Summitul din Dubai - 70.000 de delegați, un singur președinte: Iohannis!

Postat la: 24.11.2023 - 09:28

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi singurul președinte de stat prezent la summitul climatic COP28 care se va derula în Dubai între 30 noiembrie-12 decembrie și la care sunt așteptați cca.70.000 de delegați din toată lumea.

Dubai va crește în populație cu echivalentul unui oraș mic, pe măsură ce un număr record de delegați descind în metropola deșertului de la sfârșitul acestei luni, pentru summitul climatic COP28 din acest an, scrie presa internațională.

Peste 70.000 de persoane sunt așteptate să participe la evenimentul organizat de ONU în perioada 30 noiembrie-12 decembrie, inclusiv reprezentanți ai guvernelor, oameni de afaceri, studenți, oameni de știință, jurnaliști, diverși alți experți și părți interesate.

O parte dintre aceștia vor susține discursuri între 4-8 decembrie la Centrul de Conferințe Madinat Jumeirah.

Madinat Jumeirah este un mini-oraș în Dubai, întins pe 40 de hectare și care cuprinde hoteluri de cinci stele, piețe tradiționale frumos decorate și atracții la malul mării, e dotat cu propria flotă de bărci tradiționale abra și oferă oaspeților momente de vis.

Între sutele de invitați care vor susține discursuri la summit se numără un singur președinte de țară. Klaus Iohannis, reprezentantul României, care va vorbi 10 minute despre climă. Și alături de el va vorbi și consiliera prezidențială pentru climă, Alexandra Bocșe.

Desigur, am putea spune că e pe acolo și președinta insuliței Palau, Surengal Whipps Jr., dar la 20.000 de locuitori e cam greu să luăm în serios titlatura. Și va fi mai cuvînta și Edward David Burt, premierul Bermudei. Cam atît.

Mai aflăm din presă că Iohannis va pleca în Dubai încă de pe 1 decembrie, nefiind clar nici măcar dacă va participa la sărbătorirea Zilei Naționale, lucru ciudat, dat fiind că discursul său e programat pe 4 decembrie, între 10,55 și 11,05 dimineața.

Dar chiar dacă va lipsi de la ceremoniile de 1 decembrie, putem fi mîndri de reprezentarea pe care o va asigura țării noastre la summitul COP28.

Bogdan Tiberiu Iacob

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu