne înscriem în parametrii conveniți cu Comisia Europeană, chiar dacă CCR ar închide ochii și ar accepta o serie întreagă de măsuri, inclusiv cea care ar reduce substanțial veniturile uriașe, cumulate, ale reprezentanților acestei instituții. Cu spatele la zid fiind, Guvernul nu mai are altă posibilitate decât să cronometreze momentul până la care va fi executat ritualic în piața publică.

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu